CLT i byggeri
Der skrives meget om CLT, men hvordan opbygger vi det yderste af huset: CLT , 5-lags 10 cm i ydervæg, 5-lags 12 cm i tag. 1) Er den dampspærer i sig selv. 2) Vælges Lavenergiklasse hvad bidrager CLT med? 3) Let væg:Hvordan opbygges yder konstrutionen, der skal beklædes med mineraluld og cedar træ, 4) Tag: Hvordan opbygges yderkonstruktionen, der skal beklædes med mineraluld og tagpap med lister.
Der skrives meget om, at vi skal bygge mere i træ. Og når der så skrives om træbyggeri er det rigtigt, at der skrives meget om ’CLT’ (Cross Laminated Timber – krydslamineret massivtræ. )
Men CLT er ikke det, der redder klimakrisen, det er et produkt af mange, som er med til at redde klimakrisen.
For allerførst skal vi helst lade være med at bygge. Og når vi så skal bygge, skal vi bygge klogt og bruge de bedst egnede materialer, der hvor vi bygger. Vi skal bygge mere med biobaserede materialer, da de kommer med et langt lavere klimaaftryk end de ”konventionelle” byggematerialer. Allerbedst er at bruge så meget genbrug som muligt, da vi så sparer brugen af nye materialer og deres klimaaftryk.
CLT egner sig godt i større bygninger, da de som hele elementer, konstruktivt er stærke.
Men i et almindeligt hus 1-2 plan er det ikke nødvendigt at bruge CLT, da der bruges alt for meget træ i konstruktionen. I stedet bør bygges med en traditionel træskeletkonstruktion. Der bør bruges et biobaseret isoleringsprodukt, træbaserede plader osv., og ikke mineraluld, gipsplader og plastikmaling.
Du fornemmer nok jeg ikke rigtig svarer på dine spørgsmål, men i stedet prøver at guide dig i en anden retning.
Aalborg Universitet udgav for nyligt en rapport med 45 træbyggerier. Håber du kan hente inspiration og blive klogere på de forskellige bygningsdele. Find den her: https://www.build.aau.dk/trae-i-byggeriet-n78454
Håber, du finder god inspiration og ændrer retningen en smule for dit projekt.
Held og lykke med projektet.
Med venlig hilsen