Klik for større billeder og swipe for flere billeder
Fakta om huset
- Beboelse i alt: 220 kvm
- Stueetage: 95 kvm,
- 1. sal: 85 kvm, 2. sal: 40 kvm + fuld kælder
- Værksted: 45 kvm
- Butik/tegnestue: 30 kvm
- Grund: 583 kvm
At tingene ikke altid går som planlagt, er historien om Thomas og Pernille Hjorts huskøb et godt eksempel på. For lidt over 2 år siden satte de deres hus til salg, da planen var at flytte i noget mindre og mere overskueligt, da de 3 ældste i børneflokken på 5 var flyttet hjemmefra.
Og der er jo ingen grund til alt for mange overflødige kvadratmeter, tænkte parret.
- Vi ledte efter et mindre hus, hvor der ikke var så mange rum, som vi alligevel ikke kunne bruge til noget længere. Og så ville vi gerne lidt tættere på byen, fortæller Thomas Hjort, da Videncentret Bolius talte med ham i 2015. Thomas Hjort er arkitekt og medindehaver af tegnestuen m4 Arkitekter.
I dag - over 2 år efter hussalget - står han på øverste etage i familiens nye hus. Og det er meget større end det gamle hus. Løsningen viste sig nemlig at være noget helt andet end at få mindre plads.
I stedet valgte familien at leje stuetagen ud til 2 af de 3 ældste og hjemmefraflyttede børn – og selv indtage 1. og 2. sal med de 2 yngste børn.
Skobutik, antikvitetshandler og nu arkitektfirmaet m4 i byhuset
- De mindre huse, som vi så på, var for dyre i forhold til det, vi fik for pengene. Men det her hus tiltalte os, fordi det er så fleksibelt. Vi kunne både flytte ind med tegnestuen, som vi netop havde etableret på det tidspunkt, og indtægten fra lejeren, altså vores store børn, i stueetagen ville være et fint supplement til økonomien, fortæller Thomas Hjort.
Huset er tegnet i 1919 og opført i årene lige efter. Ud over de 3 etager til beboelse er der kælder under hele huset. Ligesom mange andre huse i kvarteret i København Nordvest har der i mange år været både erhverv, butik og bolig på adressen. Huset har fx lagt lokaler til en vvs-forretning med værksted i baghaven.
Værkstedet, som stadig står der, er opført i 1955, og samme år fik huset også en lille tilbygning sat på, hvor der i mange år var skobutik. Da familien købte huset, var her antikvitetsforretning, men i dag er Thomas Hjort og hans partner på tegnestuen, Morten Dalsgaard, rykket ind.
Helt vildt: 27 kritiske K3'ere på byhuset
Det var dog langtfra et indflytningsklart hus, som familien Hjort overtog, og de fleste ville uden tvivl være løbet skrigende bort efter den første inspektion af huset, der var et dødsbo. Ejeren havde været en gammel dame, som de sidste mange år ikke havde haft overskud til vedligeholdelse.
- Vores første besøg i huset var til et åbent hus en mørk december-eftermiddag. Der var så mørkt i huset, at ejendomsmæglerne havde medbragt egen standerlampe for at lyse lidt op. Jeg er ret sikker på, at de andre potentielle købere ikke fik deres lyst styret efter den rundvisning. Vi fik ikke nogen konkurrence fra dem, griner Thomas Hjort.
I anledning af Videncentret Bolius' besøg har han fundet tilstandsrapporten frem og virker selv en anelse chokeret, da han tæller hele 27 K3'ere, som er tilstandsrapportsprog for kritiske skader, der også kan medføre skader på andre af husets bygningsdele.
Men trods husets miserable tilstand blev Thomas Hjort ikke helt skræmt væk. Han havde dog visse betingelser, før et huskøb kunne blive aktuelt.
- Vi betingede os, at der blev foretaget en undersøgelse af kloakkerne på grunden, som viste sig at være udtærede. Desuden var der hussvamp, og her fik vi også boets tilladelse til at få en svampespecialist til at lave en grundig analyse. Det betød, at vi til dels vidste, hvad vi gik ind til, og vi brugte det selvfølgelig også til at forhandle prisen ned, fortæller han.
Klog arealudnyttelse giver kig til Grundtvigskirken
Arkitekten indrømmer, at det var en stor mundfuld at gå i gang med det store hus. Og han vil ikke anbefale ikkebyggekyndige at gøre det samme.
- Men trods problemerne er det rent konstruktionsmæssigt et godt hus, bygget i en god periode efter mange af principperne i Bedre Byggeskik-bevægelsen. Men der er, indrømmer jeg, meget at se til, siger Thomas Hjort.
De 2 øverste etager, hvor parret og deres 2 yngste børn i dag bor, er i dag fuldstændig renoveret. På 1. sal er der køkken, stue, forældresoveværelse og badeværelse. Her blev en væg fjernet, så der er plads til et nyt og større køkken, men ikke plads til det for mange eftertragtede køkken-alrum.
Vi har levet med et stort køkken-alrum i mange år, så det havde vi ikke brug for længere, og i øvrigt ville det heller ikke passe til huset her, siger Thomas Hjort.
I stedet har familien fået en stor aflang stue med loungeområde i den ene ende og spiseafdeling i den anden. Fra den franske altandør i gavlen har man et fint kig til Grundtvigskirken. Huset ligger lige ud til en befærdet vej, hvor busser og biler kører forbi konstant, men med de støjreducerende vinduer, som den tidligere ejer fik sat i, hører man praktisk talt ikke noget til larmen.
Det er der gjort i huset
- De nye ejere har brugt ca. 1 million kr. på at renovere byhuset.
- De har istandsat hele 1. og 2. sal, bl.a. efterisoleret tagkonstruktion og ydervægge, lagt nye gulve i flere af værelserne og opsat nyt køkken.
- Hele kælderen er renoveret og tørlagt, og der er lavet nye kloakledninger med højvandslukke. Alle vægge er renset og pudset op med en diffusionsåben overflade, som væggene kan "ånde" igennem, hvorved fugten kan vandre frit. Der er samtidig lagt nyt flisegulv.
- Mansardtaget er ikke nyt, men er blevet understrøget med fæhår som armering for at bevare en åben og velventileret tagkonstruktion.
Loft til kip og genbrug af god byggestil
På 2. sal var der tidligere ikke mindre end 3 små værelser og 1 lille tekøkken. Det er nu fjernet, og de 3 værelser er blevet til 2, så familiens yngste – der tæller storebror på 18 og lillesøster på 10 – har lidt mere plads at boltre sig på.
Samtidig er der blevet åbnet med loft til kip, og de fine, gamle bjælker er fritlagt og renset af for mange års skimmelsvamp. Åbningen til kip giver mere højde og rum, da de skrå vægge optager mange kvadratmeter.
I værelserne og køkkenet på de 2 etager måtte der lægges nyt plankegulv, men i stuen og på det ene af værelserne ovenpå er det gamle sildebensparket blevet renset og poleret.
I det hele taget har Thomas Hjort lagt vægt på at genbruge, hvor der kan genbruges. De gamle fyldningsdøre var de fleste steder dækket med finérplader, som blev fjernet, og dørene blev renset, spartlet ud og malet, mens nye, gamle dørhåndtag blev fundet hos www.genbyg.dk.
Samtidig med istandsættelsen er huset også blevet lunere at bo i med 250 mm ny isolering i loft og skunk.
Familiekollektiv med privatliv og lejekontrakt
Kort efter at familien havde købt huset, opsagde lejeren i stueetagen sit lejemål, både for beboelsen og antikvitetsforretningen. Det var held i uheld, for derved kunne familien rykke ind i stueetagen, mens de 2 øverste etager blev sat i stand. Deres gamle hus blev nemlig solgt på et par uger.
Da de var klar til indflytning på de øverste, nyrenoverede etager, meldte de nye lejere sig straks på banen. Det var nemlig 2 af familiens ældre børn, der på det tidspunkt allerede var flyttet hjemmefra.
- De spurgte, om de kunne leje stueetagen, og det kunne de selvfølgelig, men det blev på normale lejebetingelser ... ingen rabat der, siger Thomas Hjort.
Så i dag bor søn, datter og svigersøn samt en af deres veninder i de 3 stuer i underetagen. Om kort tid rykker veninden ud, og det giver så mulighed for, at tegnestuen kan vokse lidt.
Drømmer om orangeri i baghaven
Selvom grunden kun er på 583 kvm, gemmer der sig bag huset et fint havestykke, som Thomas Hjort har lagt mange kræfter i siden indflytningen. Her har rosenbede, små højbede, en ny træterrasse og et raftehegn gjort underværker for noget, som før var et fuldkomment vildnis.
I en del af det tidligere smedeværksted vrimler det nu med potter og krukker, hvor der lægges frø til spiring, sættes stiklinger og plantes om i stor stil.
Men Thomas Hjort drømmer især om en dag at få indrettet et orangeri her i byhusets baghave. Indtil da må han og familien nøjes med at nyde gårdhaven, som vender mod vest og dermed får masser af aftensol.
Og om dagen kan de travle arkitekter på tegnestuen sætte sig ud her, når de har brug for en pause, og samtidig fundere over de næste mange byggeprojekter i det gamle hus.