Spørg Bolius
Bygger nyt hus - skal vi vælge luft vand varmepumpe eller jordvarme, er vertikal boring en mulighed?
Hej Bolius
Vi skal bygge nyt hus på en nyudstykning, hvor der ikke byggemodnes med fjernvarme. Derfor står vi mellem at skulle vælge luft/vand varmepumpe eller jordvarme. Huset bliver med gulvvarme og mekanisk ventilation, bygges efter BR18 lavenergi. Vores grund er omkring 812m2 og huset bliver 151 m2 + 40m2 carport ca. Jordbundsforholdene, har vi fra vores 2 nabogrunde, fået oplyst til at være særdeles gode, moræneler 40-50cm nede.
Mit spgs. går på hvor stor indflydelse jorden og dens sammensætning har af indflydelse på jordvarme-anlæggets ydeevne? Udstykningen er tidligere agerbrug og er god og fed med virkelig meget ler.
Pt. går vi med luft-vand varmepumpe dels grundet at jeg vil være træt af at have "støj" fra en varmepumpe indendør og dels er jeg lidt luren på det her med at have slanger nedgravet ifht. træer/skygger osv. Måske er jeg bare lidt skeptisk ved tanken om de slanger, hvis noget går galt, så er det jo bare igang med at pløje plænen op. Og så ydeevnen i denne type jord.
Det kan oplyses at vertikal boring ifbm. Jordvarme ikke er en mulighed af økonomiske årsager. Har ladet mig fortælle at det løber op i flere hundredetusinde kroner.
Glæder mig til at høre fra Jer.
Hej Jakob
Gode tanker.
Indledningsvis vil jeg dog sige, at har I mulighed for at vælge jordvarme, så er det klart at foretrække. Det er godt nok dyrere i etablering, men det er og bliver mere effektivt, ikke mindst i disse våde år, hvor der er masser af vand og fugt i jorden, som jo reelt er det der leder varmen fra overfladen.
Jorden er fin til jordvarme.
Jordvarmeslanger har en meget lang levetid, og jeg kan reelt ikke mindes at have hørt om en grund, hvor man skulle have gravet dem op eller om. Men selvfølgelig kan der også ske fejl der. Men ligesom med indvendige gulvvarmeslanger, kan de jo lappes/repareres, uden at man skal grave hele haven op.
Prøv at få lidt priser på de vertikale løsninger, de er slet ikke så dyre mere, som mange går og tror. Flere firmaer giver nu fast pris på de kW du skal bruge. Og så er det dig underordnet, om de skal bore 200, 300, eller 600 meter, eller endda flere huller.
Det med træerne betyder mindre, men det er klart, at der skal noget sollys ned på plænen/jorden. Men med mindre du bygger i en skov, så plejer det at virke fint.
En luft til vand varmepumpe støjer ikke mere indvendigt end en anden varmepumpe, (eller gasfyr for den sags skyld). Men den udvendige del, ventilatoren, siger selvfølgelig noget, og den har man ikke lige stående ude foran soveværelset eller lignende. Men de fleste er blevet meget støjsvage efterhånden.
Jeg håber du kan bruge mit svar, og eller kan du læse meget mere om varmepumper her i ”den lille blå om varmepumper”
Held og lykke med det.
Læs også: Jordvarme
Med venlig hilsen