Et godt børneværelse har betydning for både det enkelte barn og for hele familielivet. Et børneværelse er et rum, hvor der både leges og soves, og det skal derfor kunne rumme både børneseng og opbevaring af legetøj. Børneværelserne kan indrettes løbende efter børnenes alder, behov og interesser.
For de helt små børn kan det være praktisk, at værelset er placeret enten tæt på køkken/opholdsrum eller tæt på forældrenes soveværelse. Senere kan det være mere hensigtsmæssigt at vælge en anden placering, fx ved at bytte rundt på hvilke rum, der benyttes til børneværelser. Større børn eller teenagere vil ofte have et ønske om mere privatliv, hvilket også kan være en fordel for resten af familien. Både når det kommer til støj, adgang til badeværelse og adgang ind og ud af huset.
I et børneværelse er det nødvendigt at have fokus på sikkerheden, så de helt små ikke kan falde ud ad vinduet, styrte ned fra møbler eller vælte møbler ned over sig. I forhold til de større børn vil det især være elinstallationer og diverse computer- og spilleudstyr, omgang med opladere og andet der kan udgøre brandfare.
Et godt indeklima er også altid vigtigt i børneværelset. God luftcirkulation er afgørende for indeklimaet, både fordi der ofte kommer nye ting og materialer ind i børneværelset, som afgiver gasarter, og fordi det har betydning i et lille rum, hvor der både leges og soves. Børn er ikke selv opmærksomme på, at der skal luftes ud. Det er også vigtigt at kunne holde en korrekt og jævn temperatur og korrekt luftfugtighed.
Indretningen i børneværelset skal passe til de børn, der skal bruge værelset. Det skal være praktisk og funktionelt, så der bliver mulighed for god og hensigtsmæssig brug af værelset med plads til både leg og ophold og mulighed for opbevaring af legetøj og tøj.
Rummets indretning kan med fordel tænkes, så det kan justeres i takt med at barnets behov ændres med alderen, så barnet får mest mulig glæde af rummet.
Stilles der specielle byggetekniske krav til et børneværelse?
Der stilles ikke særlige byggetekniske krav til det værelse i din bolig, som du vælger at gøre til børneværelser. Det eneste krav er, at rummet skal være godkendt til beboelse.
Det betyder, at du ikke må indrette børneværelser i eksempelvis kælder- eller loftsrum, som ikke er godkendt til beboelse.
Under alle omstændigheder vil et kælderværelse ikke have gode betingelser for et godt indeklima, som er yderst vigtigt i et rum, hvor børnene opholder sig rigtig meget, både når de er vågne, og når de sover
Hvordan vælger du det rigtige rum til børneværelse?
Hvis du har mulighed for at vælge mellem flere rum, når du vælger hvilke rum, der skal være børneværelse, er der forskellige forhold, der har betydning. Fx kan du vælge et rum, der vender så meget mod vest som muligt. Det vil ofte være hensigtsmæssigt, fordi børnene primært opholder sig i værelset om eftermiddagen. Men uanset hvilket verdenshjørne rummet vender mod, er det vigtigt, at der er rigeligt og godt dagslys i et børneværelse.
Men også rummenes placering i forhold til fx køkken, opholdsarealer og soveværelse har betydning, når du skal vælge hvilke rum, der skal være børnenes. Er det små børn er det hensigtsmæssigt at have dem tæt på de voksnes opholdsområder. Både der hvor man opholder sig i løbet af dagen, så man kan høre og holde øje med børn, der leger på værelset og samtidig vil du måske gerne have, at dit soveværelse ligger tæt ved barnets eller børnenes værelse.
Men det kan være modsat, når børnene er ældre og både du og de gerne vil kunne lukke døren og have privatliv. Så vil I måske gerne have børneværelse og soveværelse i hver sin ende af huset. Det kan også være hensigtsmæssigt at placere teenageværelset så teenageren og deres kammerater ikke skal gennem stuen eller forbi jeres soveværelse, hver gang de skal ud og ind af huset, på toilettet eller hente noget i køkkenet.
Indeklima på børneværelset
Særligt for små børn 0-3 år er det vigtigt, at det ikke trækker, og at der er varmt på gulvet. Det kan være en god ide at have et legetæppe, der hvor de leger.
Der skal være godt lys, der hvor børnene leger, men også tilstrækkeligt lys ved sengen hvor du eller de selv læser/kigger i bøger, udover lys der kan dæmpes, når barnet skal sove.
Mens børnene er små, sker den hurtigste udskiftning af legetøj, tøj, puder osv. Derfor er småbørnsværelser ofte særligt udsat i forhold til afgasning fra legetøj, møbler og andet. Sørg derfor for god ventilation i rummet, så luften løbende bliver udskiftet.
Potteplanter kan, hvis der er mange, påvirke luftfugtigheden i et rum. Det er derfor ikke hensigtsmæssigt med mange potteplanter i et børneværelse. Større børn kan have glæde af selv at passe potteplanter eller fx spiselige planter, men undgå altid giftige planter til både små og store børn.
Dagslys
Dagslys og sollys er en vigtig del af indeklimaet, og her har både værelsets orientering i forhold til sollys, størrelse og antal vinduer sammen med valg og fravalg af gardiner eller persienner betydning.
I et børneværelse vil man gerne have mest muligt dagslys ind om dagen og sikre, at der er mørkt i rummet, når barnet skal sove. Der findes et hav af forskellige former for gardiner, rullegardiner, persienner, lamelgardiner, så det er både en praktisk og æstetisk funktion. Det gælder så for dig om at finde en type, der opfylder dine krav, men samtidig sikrer, at der ikke er snore eller andet, der ved et uheld kan skade/kvæle barnet.
Hvis værelset vender direkte mod syd eller vest kan det i nogle tilfælde være hensigtsmæssigt på nogle dage at kunne skærme for blændende sol, ved fx at have persienner, der kan reguleres eller gardiner i et materiale, der tillader noget af det naturlige lys at trænge ind i værelset, udover de gardiner eller mørklægningsgardiner man har, når barnet skal sove.
Hvordan indretter du et børneværelse?
Et børneværelse skal kunne rumme mange meget forskellige aktiviteter. Det skal danne rammen om lektielæsning, leg, søvn, kreative udfoldelser og hygge med vennerne. Ofte er rummet ikke så stort i forhold de mange forskellige funktioner. Derfor er det vigtigt med god planlægning, der tager højde for de ændringer, der løbende kommer, når barnet vokser, uanset hvordan du indretter værelset.
Er der mangel på plads kan du tænke på at udnytte højden i rummet. For de mindre børn kan højt placerede hylder eventuelt bruges til opbevaring af de ting, der kun bliver brugt en gang imellem. For de større kan en højt placeret soveplads give mulighed for bedre at udnytte pladsen.
Når barnets alder og interesse gør, at indretningen ændres, og nye ting kommer til så husk også at fjerne både løse ting og møbler, som er blevet overflødige. På den måde bliver der mest mulig plads til barnets udfoldelser.
Find balancen mellem hvad du kan/skal kontrollere i forhold til barnets alder og udvikling og barnets egen mulighed for at få indflydelse på eksempelvis farver og møbler.
Opbevaring på børneværelset
Helt generelt er praktiske opbevaringsløsninger et af de vigtigste elementer i et børneværelse.
Hjælp barnet med at holde orden på sine sager. Sørg for at der er opbevaringsmulighed, så hver ting har sin plads. Det gør det også nemmere for barnet selv at rydde op.
Opbevaringsløsninger bør generelt placeres i en højde, hvor børnene selv kan hente legetøjet frem og sætte det på plads igen.
Senge og siddemøbler kan også udnyttes som opbevaringsplads, hvis du eksempelvis vælger senge med skuffer, slagbænke og kasser med låg. Lave opbevaringskasser på hjul er desuden praktiske, fordi de er nemme at flytte rundt på og kan køres ind under reoler, hylder, senge og borde.
Frigør gulvplads til leg ved hjælp af reoler og knager monteret på væggen.
Gør det muligt at opbevare tøj i skabe og kommoder frem for at hænge det ude i det åbne. Stof har det med at samle støv. Det er derfor bedst for indeklimaet at holde beklædningsgenstande bag låger.
Vær altid opmærksom på, at skabe, kommoder og lignende bør fastgøres til væggen med vægbeslag, så du ikke risikerer, at de vælter ned over barnet.
Hvis der skal være puslebord i værelset, så skal du sikre dig, at du kan nå det du har brug for, når du står ved puslebordet. Du må ikke gå fra barnet, mens det ligger på puslebordet.
Når børnene bliver 4-12 år der meget legetøj og stor udskiftning af legetøj og møbler i takt med at barnet vokser, og fordi interesser ændrer sig.
Her er det vigtigt med gode muligheder for opbevaring, der er let at komme til. Hvis det er nemt at holde orden på værelset, er der også mere rart at være. Men værelset skal også indrettes, så det kan rumme det rod, som er en del af legen.
Legetøj ’larmer’ visuelt, men du kan som voksen hjælpe med at skabe nogle rolige rammer for værelset ved fx at vælge én farve, der er gennemgående og skaber sammenhæng.
I den alder er der også brug for et godt bord og stol i hensigtsmæssig højde, med et godt ”arbejdslys” så barnet og kammerater kan sidde og lege, tegne, læse, spille eller hvad de har interesse for.
Når børn når skolealderen, skal de have et roligt sted, hvor de kan sidde og koncentrere sig om lektielæsningen. Eventuelt et skrivebord, som kan justeres i højden, efterhånden som barnet vokser, og en stol, der er behagelig at sidde i.
For de mindre børn kan du også skabe mulighed for fysisk udfoldelse, fx i form af en ribbe at klatre i.
Husk stadig sikkerheden – også selvom dine egne børn godt ved, at man ikke må klatre op i reolen for at nå kassen på øverste hylde, for måske tænker legekammeraterne ikke over det.
Når børnene når teenagealderen, kan du sikre, at der er en god arbejdsplads, plads til opbevaring og en god seng at sove i. At der er et godt lys, lamper, der giver godt arbejdslys, men også skaber god og hyggelig stemning, møbler og inventar, så der er plads til teenagelivet og hyggeligt at være. Værelset er ofte en mulighed for privatliv fra mindre søskende, så de har lyst til at opholde sig på værelset. Også når de har kammerater med hjem.
Men de fleste teenagere har egne meninger - også om indretning - og hvad der er hyggeligt og rart i et værelse. Det ændrer sig også henover teenageårene – så hvis basismøbler som seng, opbevaring, arbejdsbord og stol er gedigne, men neutrale, så giver det god plads til, at teenageren med det øvrige inventar selv kan sætte eget præg og udskifte løbende.
Senge til børneværelset
Typisk skiftes tremmesengen ud med en åben seng i 2-3-årsalderen. Her står valget oftest mellem en juniorseng, en udtræksseng og en voksenseng.
En juniorseng er en mindre udgave af en voksenseng, der typisk kan bruges frem til seks-års-alderen. En udtræksseng kan gøres længere, efterhånden som barnet vokser, men man vil alligevel ofte udskifte sengen til en mere voksen model, når barnet bliver ældre.
Eller hvis der er rigelig plads i værelset gå direkte til voksensengen, eller fx en sovesofa, der kan bruges i mange år.
Hvis der er flere børn, der skal dele værelse, kan en køjeseng være en løsning.
Vægge og farver i børneværelset
Det kan være fristende at male væggene i glade farver, men man skal også tænke på, at der ofte er mange ting i mange forskellige farver på et børneværelse. Derfor er det ofte en god ide at male væggene i lyse og neutrale farver og evt. nøjes med at skeje ud på en enkelt væg. Med fx en stærk farve eller et spændende tapet. Du kan også male en del eller en hel væg med særlig tavlemaling, der forvandler væggen til en stor flade, som børnene kan male på.
Brug gerne en afvaskelig glans 10 maling til børneværelset, så væggene kan tåle at blive tørret af. Af hensyn til indeklimaet er det desuden en god ide at vælge maling, der er mærket med Svanemærket eller EU-Blomsten.
Gulvbelægning i børneværelset
Man bruger gulvet på en anden måde i et børneværelse end i en stue. Leg foregår ofte på gulvet, så det skal være nemt at holde og gøre rent.
Undgå så vidt muligt meget hårde og glatte gulve som beton eller klinker. De er ikke rare at lege på, de er ikke hensigtsmæssigt for akustikken, og det er ikke godt, hvis man falder på et sådant gulv.
Træ, linoleum, vinyl, kork og gummi er glimrende løsninger. Gulvtæppe kan også være en mulighed, men de er sværere at holde rene og samler støv.
Man kan supplere med løse tæpper, der hvor man leger, men det er mest hensigtsmæssigt med et gulv, der kan tåle at blive vasket
Nye tæpper afgiver kemiske stoffer. Derfor er det en god ide at vælge et, der er udstyret med Indeklimamærket for at få mindst mulig kemi ind i hjemmet. Lider barnet af astma eller allergi, bør man helt undgå brug af gulvtæpper.