Et hus med egen have i en mindre by. Sådan lyder flertallets definition på en børnevenlig bolig, viser en ny undersøgelse lavet for Videncentret Bolius af YouGov. Og børnenes behov er i høj grad i fokus, når børnefamilierne skal vælge bolig.Tilstrækkeligt med børneværelser og adgang til egen have er topscorerne, når man spørger ind til, hvilke parametre der har været afgørende for valget af den nuværende bolig blandt familier med hjemmeboende børn.
43% mener at hus med have i en mindre by er den mest ideelle bolig for børn
Men det er ikke kun selve boligen, der har betydning for, hvor børnefamilierne vælger at bosætte sig. Gode skoler og placering på en tryg og stille vej spiller også en afgørende rolle for boligsøgende børnefamilier.
Det er grunden til, at parcelhuset stadig nyder stor popularitet blandt familier med børn.
– Det enkelte parcelhus og parcelhuskvarteret som helhed er en velfungerende standardløsning, som er rullet ud over hele landet. En eftertragtet mulighed, som er tilgængelig inden for en vis radius, næsten uanset hvor du leder efter bolig. Etplansvillaen med plads til børneværelser og et trygt nærmiljø er ligesom det ”rigtige” valg, når man er børnefamilie, forklarer Mette Mechlenborg, seniorforsker ved Statens Byggeforskningsinstitut med særligt fokus på skabelsen af hjem.
Børn giver nye boligbehov
Haven spiller en vigtig rolle, når man spørger ind til det gode børneliv. 43 procent definerer i undersøgelsen en børnevenlig bolig som et hus med egen have i en mindre by, mens 14 procent mener, at den ideelle bolig til en børnefamilie er et hus med egen have i en større by. Kun syv procent definerer lejligheden som en børnevenlig boligform.
Det er da også halvdelen af børnefamilierne i undersøgelsen, der svarer, at egen have, hvor børnene kan lege, har været udslagsgivende for valget af den nuværende bolig. På andenpladsen kommer et tilstrækkeligt antal børneværelser.
Vilkårene for børnene har dermed spillet en stor rolle for valget af den nuværende bolig. Og det er helt naturligt, mener Tine Nielsen, der er arkitekt og fagekspert i Videncentret Bolius.
– Et huskøb er en stor beslutning og falder ofte sammen med, at man begynder at stifte familie. Derfor er der en bevidsthed om et behov, som vil melde sig. Eller også er man på udkig efter en ny bolig, netop fordi behovet har ændret sig, fordi man har fået børn, forklarer hun.
Tine Nielsen hæfter sig også ved, at boligen spiller en helt anden rolle, når der kommer børn.
– Med børnene kommer der nogle helt andre prioriteter i spil. Særligt mens de er små, er man meget hjemme, så boligen skal nu kunne noget andet. Det handler også om at gøre det nemt for sig selv med egen have fremfor at skulle tage dem med på en legeplads eller hen i en park, siger Tine Nielsen.
Børnene får de store værelser
At børn fylder i bevidstheden, når familien skal vælge bolig, er ikke noget nyt fænomen, mener Mette Mechlenborg. Det gjorde de også for 50 år siden. Men øget velstand har givet andre muligheder for et realisere nogle drømme om et godt børneliv.
Til gengæld hæfter hun sig ved, at kernefamilien som begreb er kommet mere under pres. Og det kan godt spille ind på prioriteterne.
– Børn er i høj grad definerende for familien i dag. Også mere end parforholdet. Selv når man går fra hinanden, skal børnene integreres i den nye familie. Børn – og måske især delebørn – må endelig ikke negligeres, siger hun.
Tine Nielsen hæfter sig som arkitekt også ved, at vægtningen mellem voksne og børn har forskudt sig gennem tiden.
– Har man ikke pladsen til at realisere, at der er soveværelse og rummelige børneværelser, så er tendensen i dag, at forældrene rykker i kælderen eller i stuen, for børnene skal ikke lide under det, siger hun.
Det falder også i tråd med opfattelsen af parcelhus med egen have som den ideelle bolig for børnefamilien, og man skal være klar på at skille sig ud, hvis man vælger noget andet.
– Hvis man vælger at bo i lejlighed inde i byen, så er det et valg, man i højere grad skal argumentere for og forsvare, fordi det er et aktivt fravalg af det, der ellers er den klassiske børnevenlige bolig i gængs forstand, siger Mette Mechlenborg.