Spørg Bolius

Besynderlig lugt i huset

Huset bliver udluftet, og der er rent og det er beboet. De 10 punkter, I har opstillet, er gennemgået, og der er ikke fundet noget af det.

Lugten er underlig, kvalm, dyb, man kan mærke den i svælget. Det er en mur, man går ind i, når man kommer hjem. Den fortager sig kortvarigt efter udluftning, men kommer stærkt igen. Det besynderlige er, at den kan være der en uge, og så pludselig er den væk. Den er langt stærkere end en ost eller blomstervand, hvis man mistænker noget af den slags.

Vi er ikke ved lugten af død, men mere i retning af rådden dåsekatte- eller hundemad. Som jeg ikke ved hvordan lugter, men tror.

Summa summarum - hvordan finder jeg ud af, hvad det er, for det er SLEMT. Alt er gennemgået, der er intet. Hvem kontakter man? En kunstig næse - som i lufthavnen?

Med venlig hilsen Mette Lindholm

Hej Mette.

Puha, det lyder ikke rart. Lugte er ikke nemme at bestemme eller blive fri for. Det kan være lugte pga. fugt, fx skimmel eller råd eller bakterier. Det kan være lugte fra kloakken eller afløbene. Det kan også være fra dyr, som er døde og ligger skjult, hvis I fx har trævægge eller strøgulve.

Jeg synes, I skulle tage fat i en byggeteknisk rådgiver. Hun/han vil kunne undersøge huset for eventuelle fugtskader og muligvis også spor efter dyr. Og så kan det i første omgang udelukkes.

Om du kan rekvirere en "mesternæse" som i lufthavnen eller slagterierne, ved vi desværre ikke. Men der findes mennesker, som er specialiserede i lugte. Se fx her: Lugtlaboratoriet

Held og lykke.

Med venlig hilsen

Kilder, henvisninger og metode

Spørg Bolius: Dette er et brevkassesvar fra Videncentret Bolius’ gratis brevkasse. Her kan alle stille et spørgsmål om deres bolig. Emnet undersøges og besvares af en uvildig fagekspert med ekspertise på netop det emne. Spørg Bolius her.

Alle bidragsydere:

  • Tine R. Sode, fagekspert

Aktuelt på forsiden