1. Gå ikke udenfor
Bliv i din bolig under stormen – også selvom der sker skader på hus eller omgivelser. Det kan være farligt at bevæge sig ud i en alvorlig storm. Du risikerer at blive ramt af flyvende tagsten eller andre genstande.
2. Lyt til nyhedsudsendelserne under stormen
Følg den vejledning, der bliver udsendt. Du kan også tage dine forholdsregler ved at følge stormen med disse tre apps til din iPhone eller Android-telefon:
- DMI Byvejret
- TV 2 Vejret
- Yr.no
3. Hav batterilygte, stearinlys, powerbank og evt. en batteridreven radio parat
Hvis strømmen forsvinder under stormen, er det en god idé at have en lygte og stearinlys på lager.
Hvis du har du en gammel transistorradio, en clockradio eller en DAB-radio, som kan køre på batteri, bør du også finde den frem. Så kan du altid følge med i de anbefalinger, der bliver givet via nyhederne.
Du kan også hente en app til din iPhone eller Android-telefon, som kan afspille radio, fx DR Radio eller TuneIn Radio. Hav evt. en opladet powerbank klar, så din telefon ikke pludselig løber tør for strøm.
4. Fjern alt indbo under huller i taget
Hvis dit tag får skader under stormen, bør så vidt muligt fjerne alt indbo under hullet. Indboet kan gå i stykker, hvis det begynder at regne eller sne. Stil evt. spande eller spred plastik ud under hullet i taget. Afdæk IKKE det skadede tag, mens det stormer. Det er alt for risikabelt.
5. Begræns skaden, hvis en rude smadres under stormen
Prøv dig frem med plastik og spande. Er det muligt, kan du dække vindueshullet til med en plade, der kan tåle vand, eller noget kraftigt plast. Gør det IKKE udefra.
6. Hvis et træ vælter ind i huset, kan du dække af indendørs
Dæk af indendørs, hvor regn, sne og vind kan slippe ind, hvis et træ vælter ind i huset. Fjern først træet, eller få et firma til at gøre det, efter stormen.
7. Ring evt. til et skadeservicefirma
Hvis skaderne er alvorlige, eller der er risiko for, at fx taget blæser af, kan du ringe til et skadeservicefirma. I tilfælde af akut behov for hjælp, bør du ringe til det lokale beredskab (112).
8. Ring evt. til dit forsikringsselskab
Hvis du er i tvivl om, hvad du bør gøre, kan du ringe til dit forsikringsselskab. Mange har telefonbetjent døgnservice.