1. Tjek om fryseren eller køleskabet er tilsluttet en tændt stikkontakt
Det er banalt, men nogle gange kan et stik falde ud af en stikkontakt. Hvis det er tilfældet, er det heldigvis nemt at sætte det i, så du kan få gang i dit køleskab eller fryser igen.
2. Tjek eltavlen
Nogle gange kan det handle om, at strømmen er gået – derfor er det en god idé at tjekke eltavlen og se, om alt er som det skal være:
- Det er vigtigt, at HPFI/HFI-relæet er slået til. Hvis HPFI/HFI-relæet er slået fra, skal du slå det til igen ved at vippe kontakten op.
- Er der sprunget en sikring, skal den skiftes. Du kan se, at en sikring er sprunget ved at den lille farvede skive i enden af sikringen er faldet ud. Ofte er den rød.
3. Tjek om termostaten er rigtigt indstillet
Hvis termostaten er forkert indstillet, vil temperaturen også være forkert. Frysere skal stå på minus 18 grader. Køleskabe skal stå på mellem plus 4 og 6 grader.
Hvis du har gemt brugsvejledningen til din fryser og køleskab, kan du tjekke der, hvordan du indstiller termostaten.
4. Stil ikke dit køleskab eller fryser i udhuse eller garager
De fleste køleskabe og frysere er beregnet til at stå i rumtemperatur på mellem 16 og 32 grader. Enkelte typer kan tåle at stå ned til 10 grader. Står de for koldt, vil kompressorens smøreolie stivne, så kompressoren går i stå. Det er altså sjældent en god idé at stille køleskabe og frysere i uopvarmede udhuse eller garager.
5. Ofte dækker forsikringen for maden
En fryser kan indeholde madvarer for et betydeligt beløb. Madvarer i fryseren kan normalt holde sig i op til 24 timer, og der opstår således ikke problemer ved kortvarige strømsvigt. Hvis en utilsigtet strømafbrydelse alligevel har ødelagt madvarer i fryseren, vil indbo- eller husforsikringen i de fleste tilfælde dække tabet.
6. Smid dårlig mad ud
Hvis du er i tvivl, om maden i din fryser eller køleskab er blevet dårlig, bør du smide den ud.