Knitrende brænde i en brændeovn er hyggelig i boligen, men den er også en stor kilde til forurening. Således anslås det, at Danmarks i alt 700.000 brændeovne og pejseindsatser sammen med andre brændefyringsanlæg står for omkring 40 procent af den samlede danske partikeludledning.

Allerede nu er reglerne sådan, at hvis du overtager en bolig med en brændeovn fra før 2003, skal du inden for et år nedlægge den eller erstatte den med en ny. Og siden 1. juli 2023 har landets 98 kommuner ligeledes haft mulighed for at forbyde gamle brændeovne fra før juni 2008, hvis boligen ligger i et område med fjernvarme eller naturgas. 

Miljøministeriet skønner, at der er ca. 154.000 brændeovne fra før 2008 tilbage i områder med kollektiv varmeforsyning, og de kan altså blive omfattet af de nye regler. Det er dog langtfra alle kommuner, der står klar til at indføre et forbud.

– Vi ved, at Roskilde Kommune, Frederiksberg Kommune, Aarhus Kommune, Københavns Kommune og Odense Kommune ser på mulighederne for at udarbejde en forskrift, og de er nået forskellige steder i processen. Der er formentlig flere kommuner, der ser på mulighederne, men det er vi ikke bekendt med, siger AC-medarbejder i Miljøstyrelsen, Christoffer Kirk Nymann.

Frederiksberg og Københavns Kommune indfører forbud mod brændeovne ældre end 1. juni 2008

I Frederiksberg Kommune har kommunalbestyrelsen den 17. juni 2024 vedtaget et forbud mod brændeovne ældre end 1. juni 2008. Og i september 2024 har Københavns Kommune fulgt trop med en forskrift, der forventes at træde i kraft i løbet af efteråret 2024. Københavns Kommune forventer, at 3.200 brændeovnsejere skal sløjfe deres brændeovn fra før 1. juni 2008 – inklusive brændeovne i kolonihaver og husbåde

– Vi kan ikke undgå den luftforurening, som blæser til København fra udlandet, men vi kan fjerne den forurening, vi selv skaber. Og her er det helt oplagt at få nedlagt de ældste og mest forurenende brændeovne. Alt for mange københavnere bliver syge og dør for tidligt som følge af sundhedsskadelig luft, ligesom der nu er tegn på, at luftforurening også kan forringe mænds fertilitet. Jeg oplever, at der på rådhuset er bredt fokus på at sikre renere luft i byen, og jeg håber på, at borgerrepræsentationen nu vil benytte lejligheden til at tage et vigtigt skridt fremad, siger sundheds- og omsorgsborgmester i Københavns Kommune, Sisse Marie Welling (SF), i en pressemeddelelse.

Forbuddet i Frederiksberg Kommune forventes at træde i kraft i januar 2026, og inden da vil de berørte brændeovnsejere blive varslet og informeret i en informationskampagne.

– Gamle brændeovne udleder betydeligt mere partikelforurening end moderne brændeovne, og de er et konkret problem for folkesundheden. Derfor vil beslutningen om at forbyde de gamle brændeovne ganske enkelt betyde renere luft på Frederiksberg, og det glæder mig meget. Samtidig går beslutningen hånd i hånd med vores politik om ren luft, hvor vi har skarpt fokus på at få ren luft på Frederiksberg og en målsætning om at overholde WHO’s retningslinjer for partikelforurening senest i 2030, siger borgmester i Frederiksberg Kommune, Michael Vindfeldt.

Odense Kommune overvejer brændeovnsforbud, men rådmand ser gerne tilskud til partikelfilter

En af de andre kommuner, som er i gang med at se på mulighederne for et forbud, er Odense Kommune. Her er man dog endnu ikke helt så langt i processen.

- Vi er meget optagede af at få en renere luft i kommunen, for folk bliver jo syge af partikelforureningen fra blandt andet brændeovne. Men vi laver ikke bare et forbud fra den ene dag til den anden, det skal gøres grundigt. Lige nu er vi i gang med at undersøge muligheden for et forbud og blandt andet få et overblik over, hvor mange borgere der ville blive berørt af det, og hvilke tilskudsmuligheder der er, fortæller socialdemokraten Tim Vermund Andersen, der er rådmand for Klima- og Miljøforvaltningen i Odense Kommune. 

Han fortsætter:

– Det er værd at bemærke, at forbudsmuligheden kun gælder områder, som er godt dækket af fjernvarme eller naturgas. Men forurening kender jo ikke kommune- eller landegrænser, så vi ville egentlig hellere, at man skabte en mulighed for tilskud til partikelfiltre til brændeovne, lige som vi så det med miljøzoner og gamle dieselbiler.