Hvilke fordele og ulemper har tæpper for indeklimaet? 

Der er flere indeklimamæssige fordele ved at have tæpper i boligen. De er behagelige at gå på, dæmper lyd og virker temperaturisolerende. Hvis du fx bor i en murermestervilla fra 1930’erne, som typisk har en meget ringe isoleringsevne i etageadskillelsen, kan det være en fordel at få tæpper lagt ud, da det vil være mindre fodkoldt. 

Ulempen er, at tæpper samler let støv, dyrehår og andre partikler. De kan heller ikke gøres helt lige så rene som glatte gulve. Ifølge Arbejdstilsynet er der flest problemer med støv i lokaler med tæpper.

Har du eller andre i husstanden allergi, astma eller andre luftvejslidelser, er det derfor en skidt idé at lægge tæpper på gulvet i din bolig. Du bør derimod vælge et gulvmateriale med en relativt glat og rengøringsvenlig overflade som fx træ, linoleum, klikgulv eller klinker.

Har ingen i husstanden allergi eller luftvejslidelser - og gør I hyppigt rent - kan tæpper være en god og dekorativ løsning, der både forbedrer gangkomforten, og den oplevede temperatur i gulvhøjde. Navnlig børnefamilier vil nok have glæde af tæppernes lyddæmpende egenskaber.

Kan tæpper bidrage til at forbedre luftkvaliteten i din bolig?

Brancheorganisationen Dansk Textil & Beklædning offentliggjorde i 2006 en tysk undersøgelse, der konkluderede, at der var mindre svævestøv i rum med gulvtæpper end i rum med glat gulv, fordi tæpperne bandt støvet til sig. 

Resultaterne af det tyske forsøg afvises af danske arbejdsmedicinere samt eksperter fra Astma-Allergi Forbundet. Herfra fremhæves det omvendt, at selvom tæpper binder støv og andre potentielle allergener, vil fysiske påvirkninger, som eksempelvis fodtrin, hyppigt hvirvle en del af partiklerne op igen. Hvis ikke tæpper rengøres effektivt, kan de være med til at forringe indeklimaet.

Især gulvtæpper i soveværelser kan være med til at forværre folks astma eller allergi, da støv, som bl.a. består af pollen og dyrehår, har lettere ved at rejse sig op i luften, så de derefter kan indåndes, mens man sover. 

Et forskningsprojekt fra SBi kunne give anledning til at tro, at tæpper og gardiner er gode at have i boligen, når man er allergiker, for laboratorieforsøg viser, at lodne overflader fungerer som en luftrenser, der indfanger de små partikler. Det gælder dog kun de ultrafine partikler. De bliver nemlig i overvejende grad siddende på tæppefibrene, hvorimod de større partikler kan bære allergener og vil kunne genophvirvles, når du færdes i rummet. Derfor er der ingen grund til, at allergikere går ud og køber nye gulvtæpper. 

Astma-Allergi Danmark anbefaler glatte overflader som den bedste løsning i en bolig, hvor der bor mennesker med allergi. 

Er nogle tæpper bedre i forhold til indeklimaet end andre?

Nye tæpper afgiver kemiske stoffer fra fremstillingsprocessen, og jo kortere tid tæpperne afgiver kemiske stoffer, jo bedre er det for indeklimaet. 

Hvis I indkøber et nyt tæppe, er det vigtigt at lufte godt ud, hvis det lugter kemisk. Det anbefales at lufte ud med gennemtræk i 5 til 10 minutter op til tre gange dagligt. Ved indkøb af tæpper der afgiver uønskede kemiske stoffer, kan tiden og hyppigheden af udluftningen med fordel forlænges, indtil tæpperne er afdampet tilstrækkeligt. 

Gamle tæpper kan friskes op

Visse former for tæpper kan i nogle tilfælde friskes op med en omgang tæppevask. Det er dog ikke alle former for tæpper, der kan tåle sådan en behandling, så dobbelttjek altid med den tæppehandler, hvor tæppet er indkøbt og hør nærmere om anbefalingerne for det givne tæppe.

Bemærk, at de tæpper der kan tåle en let tæpperensning skal have en grundig tur rundt på alle overflader og rundt i de svært tilgængelige hjørner. Pas på, at der ikke er nogle helligdage rundt på tæppet, der ikke får en rens. Du kan eksempelvis leje en tæpperenser i et byggemarked eller hos enkelte farvehandlere.
 

Køb af nye tæpper

  • Hvis tæppet lugter af kemikalier, så vælg et andet.
  • Lad mindre tæpper ”afgasse” udendørs 1-2 dage i garagen eller på altanen, før det placeres i børneværelset.

Sådan vælger du tæpper

Det er en god idé at vælge et tæppe med korte fibre, der er tætvævet. Det er lettere at rengøre, og det vil være mindre indbydende for ophobning af støv og ekskrementer fra husstøvmider.

Alternativt kan du vælge mindre tæpper, der kan vaskes, og som kan være i en vaskemaskine. Du kan også vælge tæppefliser, der kan vaskes i varmt vand, som dræber mider og eliminerer øvrige allergener.

Gulvtæpper i børneværelset?

Miljøstyrelsen undersøgte i 2016 kemiske stoffer i gulvtæpper til børn. Her vurderede et professionelt panel, at 12 ud af 21 tæpper havde en uacceptabel lugt. I undersøgelsen er der målt afgasning af ftalater, flygtige organiske stoffer (VOC'er) og flourstoffer. 

Nogle VOC'er er skadelige for mennesker, men i undersøgelsen blev VOC ikke fundet i mængder, der var sundhedsskadelige. De kunne dog stadig give anledning til dårlig lugt og være årsag til en forringet luftkvalitet i indeklimaet. 

Har du gulvtæpper på børneværelset, skal de støvsuges grundigt ugentligt. Bemærk, at når det er tid til at udskifte din støvsuger, som ikke kan repareres, bør du gå efter en støvsuger med en høj sugestyrke. Der er nemlig meget stor forskel på sugeevnen i forskellige modeller af støvsugere. Forhør dig derfor gerne grundigt hos flere forhandlere, inden du eventuelt udskifter en defekt støvsuger med en ny.

Tæpperne kan evt. renses en gang imellem med skum, en tæpperenser eller af et professionelt firma.

Det er vigtigt, at tæppet tørrer helt, så fugtigheden ikke tiltrækker skimmel eller husstøvmider - og så gulvet nedenunder ikke bliver ødelagt. Bliver der spildt på gulvtæppet, vil en hurtig rengøring bidrage til at undgå mug og dermed ubehagelige lugte.

Sådan får du godt indeklima med tæpper

  • Luft grundigt ud i rum med tæpper 
  • Støvsug ugentlig, evt. med motormundstykke, også i hjørnerne
  • Tør hurtigt spild op med rene klude
  • Rengør det grundigt årligt med skum, tæppemaskine eller en professionel rensning
  • Anskaf gode måtter og stop snavs ved døren.