Ilse Svendsen går rundt i haven og trækker systematisk riven til sig for at samle de mørke blade, der dækker plænen. Det er ikke efterår, og bladene er ikke blæst ned fra naboernes træer. De er derimod skyllet op med Storåens strøm og er landet i haven ved hendes hus, der ligger centralt i Holstebro.
Vi besøger Ilse Svendsen i februar, hvor oversvømmelserne gav store problemer i den vestjyske by, som Storåen løber lige igennem.
Bare dagen før stod haven under vand, fortæller Ilse Svendsen og peger på blomsterbedene i bunden af haven.
– I går var der en halv meter vand over tulipanerne, men det kan du ikke se længere. Nu står de, fuldstændig som om ingenting er sket, men der er meget smattet dernede, siger Ilse Svendsen.
På den anden side af blomsterbedet, kun adskilt af et hegn, der holder hunden inde, løber Storåen forbi med en hastig fart. Selvom vandstanden er faldet med mere end en halv meter det seneste døgn, den dag vi besøger Ilse, er der stadig meget vand og stærk strøm. På den modsatte bred stikker et gelænder op over overfladen. Under overfladen ligger en sti, som oftere og oftere forsvinder.
– Mange af broerne i byen er tit oversvømmet. Vi kan altid se på gelænderet derovre, når vandet kommer op til kanten, så er stien væk ind til byen. Og når vandet når op ad trappen ved broen, så kommer der vand i haven. Det er sådan nogle mål, vi har, fortæller Ilse Svendsen og smiler.
Havedør, nej tak
Hun og hendes mand har boet i huset ved Storåen midt i Holstebro i 27 år. I mange år arbejdede de som taxachauffører med egen vogn, og derfor var det praktisk med et hus i midtbyen. I dag er Ilse Svendsen pensionist, mens husbonden stadig kører. Det med oversvømmelserne var ikke noget, man tænkte over, da de købte huset.
– Vi kunne da godt huske, at der havde været oversvømmelser engang i 70ʼerne, men det var jo mange år siden, siger Ilse Svendsen.
Fra vinduet ved spisebordet i stuen kan man se ned over haven og ned til åen, som løber 20-25 meter fra huset. Haven skråner, og derfor kommer vandet aldrig helt op til huset. Flere gange har det dog været oppe ved terrassen under stuevinduet, men det er ikke noget, der bekymrer Ilse Svendsen og hendes mand. De tænker nemlig meget over, hvordan de renoverer huset.
– Vi har ikke sat store vinduer og terrassedøre i – det har vi ikke turdet. Bliver det værre med vandet, så kommer det jo ind, hvis man har en dør. Det gør det ikke, hvis det skal op til vinduet først, konstaterer Ilse Svendsen.
Hos naboen har man sat en terrassedør i kælderen og lavet en vold for at holde vandet ude af haven. Ved den seneste vandstigning løb vandet dog under volden og måtte i stedet pumpes derfra. Hos Ilse Svendsen har de i stedet hældt for 30.000 kr. grus ned under plænen. For selvom vandet ikke kommer ind i huset, så har det en anden konsekvens.
– Der faldt jo mere og mere af jorden. Jeg ved ikke, hvor meget mindre vores grund er blevet, men noget er forsvundet, kan jeg se. Jorden var simpelthen ved at skride ned, så vi lavede en faskine bare med sten, og det har virket sådan, at vi har holdt på kanten nede ved åen, fortæller Ilse Svendsen.
Den idé fandt de selv frem til, for generelt er der ikke meget hjælp og vejledning at hente andre steder fra.
Kommunen må gøre noget
Initiativer til at tackle de stigende vandmængder i Storåen har været diskuteret i årevis, men lige lidt sker der, siger Ilse Svendsen.
– Det er da irriterende, at der skal gå så mange år, hvor man skal diskutere med kommunen, uden at der sker noget, siger hun.
Selvom Ilse Svendsen ikke lader sig genere af vandmasserne i hverdagen, så er det kommunen, hun må sætte sin lid til, hvis problemerne skal løses, så huset en dag kan blive solgt. Det er ikke noget, der er planer om nu, men når det bliver nødvendigt, skulle det gerne være muligt.
– Jeg tror, at risikoen for oversvømmelse er noget, man tænker mere over, når man køber hus i dag. Der sker oftere i dag, så på den måde er det blevet værre, og det er da lidt bekymrende. Men vi håber jo på, at kommunen gør noget, så der ikke sker så store skader fremover, siger Ilse Svendsen.