Hvorfor bør du hulmursisolere?

Der udledes CO2, når der produceres varme til vores boliger, og denne udledning skal begrænses så meget som muligt, hvis vi skal nedbringe den samlede CO2-udledning. Hvis du har en ydervæg, der kan hulmursisoleres, er det en nem og billig måde at sænke varmeforbruget og opnå besparelser på varmeregningen. Udover de miljømæssige og økonomiske fordele, kan du både øge komforten og få et bedre indeklima på samme tid.

Hvad er hulmursisolering?

Hulmursisolering kan udføres i boliger, som har en ydervæg med hulmur. I murede huse fra 1920’erne og frem er facaden for det meste en hulmur, hvor der er en formur og en bagmur, der er muret op parallelt og forbundet med murbindere.

Der er imellem murene et hulrum, som kan variere i bredde, men som oftest mindst er 5 cm. Det kan være delvis fyldt med mørtelrester, hvis huset er sjusket muret, men typisk vil der være åbent. Det er dette hulrum, hvori du kan indblæse isoleringsmateriale.

Hulmursisolering er en ret nem måde at efterisolere ydervæggen på. Den kan foretages ved at tage enkelte mursten i ydermuren ud eller blot ved at bore huller i fugerne og blæse isoleringsmateriale ind i hulrummet mellem for- og bagmur.

Kan min hulmur isoleres - og kan jeg selv hulmursisolere?

Der skal en forundersøgelse til at afgøre, om der er tilstrækkeligt hulrum, og om murværket er egnet til hulmursisolering. For det kan være, der eventuelt skal laves reparationer, inden en hulmursisolering kan udføres. Både forundersøgelser og selve indblæsningsarbejdet kræver ekspertise og skal foretages af en autoriseret isolatør.

I 1970’erne blev der indført krav om hulmursisolering. Dette blev typisk udført med isolering i faste plader. Men selvom der var et krav, kan det anbefales at få tjekket hulmuren i huse opført i både 1970- og 1980’erne, da isoleringen kan være mangelfuld og sjusket udført, eller den kan have sat sig, så der er kuldebroer. 

Isoleringsmaterialer til hulmursisolering - hvad er bedst?

Isolering kan være lavet af mange forskellige materialer. Fælles for dem er, at de er meget lette, da det er den stillestående luft i materialets hulrum, der har den isolerende virkning - jo mere luft og mindre materiale, desto bedre isolerende egenskaber. Selve materialet skal selvfølgelig også lede varme så dårligt som muligt.

Isoleringsmaterialer til efterisolering af hulmure er altid i granuleret form, dvs. korn eller i meget små stykker, så materialet kan hældes eller blæses ind.

Isoleringsmaterialer som mineraluld og polystyrenkugler (flamingo), der er mineralske og oliebaseret, er blevet suppleret af andre materialer, som typisk er biobaserede, fx papirisolering og træfiberisolering. Fælles for dem er, at de anses for at være mere miljøvenlige, da de belaster miljøet mindre, både når det fremstilles og skal bortskaffes. 

Alle isoleringsmaterialer skal uanset type leve op til bygningsreglementets krav om isoleringsevne, brandsikkerhed og modstandsdygtighed over for fugt.

Ureaformaldehydskum (UF-skum) blev tidligere i stort omfang anvendt som hulmursisolering. Det er ikke længere tilladt at bruge i Danmark, fordi det afgiver formaldehyd, der i en del tilfælde har givet alvorlige indeklimaproblemer. Desuden har det vist sig at være svært at styre, og der kommer ofte for meget i.

Isoleringsmaterialer til hulmur

Mineraluld, altså stenuld og glasuld, polystyren og letklinker er materialer, der har været anvendt til hulmursisolering i mange år. En lille fordel ved det er, at de har været anvendt meget bredt og meget længe. Det gør, at byggebranchen har et godt kendskab til deres egenskaber, anvendelse og levetid.

Men i takt med en søgen efter mere klimavenlige materialer er der kommet andre isoleringstyper til. For det er nødvendigt, vi anvender materialer på en anden måde, end vi har været vant til. Ud over materialets egenskaber, er det også vigtigt at have fokus på fremstillingen og brugen af ressourcer, bortskaffelse, indeklima og sundhed i forbindelse med håndtering af materialerne. Det har gjort brugen af andre isoleringsmaterialer mere udbredt – især biobaserede materialer.

Der er intet i vejen for at bruge biobaserede materialer til hulmursisolering. Ifølge anvisninger skal du dog ikke bruge biobaserede materialer som papirisolering og træfiberisolering i hulmurskonstruktioner, hvis mursten er unormalt fugtbelastet, eller muren er mere udsat for kraftig slagregn. Det gælder fx, hvis du bor ud til vandet eller på en åben mark, og huset ikke har et stort udhæng. Det kan også være en bygning, hvor der i konstruktionen mangler sokkelpap, formuren er utæt el.lign.

Generelt isolerer de forskellige materialer nogenlunde ens. Nogle få isolerer dog lidt bedre.
Kun materialer, som fås i granuleret form, kan bruges til efterisolering af hulmure, og det udelukker fx høruldsprodukter og halm, der kun fås i ruller og plader.

Uanset hvilket isoleringsmateriale du vælger at bruge, er det vigtigt, at du sikrer dig, at isoleringsfirmaet har tilstrækkelig viden og erfaring til at udføre isoleringen korrekt.

Stenuld

Stenuld består af spundet stenmateriale og anvendes til hulmursisolering i en smuldret udgave som granulat. Stenuld har gode isolerende egenskaber, bliver ikke påvirket af vand og kan ikke brænde.

Glasuld 

Glasuld består af spundet glasmasse. Til efterisolering af hulmure anvendes en granuleret udgave. Glasulds isoleringsmæssige egenskaber svarer til stenulds, og den er både vandafvisende og ubrændbar.

Ekspanderbart polystyren (EPS)

Ekspanderbart polystyren, også kendt som flamingo, er et oliebaseret plastprodukt, som skummes op, så det bliver meget let og luftfyldt. Materialet har gode isolerende egenskaber – bedre end de fleste andre. Det opsuger ikke fugt, og kan anvendes i granuleret form til indblæsning. Det er brandfarligt og udvikler giftig røg og må derfor kun bruges i konstruktioner, hvor det er ”pakket ind” af et ubrændbart materiale som fx murstenene i hulmure. Hvis man har EPS i hulmuren, skal man være meget varsom med at bore huller i vægge, ind til hulrummet, da kuglerne vil løbe ud.

EPS tilsat grafit 

EPS-isolering findes i en forbedret type. Ved at blande med grafit, er der opnået en forbedring på isoleringsværdien på 20 procent. Samtidig benyttes en lim, som gør isoleringen formstabil, når den først er kommet ind i hulmuren og er blæst på plads. På den måde undgår man problemet med, at kuglerne løber ud.

Papirisolering 

Papirisolering er fremstillet af genbrugsavispapir tilsat salte og brandhæmmende midler. Midlerne er tilsat for bl.a at reducere brændbarhed og beskytte mod fugt, mug og skimmel i en grad, så det er fuldt anvendeligt i fx hulmure. Papirisolering har gode isoleringsegenskaber og kan både optage og afgive fugt. Materialet bruges som granulat til at blæse ind i hulmure, men findes også i pladeform.

Produktionen af papirisolering er miljøvenlig, og da materialet er biologisk nedbrydeligt, er også eventuel bortskaffelse miljøvenlig. 

Træfiberisolering

Træfiberisolering, også kendt som cellulosefiber, findes i granuleret form og kan anvendes som hulmursisolering. Man skal sikre sig, at materialet er tilstrækkeligt fugtbestandigt til, at det kan anvendes i en hulmur. Træfiberisolering isolerer lige så godt som de fleste andre isoleringstyper.

Ligesom papirisolering er træfiberisolering mere miljøvenligt end fx mineraluld og EPS.

Perlite

Perlite er et kornet, mineralsk materiale af vulkansk oprindelse, som ved kraftig opvarmning vokser til ca. 20 gange dets oprindelige volumen. Materialet bliver gjort vandafvisende ved hjælp af en silikonebehandling.

Da det er uorganisk, kan det ikke angribes af mikroorganismer, og det kan ikke rådne eller blive direkte angrebet af svamp. Perlite kan hældes, pumpes eller blæses ind i hulmuren.

Perlite kræver mere energi under fremstillingen end andre biobaserede isoleringsmaterialer og er på den måde ikke så miljøvenligt. Det er også relativt dyrere end mange andre isoleringsmaterialer. Til gengæld er det nemt og hurtigt at arbejde med.

Sammenligning af udvalgte isoleringsmaterialer til din bolig

Materialer til isolering

CO2e kg pr. m²
Prisniveau
Levetid
Stenuld
16,48
Glasuld
3,07
Papirisolering
-11,19
Træfiberisolering
-15,28
Flere
Sådan bruger du grafikken
Ovenover kan du sammenligne udvalgte byggematerialer.

Klimaaftrykket er et udtryk for, hvor meget det belaster klimaet at producere materialet. Klimaaftrykket er målt i CO2e – CO2 og andre drivhusgasser – det belaster klimaet fra produktion til opsætning og sammenligner med udvalgte materialer inden for samme kategori. Er klimaaftrykket negativt, betyder det, at det er godt for klimaet. Tallet kan variere ved forskellige produkter og kan opgøres i forhold til forskellige enheder.

Prisniveauet er et udtryk for, hvordan de udvalgte materialer ligger i forhold til hinanden og ikke i forhold til byggematerialer generelt. Der er tale om gennemsnitlige priser, da der er prisvariationer inden for alle materialer. Det er rene materialepriser for isoleringsmaterialer. Eventuelle udgifter til professionelle fagfolk for at udføre isoleringsarbejdet er ikke medregnet. 1 pengesæk angiver det laveste prisniveau, mens 5 pengesække angiver det højeste.

Levetiden er et udtryk for, hvordan de udvalgte materialer ligger i forhold til hinanden og ikke i forhold til byggematerialer generelt. 1 timeglas angiver den korteste levetid, mens 5 timeglas angiver den længste.