Hvis du er stødt på dræbersnegle, når du går rundt på din grund, er du langt fra alene. Hele 61 procent af danskerne har haft besøg af dræbersnegle inden for det senere år.
Det viser en ny undersøgelse, som analyseinstituttet YouGov har lavet for Videncentret Bolius i juli 2024.
I en tilsvarende undersøgelse fra marts 2021 havde 29 procent haft dræbersnegle på deres grund i det seneste år.
Dermed er dræbersneglen klart det mest almindelige skadedyr i danske haver.
Må vi vise dig en infografik?
Her plejer at ligge et kort, et lagkagediagram eller lignende. Vi kan desværre ikke vise dig infografikken på grund af dine cookie-indstillinger.
Forsker: Mange år siden, at der har været så mange dræbersnegle
At næsten to ud af tre har haft dræbersnegle i deres have eller på deres grund på et år, kommer ikke bag på Stine Slotsbo, seniorforsker inden for økofysiologi og økotoksilogi på Aarhus Universitet. Hun har blandt andet har forsket i bekæmpelse af snegle på landbrugsarealer og lavet en ph.d. om dræbersnegle.
– Det er mange, mange år siden, at vi har set så mange snegle, som vi har set i år. Der er ingen officielle tal, men på de meldinger, jeg hører rundt omkring, er der massivt flere, end der plejer at være, og jeg hører om mange, der har oplevet dem for første gang, siger hun til Videncentret Bolius.
Varmt og vådt vejr har givet dræbersnegle ideelle betingelser
Der er en simpel forklaring på, at der er så mange dræbersnegle.
– De klimamæssige forhold har været gunstige for sneglene. Sidste efterår lagde dræbersneglene mange æg, og det har været et dejligt lunt forår med masser af vand. Og jo varmere det er – op til 25 grader – vokser snegle hurtigere, hvis det er kombineret med fugtighed, for så har de alle muligheder for at søge føde. Samtidig har det været en af de vådeste somre nogensinde, og har de meget vand, stortrives de, forklarer Stine Slotsbo.
Vigtige tidspunkter: Her skal du bekæmpe dræbersnegle
- April: Saml og afliv de små dræbersnegle i april, inden de parrer sig.
- Juli: Saml og afliv de voksne dræbersnegle, inden de lægger æg i august.
- August-november: Saml og ødelæg dræbesneglenes æg.
Det er en god idé at gå på sneglejagt i haven 1-2 gange om ugen. Gerne hver dag, hvis muligt.
Sådan bekæmper du dræbersnegle
Hvis du har det svært med dræbersnegle i din have, er det med at komme i gang med at bekæmpe dem – for en dræbersnegl kan lægge op til 400 æg, og det går de i gang med i august.
- Indsaml’ dræbersnegle aften eller tidlig morgen, hvor sneglene kommer frem for at æde.
- Afliv dem ved at hakke deres hoved af ved åndehullet med en spade eller klip hovedet af med en saks. Du kan også indsamle dem i en spand og hælde kogende vand over dem.
- Begrav dem eller put dem i en plasticpose, som du lægger i skraldespanden.
Må vi vise dig en infografik?
Her plejer at ligge et kort, et lagkagediagram eller lignende. Vi kan desværre ikke vise dig infografikken på grund af dine cookie-indstillinger.
Dyr skal aflives så hurtigt og smertefrit som muligt – også dræbersnegle
Hvis du bruger kogende vand til at aflive dræbersnegle, så husk, at vandet skal være spilkogende, når det rammer sneglene. Er det blot kølet lidt på turen fra køkkenet ud til haven, kan det give sneglene skoldning og en pinefuld død, og det er imod dyrevelfærdsloven, der siger, at ”Den, der vil aflive et dyr, skal sikre sig, at dyret aflives så hurtigt og så smertefrit som muligt”.
Af samme årsag må du ikke aflive dræbersnegle ved at hælde salt på dem. Udover, at det er dyrplageri, kan salt ødelægge både dine planter i haven og din belægning.
Du kan også lade de døde snegle ligge i første omgang. De kan tiltrække andre dræbersnegle og gøre indsamlingen lettere.
Rør ikke dræbersneglene med hænder og fingre, når du samler dem ind og afliver dem, da slimen fra dem kan være svær at slippe af med. Tag have- eller plastichandsker på, eller brug en gribetang (grabber).
Det er en god idé at gå sammen med dine naboer, så de også bekæmper dræbersnegle. Ellers kan dræbersnegle hurtigt sprede sig fra én have til en anden.
Grobund for endnu flere dræbersnegle næste år
De mange dræbersnegle i år øger risikoen for, at der kan komme endnu flere til næste år, hvis du ikke reducerer mængden af dem. Men det behøver ikke at være sådan.
– Det er supersvært at sige. Hvis vejret bliver lige som i denne sæson, har de gode muligheder for at formere sig, men spørgsmålet er, hvor mange flere der kan blive? På et eller andet tidspunkt vil det klinge af igen.
– Men hvis vi får en virkelig varm og tør periode, vil det reducere antallet. Vejret næste forår vil også have stor betydning, siger Stine Slotsbo.
Om Videncentret Bolius’ undersøgelse
Undersøgelsen er gennemført af analyseinstituttet YouGov for Videncentret Bolius i perioden 9.- 12. juli 2024 via internettet med udgangspunkt i YouGov Panelet.
Undersøgelsen er gennemført blandt danske husejere i alderen 25 år+. Der er i alt gennemført 1.015 CAWI-interviews (Computer Assisted Web Interview).