Spørg Bolius

Vil udtørring af krybekælder forårsage sætningsskader?

Hej Bolius

Vi taler om et ca 100 gammelt hus, hvor vi har konstateret at krybekælderen er meget våd. Huset ligger lavt og man har spærret for udluftningen. Det vides ikke hvornår det er sket.

Jorden på gulvet føles som når man trykker hånden ned i et fugtigt lerjordsbed. Hvis man ser bort fra råd/svamp er vi i tvivl om at husets fundament vil “undermineres”, når kælderen tørres og området uden om huset afvandes. Der er sætningsskader, men ikke noget ualmindeligt for et 100 gammelt hus. Er det en reel frygt?

Mvh Thomas

Hej Thomas
Sikke noget. Det lyder bestemt ikke godt, med SÅ fugtig en bund i krybekælderen.
I skal umiddelbart ikke være bekymret for husets/fundamentets bæreevne, når det kommer til udtørring. 
Nu ved jeg så ikke hvilke affugtnings-/udtørrings-/fugtsikrings-planer som I har. Men det er nok meget optimistisk at tro og håbe på, at I kan få tørret bunden så meget ud, at der skulle ske ændringer i den fugtige jord herefter som kan/vil påvirke jordlagene.

Men ellers er din bekymring da reel nok. Er jorden med fede lerarter, kan de godt give sætningsskader, hvis de tørrer meget ud. Men igen, det er meget lidt sandsynligt.

Jeg håber I kan bruge mit svar. Held og lykke med det.   

Med venlig hilsen

Kilder, henvisninger og metode

Spørg Bolius: Dette er et brevkassesvar fra Videncentret Bolius’ gratis brevkasse. Her kan alle stille et spørgsmål om deres bolig. Emnet undersøges og besvares af en uvildig fagekspert med ekspertise på netop det emne. Spørg Bolius her.

Alle bidragsydere:

  • Morten Mathiasen, ekstern fagekspert

Aktuelt på forsiden