Spørg Bolius

Vil akustikvæg dæmpe støjen fra nabolejligheden?

Hej Bolius

Jeg bor i en andelslejlighed og vil gerne dæmpe støjen fra min nabo. I den forbindelse har jeg læst jeres artikel om bl.a. forsatsvægge. Min udfordring er, at jeg på grund af placeringen af installationer og et vindue tæt på væggen, ikke har plads til de ekstra cm som en forsatsvæg ville betyde. Væggen ville simpelthen rage ind over vindueskarmen.

Mit spørgsmål går på, i hvilken grad en almindelig akustikvæg med isolering, dug og trælameller hjælper til at dæmpe støjen fra naboen?

Jeg er med på at en forsatsvæg er mere effektiv ift. nabostøj og at akustikvæggen primært hjælper på "min egen" støj, men er nysgerrig på hvor stor forskellen er, og om jeg bør overveje en helt tredje mulighed.

MN

Hej MN

Det er ganske som du skriver to forskellige slags løsninger for to forskellige problemer. Men nu og da må man jo søge et kompromis. En af de måde som

får nabostøjen ind til dig er gennem materialerne i konstruktionen. Jo mere tyngde væggen har, jo bedre vil den isolere. Og en anden fordel ved fx gipsplader er at de er meget stive hvilket også sænker støjen.

Hvis det er muligt med en smule isolering og en gipsplade, vil jeg mene det er bedre end en smule isolering, dug og trælameller. Dette vil giver mere til din egen støj, men knap så meget for at mindske naboens.

Jeg tør ikke sætte tal på, men kan kun sige at det vil hjælpe i en eller anden grad.

En tredje mulighed… Den har jeg desværre ikke rigtig. En snak med naboen, om der er nogle aktiviteter som kan ændres på?
*Måske der står en vaskemaskine og køre om natten for at spare på strømmen i dagtimerne?
Måske han skal øve blokfløjte på et andet tidspunkt.
Dialog kan nogle gange afhjælpe mindre problemer.

 

Med venlig hilsen

Kilder, henvisninger og metode

Spørg Bolius: Dette er et brevkassesvar fra Videncentret Bolius’ gratis brevkasse. Her kan alle stille et spørgsmål om deres bolig. Emnet undersøges og besvares af en uvildig fagekspert med ekspertise på netop det emne. Spørg Bolius her.

Alle bidragsydere:

  • Tue Patursson, fagekspert

Aktuelt på forsiden