Spørg Bolius

Ventilation/opvarmning af udestue

Hej,

Jeg har købt et hus med en uopvarmet udestue på 26 m2, men jeg vil gerne sikre, at den bliver ventileret ordentligt for at undgå kondens, skimmelvækst og andet. Desuden vil jeg gerne holde den frostfri, måske 10-15 grader, så skrøbelige planter vil kunne overvintre derinde. I skriver, at det ikke er tilladt at installere en
lille luft-til-luft-varmepumpe til at opvarme og ventilere de 26 m2, som jeg ellers havde tænkt mig. Hvad anbefaler I så som alternativ, som ikke sluger for meget energi? Selve huset opvarmes med en luft-til-vand-varmepumpe.

På forhånd tak for svar.

V.h. Birgit Klinting

Kære Birgit.

Der er ikke nogen alternativer til en varig varme hele vinterperioden. 10-15 grader er relativt meget.

Hvis bygningen skal opvarmes overgår den til beboelse, og vil kræve en byggetilladelse ift ændret anvendelse.

Flere kommuner skriver på deres hjemmeside og i byggetilladelse til udestuen, at den ikke må være opvarmet - Fx skriver Roskilde Kommune:
"Udestuer er normalt uopvarmede på grund af det store glasareal. Installerer du fast varmeinstallation, skal udestuen opfylde kravene til beboelsesrum og varmeisoleres som beboelsesrum"

Hvis udestuen er opvarmet, skal den opfylde alle krav til beboelse, herunder krav om rumhøjde, tæthed og isolering.

Du kan dog sætte en lille ventilator op, som sikrer et luftskifte, men ofte er der ikke så tæt i udestuen at det er nødvendigt. 

Se også:

Med venlig hilsen

Kilder, henvisninger og metode

Spørg Bolius: Dette er et brevkassesvar fra Videncentret Bolius’ gratis brevkasse. Her kan alle stille et spørgsmål om deres bolig. Emnet undersøges og besvares af en uvildig fagekspert med ekspertise på netop det emne. Spørg Bolius her.

Alle bidragsydere:

  • Christina Schjervig, fagekspert

Aktuelt på forsiden