Spørg Bolius

Varmepumpe, kan vi lukke for centralvarmen og så opvarme huset med flaskegas- og petroleumsovne?

Hej Bolius

Det handler om et almindeligt muret enfamilieshus med tegltag og værelser i tagetagen.

Varmekilden er en luft til vand varmepumpe. Denne bruges i øjeblikket kun til varmt forbrugsvand. Det er blevet for dyrt at lade cirkulationspumpen i mit tostrengs centralvarmeanlæg sende varmt vand rundt i rørene.
Kan det anbefales, at jeg tapper vandet af centralvarmeanlægget af hensyn til risiko for frostskader?
Eller skal jeg nøjes med at starte centralvarmeanlægget op på lav effekt, når risikoen for frostskader er aktuel?
Indstillingen er i øjeblikket feriestatus med frakobling, så jeg behøver kun tilkoble på lavt niveau, således at cirkulationen går i gang. Det varer nok flere fyringssæsoner, før huset, om nogensinde, igen bliver opvarmet med andet end alternative varmekilder såsom petroleumskamin og kamin til flaskegas.

Venlig hilsen Thomas U

Hej Thomas U

Hvis kun vi ser på det i forhold til risikoen for frostsprængninger i de vandfyldte rør, når der ikke er opvarmet, for det er jeg enig med dig i, at der kan være en stor risiko for, ja så vil det bedste være, at du får rørene tømt for vand. På samme måde som det anbefales, når man skal lukke sommerhuset ned for sæsonen.

Du skal dog også være opmærksom på hvor fugtigt, der bliver, og sikre at der udluftes, så fugten ikke kan ophobes og udvikler skader - fx skimmelsvamp.

Årsagen skyldes at din bolig (sandsynligvis) er godt isoleret og tæt og derfor holder fugten inde. Når der er forskel på temperaturerne mellem de to etager, vil varmen fra stueetagen søge mod den koldere 1. sal. Dit hus er ikke opført til at skulle kunne forhindre dette, så den fugtige varme luft skal nok finde op på den ene eller anden måde.

Og her er det ikke bedre, at du vælger at opvarme med en petroleumskamin eller gasovn, da de afgiver en masse fugt. Det er desuden ikke varmekilder som anbefales til opvarmning af en bolig, blandt andet på grund af de partikler, der udledes i forbrændingen. De anbefales at bruge i en udestue, telt eller lignende.

Med de høje energipriser kan du være fristet af alternative opvarmningsformer, som kan synes billigere. Men du bør regne på hvad prisen er i forhold til hvor meget varme den giver. Og selvom det kan opleves som om at opvarmning med petroleum eller gas er effektiv, skal du også i stueetagen være opmærksom på at varmen ikke bliver fordelt jævnt. Derfor er der også her risiko for at fugt kan ophobes og udvikle fugtrelaterede skader i de rum, som varmen ikke kan trænge ud til.

Din luft til vand-varmepumpe er en effektiv varmekilde og en af de billigste for tiden og helt sikkert også på sigt. Så min anbefaling er, at du vælger at bruge den til opvarmning af dit hus, så du sikrer de bedste indeklimamæssige forhold og sikrer at der ikke udvikles skader som er omfattende og dyre at fjerne.  

 

 

Med venlig hilsen

Kilder, henvisninger og metode

Spørg Bolius: Dette er et brevkassesvar fra Videncentret Bolius’ gratis brevkasse. Her kan alle stille et spørgsmål om deres bolig. Emnet undersøges og besvares af en uvildig fagekspert med ekspertise på netop det emne. Spørg Bolius her.

Alle bidragsydere:

  • Henrik Bisp, fagekspert

Aktuelt på forsiden

Vis resten af forsiden