
Egeprocessionsspinder foretrækker at lave deres reder i egetræer. Foto: iStock
Tidligere på året blev talrige kolonier af larverne egeprocessionsspinderen fundet i store spind på egetræer i Odense. Den voksne egeprocessionsspinder er en uskadelig sommerfugl, men larverne er langt fra uskadelige for både mennesker og dyr.
Larverne har såkaldte brandhår, der kan give kraftige reaktioner ved kontakt med huden, og det gælder både på dyr og mennesker. Brandhårene kan medføre kløe, hævelse og brændende smerter, hvis de kommer i direkte kontakt med huden, øjne og slimhinderne. Symptomerne ligner dem man får ved kontakt med brændenælder eller brandmand.
Første observation af reder
Egeprocessionsspinderen har været set i Danmark siden 1996, og der er registreret over 1.000 tilfælde af arten. De ses især i det sydlige Danmark, hvor de føres til Danmark af vinde sydfra. Det har oftest været sommerfuglehanner, der strejfer mere end hunnerne.
Det første eksempel af egeprocessionsspinderen blev registreret i Danmark 1996, og siden da er der registreret langt over 1.000 eksemplarer af arten. Det har typisk været eksemplarer af sommerfuglen
Det som vækker bekymring ved fundet i Odense er, at der er tale om cirka 800 reder af larverne, hvilket ikke tidligere er observeret i Danmark.

Det er de lange hår på egeprocessionsspinderen, der kan give de voldsomme reaktioner. Foto: iStock
Behandling ved kontakt
- Fjern forsigtigt synlige brandhår med fx tape.
- Grundig vask med vand og sæbe dog uden at kradse huden. Larvehårene kan være meget små og svære at få øje på.
- Ved mistanke om brandhår i øjnene skyl med vand og kontakt læge.
- Symptomatisk behandling med antihistamin, lokal steroid creme og smertestillende midler.
- Kontakt Giftlinjen 82 12 12 12 hvis svære symptomer opstår.
Kilde: Bispebjerg Hospital
Farlige larver
Larverne gennemgår seks stadier, og i de sidste tre stadier, harMan kan både komme i kontakt med brandhårene, hvis man rører direkte ved en larve i et af dets senere stadier, men brandhårene falder af larven, når den skifter hud, og de løse brandhår kan også give reaktioner, hvis man kommer i kontakt med dem.
Hvis de løse brandhår indhaleres, kan de i meget sjældne tilfælde give åndedrætsbesvær, men den største risiko for symptomer er, hvis man kommer direkte i berøring med larverne eller deres reder.

Foto: iStock
Kan forveksles med spindemøl
Det er usikkert i hvilken grad der er risiko for, at egeprocessionsspinderen udbredes i Danmark i samme grad, som den er udbredt i lande syd for os. En risiko kan være, at egeprocessionsspinderens æg indføres i planter importeret sydfra, og det anbefales derfor, at være opmærksom på forekomst af æg på grene fra planteskoler med prydtræer, anlægsgartnere og andre, der køber større klumpplanter af eg hjem fra udlandet.
Du bør være opmærksom på, at der er andre larver, der lever i spind som fx spindemøl, men spindemøl laver ikke deres spind i egetræer.
Ifølge Videntjenesten på Københavns Universitet er egeprocessionsspinder hjemmehørende i Europa, og hvis den indfinder sig naturligt i Danmark, vil det blot være en udvidelse af artens naturlige udbredelsesområde, og der er derfor ikke tale om en invasiv art.
Bliver den derimod bragt ind i forbindelse med import af planter og truer vores sundhed, kan den karakteriseres som en invasiv art, hvilket betyder noget for, hvilke midler der kan tages i brug i bekæmpelsen.