Spørg Bolius

Udlejning af forældrekøb - skal der betales skat?

Jeg har lidt svært ved at finde hoved og hale i regler vedr. køb af en lejlighed, som tanken er at min søn kan bo i.

Jeg er i den situation, at have arvet en anseelig sum penge, og overvejer i den forbindelse at købe en lejlighed, som investering. ( evt. selv flytte i den om 15-20 år) Min tanke er at købe den kontant.

Skal jeg leje den ud til min søn, til given markedspris, eller må han bo der “gratis”, og blot betale forbrug og ejerudgifter? Kan/må jeg dette, og er der noget jeg skal være særligt opmærksom på, i den forbindelse?

Pft. Michael 

Hej Michael
 
Tak for dit spørgsmål.
 
Hvis du køber en lejlighed med henblik på, at din søn skal bo i den - et såkaldt forældrekøb - skal du betale skat af et beløb, der svarer til markedslejen. Det er den husleje, du vil kunne få, hvis du lejede lejligheden ud på almindelige markedsvilkår. Husleje skal altså fastsættes på et niveau, som både Skat og Huslejenævnet kan acceptere. Du kan få en forhåndsgodkendelse af lejen hos det lokale huslejenævn.
 
Hvis du aftaler med din søn, at han skal betale mindre end markedslejen, skal du stadig betale skat af et beløb svarende til markedslejen. Samtidig bliver forskellen mellem den faktiske husleje og markedslejen skattemæssigt betragtet som en gave. Det vil sige, at din søn skal betale 15 procent i gaveafgift af det beløb, der overstiger den årlige beløbsgrænse for afgiftsfrie gaver til nærtstående familiemedlemmer (74.100 kroner i 2024).
 
Du kan læse mere her:
https://skat.dk/borger/bolig-og-ejendomme/koeb-af-bolig/foraeldrekoeb
https://www.bolius.dk/foraeldrekoeb-af-ejerlejlighed-17412
https://www.bolius.dk/guide-regler-om-oekonomisk-hjaelp-fra-foraeldre-til-boern-41925

Med venlig hilsen

Kilder, henvisninger og metode

Spørg Bolius: Dette er et brevkassesvar fra Videncentret Bolius’ gratis brevkasse. Her kan alle stille et spørgsmål om deres bolig. Emnet undersøges og besvares af en uvildig fagekspert med ekspertise på netop det emne. Spørg Bolius her.

Alle bidragsydere:

  • Louise Kastberg, fagekspert

Aktuelt på forsiden