Spørg Bolius
Termoruder med kold kant - kan det betale sig at udskifte dem?
Hej Bolius
Vi har vinduer, Ideal-combi, med to-lags termoruder, fra 2003, med 'kold kant', installeret før vi købte huset. Når det er koldt udenfor dannes dug invendigt langs kanten af termoruden, et bevis på, at der er noget nær termisk kortslutning langs kanten. På spaceren står der Energi-A.
Kan det betale sig at udskifte disse termoruder med moderne to-lags termoruder med varm spacer?
Ruderne er ca 45 cm x 130 cm, klassisk 1930-stil. Jeg savner virkelig information om varm vs. kold kant. Der er nærmest intet at finde på nettet. Jeg kunne nok godt selv lave beregninger, da jeg er uddannet som fysiker, men på basis af nogle antagelser som næppe er rigtige. Der må da være nogen, som har lavet denne øvelse korrekt.
Hilsen, Michael I. A.
Hej Michael
Akilleshælen ved termoruder eller energiruder er netop de “gamle” kanter med alu, eller lignende som kant rundt.
Kanten er koldere, og danner derfor relativt nemt kondensvand. Nogle moderne træ/alu-vinduer har også en meget smal kant, og glasset sidder nogle gange direkte ude i denne alu-ramme. Og disse vinduer lider meget af kondensdannelse på trods af, de ikke er så gamle.
Duggen på ruderne kan også betyde, at der er et for højt fugtindhold i jeres indeklima, og dermed var det måske bedre at sætte ind på en ventilationsanlæg eller lignende.
Ved større ruder betyder det mindre, idet andelen af kanterne sammenholdt med rudens areal er mindre. Men har I flere mindre ruder, vil andelen af kanterne rundt selvsagt betyde noget. Og dermed kan jeg ikke afvise, at der skulle være noget at hente på varmeregningen ved at udskifte disse 17 år gamle ruder til moderne lavenergiglas med varme kanter.
Men det er sjældent super rentabelt at skifte kun 17 år gamle ruder. Men der er dog sket meget indenfor gasindustrien de sidste 17 år - bl.a. varme kanter.
Med venlig hilsen