Spørg Bolius

Tagrenovering

Hej Bolius

Spørgsmål vedrørende udskiftning af eksisterende eternittag. Er det er krav der bliver udført vindstop ved tagfod, eller bliver det først aktuelt i det øjeblik man også efterisolere. 
Lægteafstanden fra tidligere lægter passer ikke med de nye plader, hvilket betyder de skal flyttes. Er det korrekt forstået at hvis man flytter på oprindelige lægter eller blot udskifter en enkelt lægte. Så skal alle lægter udskiftes?

PFT - Mvh Steffen

Kære Steffen.

Der findes ikke noget generelt krav om vindstop - konstruktioner kan jo opbygges på et utal af måder og stadig fungere efter hensigten. 

Du skal sikre dig at der er mulighed for ventilation af taget - både ved tagfod og kip, samt at der ikke blæser kold vind ind i isoleringen som derved mister sin effekt. Og så i øvrigt følge producentens oplægningsvejledning, så du sikrer dig at arbejdet er udført som beskrevet. Dette også for at opnå mulighed for erstatning ved en eventuel reklamation. 

Lægter skal overholde producentens anvisninger. I de fleste tilfælde er der krav om T1/C18 CE-godkendte lægter på 38x73mm.

Alle nye lægter/lægter som udskiftes skal overholde kvalitetskravene i Brancheaftale om taglægter 2011. Det indebærer at de skal være CE-mærkede og C18 styrkesortering. (egenskaber for C18 taglægter er de samme som T1) Taglægter, som ved udskiftning af tagbeklædninger vurderes at være gode nok, og kan genanvendes uden at blive omlagt, er ikke omfattet af brancheaftalen. 

Arbejdstilsynet stiller også krav om lægter ift. erstatning for tagstiger ved arbejde på taget. Dvs. hvis man bevæger sig rundt på tage over 15 grader uden tagstiger er der foreskrevet følgende: Lægter kan erstatte tagstiger, når der bruges nye C18-mærkede taglægter (3,8 X 7,3 cm) af god kvalitet uden store gennemgående knaster o.l., og afstanden mellem lægterne ikke er større end 46 cm målt fra overkanten af den ene lægte til overkanten af den næste lægte. Det er en forudsætning, at spær-afstanden ikke er større end 1 meter.

Der er meget at være opmærksom på ifm tagudskiftning. Herunder også krav til energi - se Bygningsreglementets afsnit §274-§279 om Energikrav ved ombygninger og udskiftning af bygningsdele

Til sidst - vær opmærksom på om det gamle bølgepladetag indeholder asbest. I så fald skal der tages særlige forholdsregler ved fjernelse.

God fornøjelse med projektet.

Med venlig hilsen

Kilder, henvisninger og metode

Spørg Bolius: Dette er et brevkassesvar fra Videncentret Bolius’ gratis brevkasse. Her kan alle stille et spørgsmål om deres bolig. Emnet undersøges og besvares af en uvildig fagekspert med ekspertise på netop det emne. Spørg Bolius her.

Alle bidragsydere:

  • Christina Schjervig, fagekspert

Aktuelt på forsiden