Spørg Bolius

Sygdom i pæretræ?

Jeg er i tvivl om mit pæretræ har fået ildsot. Det har mørke, visne blade, men ikke de bøjede grene (bispestave) som ofte beskrives. Hvad tror I ud fra billederne og hvad kan der gøres?

En ud af træets tre hovedgrene er angrebet.

V.h. Marianne

Kære Marianne
Jeg har svært ved præcist at vurdere, hvad det er for en sygdom ud fra det fremsendte billede. Det har været en fugtig sommer efterfulgt af varme. Derfor kan det sagtens være ildsot. Er det ildsot, er det meget smitsomt. Jeg har derfor følgende råd:

Du skal bortskære de visne dele af træet. Det er vigtigt, at du beskærer i sundt ved, altså et stykke inde på grenene, væk fra det område der er vissent eller gået ud.

  • Hver gang du har skåret et død gren eller kvist af, så skal du rense din beskæresaks med denatureret sprit, inden du skærer den næste gren væk. Denatureret sprit kan du købe i et byggemarked. På den måde undgår du at sprede smitten.
  • Alt det syge ved du bortskærer, skal enten køres på genbrugspladsen, brændes eller graves 60 cm. ned i jorden. Du må ikke lade det ligge frit eller skære det til flis, da det fortsat vil smitte.

 Ovenstående råd er også nyttige ved andre plantesygdomme for at undgå smittespredning.
 
Jeg håber, at ovenstående råd er anvendelige, og at dit pæretræ klarer sig.

Med venlig hilsen

Kilder, henvisninger og metode

Spørg Bolius: Dette er et brevkassesvar fra Videncentret Bolius’ gratis brevkasse. Her kan alle stille et spørgsmål om deres bolig. Emnet undersøges og besvares af en uvildig fagekspert med ekspertise på netop det emne. Spørg Bolius her.

Alle bidragsydere:

  • Louise Axholm, ekstern fagekspert

Aktuelt på forsiden