Spørg Bolius

Spireahæk - skal vi klippe den ned?

Hej

Vi har købt hus og vi har en gammel - ikke tæt - spirea hæk. Ved ikke om vi skal fjerne og plante ny, måske liguster eller klippe helt ned ved jord?

På forhånd tak for svar / Andrii

 

Hej Andrii
 
I mange tilfælde kan man give en spirea hæk nyt liv ved at skære den ned, og lade den vokse op på ny med nye skud. Det vil i sikkert også kunne lykkedes med på en stor del af jeres hæk, men lige det område i har taget et billede af, kan i få svært ved at få helt tæt. Grunden til dette er at den virker til at være påvirket af det fyrretræ, der står i jeres have. Det kan enten være på grund af skygge, manglende vand eller fordi jorden under fyrretræet på anden vis er påvirket af træet. Hvis i forsøger jer med at klippe hækken ned og giv den en ny chance, kan i med fordel give hækken lidt næring, fx et lag kompost til foråret. 
 
Hvis i ønsker at plante ny hæk, skal i også netop være opmærksomme på denne skygge og anden påvirkning fra træerne omkring. I kan fx vælge en hæk, der bedre tåler at vokse i skygge, dette kunne være bøg eller avnbøg, der begge tåler noget skygge. Sørg også for at vande den nye hæk godt de første par år, læg eventuelt en siv- eller drypslange ud langs hækken. 
 
I kan læse mere om valg af hæk i denne artikel https://www.bolius.dk/hvilken-haek-skal-du-vaelge-10988

Med venlig hilsen

Kilder, henvisninger og metode

Spørg Bolius: Dette er et brevkassesvar fra Videncentret Bolius’ gratis brevkasse. Her kan alle stille et spørgsmål om deres bolig. Emnet undersøges og besvares af en uvildig fagekspert med ekspertise på netop det emne. Spørg Bolius her.

Alle bidragsydere:

  • Berit Rørbøl, haveekspert

Aktuelt på forsiden