Spørg Bolius

Sølvtøj bliver gulbrunt i opvaskemaskine når den tilsluttes det varme vand, og skal jeg installere blødgøringsanlæg?

Hej Bolius

Ingen har kunnet svare mig på  hvorfor mit sølvtøj pludselig blev gulbrunt i opvaskemaskinen hvor jeg i 50 år har vasket det i maskine uden problemer.

Det er ikke flyverust.

Jeg har nu selv fundet problemet.

Jeg fik skiftet ca. 7m galvaniserede rør og utallige fittings i varmtvandssystemet som opvaskemaskinenene for 50 år siden blev tilsluttet til. Jeg har nu tilsluttet opvaskemaskinen til koldt vand hvorefter sølvtøjet igen er fint.

Det skyldes formentlig at der mangler kalkaflejringer i de nye galvaniserede rør.

Det kan bekymre lidt at zinken kan gøre det.

Næste problem er så at jeg har planer om at få installeret et afkalkningsanlæg, men det kan så give problemer, hvis der på et tidspunkt skal skiftes rør i koldtvandssystemet.

Vandrørerne er installeret for 52 år siden og med kendskab til at varmtvandsrørerne ruster først er der dog formentlig 10-15 år til før der er et problem med de kolde rør. Ellers må vi vel skifte til moderne rørsystemer til den tid.

Kan Bolius iøvrigt anbefale blødgøringsanlæg når vi har en hårdhed på 18-21?

Hej

Det glæder mig, at I fik styr på sølvtøjet igen.
Det er interessant hvordan man kan fremme til en afklaring. Og det er interessant, at det var det varme vand der udslagsgivende over for dette. Men anbefaler jo oftere og oftere at tilslutte opvaskemaskinen til det varme vand, men det er måske ikke helt optimalt.

Varmt vand giver jo bekendt de største kalkaflejringer, hvorfor det også er nogle overvejelserne som man skal tage sig, når man skal beslutte hvor varmt vandet skal være i ens anlæg. For høje temperaturer giver unødigt store aflejringer, og for koldt vand kan give risiko for Legionella bakterier.

Bolius eller jeg, kan ikke anbefale et specifikt blødgøringsanlæg, men de systemer jeg ser installeret oftest er BWT. Det skulle vist virke meget godt.

Men det kræver systemet løbende vedligeholdes og tilførelse af salt, hvilket er en (lille) løbende udgift som I skal huske. Og så det kan eftersigende godt kan give en smule bismag i vandet, så ved nybyggeri  får enkelte så trukket særskilte koldtvandsrør uden om blødgøringsanlægget, til eksempelvis køkkenhanen eller badeværelset

Sørg for at vælge et anlæg med garanti. Og så lav hårdhedsmålinger før og efter, samt efter et års tid eller to.

Med venlig hilsen

Kilder, henvisninger og metode

Spørg Bolius: Dette er et brevkassesvar fra Videncentret Bolius’ gratis brevkasse. Her kan alle stille et spørgsmål om deres bolig. Emnet undersøges og besvares af en uvildig fagekspert med ekspertise på netop det emne. Spørg Bolius her.

Alle bidragsydere:

  • Morten Mathiasen, ekstern fagekspert

Aktuelt på forsiden