Kan man afskærme sin varmepumpe?
Du kan sagtens skjule den udvendige del af din luft til vand- og luft til luft-varmepumpe, og en varmepumpeskjuler har endda flere fordele end blot at skjule varmepumpen. En varmepumpeskjuler kan:
- Beskytte den udvendige del af varmepumpen mod regn og blade.
- Beskytte den udvendige del mod sne og is.
- Reducere støj fra varmepumpen.
Det er dog vigtigt, at varmepumpen stadig har afstand nok til varmepumpeskjuleren, ellers fungerer varmepumpen ikke korrekt. Varmepumpens udblæsningsside må fx ikke være blokeret, da der skal være plads nok til at lede den afkølede luft væk.
Hvilke muligheder er der for afdækning af din varmepumpe?
Køb en færdig varmepumpeskjuler
Du kan købe en færdig varmepumpeskjuler i flere byggemarkeder og webshops. De færdige varmepumpeskjulere kan fås i flere forskellige materialer som komposit, aluminium og træ. Vælger du en skjuler i ubehandlet træ, kan du male den i en farve, der passer til dit hus.
De fleste færdiglavede varmepumpeskjulere passer til flere forskellige varmepumpemodeller. Det er dog ikke alle, der er designet, så varmepumpen får luft nok hele vejen rundt. Forhør dig hos forhandleren, om skjuleren også passer til din varmepumpemodel.
Hvis skjuleren tillader, at varmepumpen stadig har optimale arbejdsbetingelser, og får den luftmængde tilført, som den skal have for at kunne køre, er varmepumpens garanti også gældende med en varmepumpeskjuler monteret.
Din varmepumpeleverandør kan, alt efter hvem det er, henvise dig til virksomheder, der leverer varmepumpeskjulere, som passer til din varmepumpe.
Lav din egen varmepumpeskjuler
Du kan også selv lave en varmepumpeskjuler eller få en lavet hos en tømrer. På den måde kan du designe dit afdække præcis, som du ønsker det.
Hvis du laver din egen varmepumpeskjuler i træ, er der nogle ting, du skal huske:
- Hældning på taget. Dette er vigtigt, så vandet kan løbe af, og du dermed sikrer, at træet ikke tager skade.
- Afstand mellem brædderne / lamellerne. Din varmepumpe har brug for luft hele vejen rundt, så derfor skal du sørge for at der er god afstand mellem de brædder/lameller du bruger til skjulerens front og sider. Afstanden bør være 2-3 cm.
- Skjulerens mål. Sørg for at din varmepumpeskjuler passer til varmepumpen, sådan at der er korrekt afstand til top og sider. Spørg din leverandør, hvad de korrekte mål for en skjuler er for netop din varmepumpe.
Hvilket materiale skal du vælge til din varmepumpeskjuler?
Træ
Ønsker du, at din varmepumpeskjuler skal have en støjdæmpende effekt, er det bedst at vælge en skjuler i træ fremfor aluminium, da træ har en blødere overflade og dermed absorberer lyd bedre. Derudover kan du i højere grad tilpasse træskjuleren med en farve, der passer præcis til dit hus.
Komposit
Komposit er et blandingsmateriale, typisk af plastik, og kræver mindre vedligeholdelse end træ. Komposit er også mere lyddæmpende end aluminium.
Aluminium
En varmepumpeskjuler i aluminium er ikke så lyddæmpende, som de to andre materialer. Til gengæld er det typisk en lettere skjuler både i udtryk og i vægt. Aluminium er 100 % rustfrit, og derfor kræver skjuleren et minimum af vedligeholdelse.
Hvad koster en varmepumpeskjuler, og hvor kan man købe den?
Du kan købe en færdig varmepumpeskjuler i flere byggemarkeder og webshops. Prisen på en færdig varmepumpeskjuler er typisk mellem 1.000 og 2.000 kr. Vælger du en skræddersyet model lavet hos en tømrer, er prisen varierende og sandsynligvis væsentligt højere.
Put folie på din varmepumpe
Hvis det blot handler om at få varmepumpen til at se bedre ud, kan du også putte folie på den - det kan få den til at se helt anderledes ud.