Spørg Bolius
Skiftereternit med asbest, bliver anbefalet at lægge det nye tagpaptag ovenpå - men bør de asbestholdige plader ikke fjernes?
Hej Bolius
Jeg skal have nyt tag. Eksisterende tag er skifer eternit fra 1976, altså med asbest. Jeg vil i stedet gerne have et tagpap tag. Jeg har haft 4 håndværkere til at give tilbud og 2 siger, at det gamle tag skal væk. 2 andre siger, at det er bedst at lade det blive liggende.
Alle 4 bruger asbest som argument, men de to, der siger, at det skal blive liggende, begrunder det med, at taget, der ikke har et undertag, i stedet er kittet sammen. Det vil ifølge dem betyde, at det vil svine meget mere og efterlade en masse støv på loftet, da det ikke kan skilles ad, men vil knække i mange stykker ved nedtagning.
Så jeg havde håbet, at I havde noget klogt at tilføje her?
Mvh
Anders M
Hej Anders M
Jeg kan godt forstå, at der er tvivl om det eksisterende tag skal blive eller ej. Som udgangspunkt vil jeg altid anbefale, at det eksisterende tag fjernes. Det er sjældent en god ide at bygge noget ind i en konstruktion, hvis ikke det har et formål.
Måske skulle I starte med at få fastslået, hvor besværligt det er at få fjernet de eksisterende plader. Start med en enkelt for at se om det måske er muligt at fjerne, uden at der skal skæres for meget.
Men som nævnt mener jeg, at I skal få det fjernet. Og det er der flere grunde til:
Når den eksisterende tagbelægning fjernes, kan man gennemgå træværket i tagkonstruktionen og sikre, at der ikke er skader på træværket. Man kan få opsat de korrekte lægter mv., der er kommet nye krav til dimensionerne på lægter. Man kan få efterisoleret. Tagets samlede tykkelse bliver ikke så stor, hvis man fjerner den eksisterende belægning, og derved kommer den til at være mindre klodset at se på.
Ved nedtagning skal det sikres, at der ikke kommer for meget støv. Der er faste retningslinjer for, hvordan et asbestholdigt tag skal fjernes. Du kan læse mere i denne artikel www.bolius.dk/asbest-i-boliger-17967
Du kan også læse om det i denne guide: Asbest huset - bølgeplader
Du kan tage kontakt til en byggeteknisk rådgiver/byggesagkyndig, som kan rådgive dig bedre, når hun/han ser taget og huset. Det koster nogle penge, men kan være givet godt ud.
Med venlig hilsen