Spørg Bolius

Skal træhuse vurderes lavere end murstenshuse?

Vi har netop fået en vurdering af vores hus fra realkreditinstituttet. Den er noget lavere ( 1000-1300 pr. m2) end ventet og tilmed reference ejendommene.

Da vi bad om en forklaring, fik vi af vide, at det var pga. at det er et træhus og 1½ plans. 

Træet på huset er nyt (grundet en forsikringsskade) Det står så godt som “sprit” nyt og skal ikke males før om 8-10 år!

Vi har spurgt igen men svaret er, at det bare er sådan at træhuse trækker ned. Kan det være korrekt og
rimeligt?

Hilsen X

Kære X
 
Det fremgår ikke af spørgsmålet hvilket realkreditinstitut, der har vurderet jeres hus. Men jeg har forhørt mig om praksis vedr. vurdering af træhuse hos Realkredit Danmark, der har sendt følgende svar:
 
"Vi har ikke en ”regel” i forretningsgangen, som angiver, at vi skal vurdere træhuse lavere end murstenshuse. Og ligesom mange andre ting er det ikke noget, vi har en facitliste på, da mange ting spiller ind på en konkret værdiansættelse – herunder beliggenhed, størrelse/indretning, stand og ikke mindst udbud og efterspørgsel. Så vores værdiansættelse sker ud fra en helhedsbetragtning.
 
Når det er sagt, så værdiansættes træhuse ofte generelt lavere end murstenshuse – dels da de typisk er billigere at opføre og at efterspørgslen heller ikke er så stor som på murstenshuse – og nogle købere fravælger bevidst et træhus grundet, at det kræver en større vedligeholdelse, hvilket både kræver tid og koster penge. Disse parametre afspejles i de kontante handelspriser og dermed også den pris, som vi sætter.
 
Om det kommer til at ændre sig over tid er svært at sige. Med den fokus, der er på bæredygtigt byggeri og byggematerialer, kan træ blive et materiale, som flere over tid vil vælge til, da det i forbindelse med opførelsen er mere bæredygtigt end cement/beton/mursten – omvendt mangler vi jo nok lidt evidens på, hvordan det grønne regnskab samlet set vil se ud over en livscycklus periode på eks. 50 år, hvor der også skal tages højde for holdbarhed og løbende maling og vedligeholdelse."
 
Bolius har desuden tidligere været inde på emnet i en artikel om fordele og ulemper ved træhuse (Få svar på myterne om træhuse: Her er fordelene og ulemperne ved huse af træ (bolius.dk)). Her har Bolius spurgt to ejendomsmæglere, om det er sværere at sælge et træhus end et murstenshus. Den ene svarer, at de ikke sætter prisen på et træhus lavere end på et murstenshus - "snarere tværtimod". Den anden svarer, at de vurderer træhuse lidt lavere end murstenshuse.
 
Så summen må være, at der ikke findes generelle regler om, at træhuse vurderes lavere end murstenshuse, men at det forekommer i praksis.
 
Hvis I er utilfredse med vurderingen, kan I altid forsøge at indhente en ny vurdering hos et andet realkreditinstitut.

Jeg kan desværre ikke forholde mig til, om det er rimeligt, at det trækker ned i jeres vurdering, at det er et træhus.
 
Du kan læse mere om træhuse her:
Få svar på myterne om træhuse: Her er fordelene og ulemperne ved huse af træ (bolius.dk)
Murstenshus eller træhus som helårshus - hvad er bedst?
Vedligeholdelse af et træhus
Renovering eller bygge nyt – hvordan træffer du det bedste valg?

Med venlig hilsen

Kilder, henvisninger og metode

Spørg Bolius: Dette er et brevkassesvar fra Videncentret Bolius’ gratis brevkasse. Her kan alle stille et spørgsmål om deres bolig. Emnet undersøges og besvares af en uvildig fagekspert med ekspertise på netop det emne. Spørg Bolius her.

Alle bidragsydere:

  • Louise Kastberg, fagekspert

Aktuelt på forsiden