Boligen kort

  • Hvem bor her: Tenna Bilstrup, coach og konsulent, og datteren Nora på 10 år. Storesøster Oline på 24 år er flyttet hjemmefra, men har stadig en seng i sit gamle værelse, som nu er kombineret kontor og gæsteværelse.
  • Hvilken slags hus: Arkitekttegnet lavenergihus bygget i træelementer på kompenseret fundering. Opvarmet med jordvarme. Lars Krog Hansen, arkitekt MAA, larskroghansen.dk.
  • Hvor mange m2: 152 m2 bolig, 703 m2 grund. Samlet pris for huset inklusive arkitekthonorar: 2,1 millioner kr.

Det nærmest kvadratiske hus er designet til lige præcis at opfylde beboernes behov, både da mor og to børn flyttede ind, og efterhånden som døtrene er vokset, og behovene har forandret sig. Men det var ikke planen fra starten, at Tenna Bilstrup skulle have et arkitekttegnet hus. Det var et typehus, hun havde i kikkerten.

– Jeg havde en idé om, at det med et typehus var lidt som at gå ind i et supermarked og tage en færdig vare ned af hylden, fortæller hun. 

Det var ikke så meget økonomien, der havde sendt hende i retning af et typehus, men mere forestillingen om, at det var det mest enkle valg. Dengang var hun gravid med sit andet barn og var lige begyndt i en ny stilling som skoleleder, så hun havde ikke behov for samtidig at skulle være projektleder på et stort byggeprojekt. Men hun havde nogle udtalte krav til sit og døtrenes kommende hjem. 

– Oline skulle være storesøster i en alder af 14 år, så jeg havde et stort ønske om at give hende mulighed for at få et frirum. Jeg vidste, at mine to piger ville have meget forskellige behov for dels at have deres eget liv og for at være en del af eller tæt på fællesskabet, og det skulle huset tilgodese, fortæller hun.

Ikke alt på ét bræt for udsigten

Tidligt i processen vendte hun sine overvejelser med arkitekt Lars Krog Hansen, og han så nogle udfordringer i forhold til at vælge et typehus. Dels i forhold til Tennas ønsker om en fleksibel indretning, der kunne tilpasses de skiftende behov hos en voksen, en teenager og et lille barn, og i forhold til grunden. Hun lyttede til arkitektens pointer, men forsøgte sig alligevel med typehusmodellen. 

– Jeg havde møder med tre typehusfirmaer, og jeg måtte bare lægge mig fuldstændig fladt ned og sige, at Lars fik ret i sine pointer. Der findes jo glimrende løsninger, men de tager langt hen ad vejen udgangspunkt i en mere traditionel familiestruktur end den, jeg stod i. Og så kunne typehusene slet ikke være med på grundens beskaffenhed, fortæller Tenna og uddyber, at udfordringen med grunden var, at den dels ikke er særlig stor, og at den er smal. 

Det gav nogle klodsede løsninger med de prædesignede huse, hvor der ikke blev taget højde for udsyn og indkig. Typehusene kunne kun placeres på langs af grunden, og det ville have som konsekvens, at haven ville opleves som meget lille, og at den primære udsigt fra stue og terrasse ville være til hækken og naboen. Arkitekten forklarer: 

– Grunden har udsigt til Limfjorden og Nykøbing Mors mod nord via nogle nabohaver, og mod syd er der høje træer, som det også ville være fint at bringe i spil. Så hvor meget kan man styre en udsigt? Og hvor højt skal man prioritere en specifik udsigt? 

Nogle ville måske have valgt at bygge et hus i to etager for at bringe fjordudsigten mest muligt i spil, men efter en grundig gennemgang af ønsker, behov og økonomi foreslog Lars Krog Hansen en mere nøjsom og funktionel løsning i ét plan. 

– Vi ville ikke sætte alt på ét bræt for den udsigt, for vi ved jo ikke, hvad der kommer til at ske på de nabogrunde, der ligger imellem huset og fjorden. Vi endte med en løsning, hvor udsigten er der og ikke fylder for meget, men heller ikke for lidt, forklarer han.

I forhold til udsigten er det så heldigt, at grunden er cirka en halv meter højere end vejen. Sammenlagt med husets fundament er den højdeforskel lige præcis tilstrækkelig til, at man inde fra huset kigger hen over de gående på fortovet. Set fra køkkenet danner hækken et slags filter, så man kan nyde udsigten hen over bugten mod Nykøbing Mors uden samtidig at se forbipasserende i øjnene.

Luksus for mig

Konceptet for huset endte med at være centreret omkring et stort, gennemgående rum, som inddrager udsigten mod nord og træerne mod syd. Der er udgang til terrasser i begge ender af det centrale rum, for når man kan kigge ud, får man naturligt også lyst til at gå udenfor, pointerer arkitekten. Det kompakte hus er placeret forrest på den rektangulære grund for at få mest mulig have bagerst på grunden. Selve konstruktionen er udført i ærlige og uprætentiøse materialer. Måske gik der lidt sport i at få en enkel proces og i at konkurrere med prisen på et typehus. 

– Der var en økonomisk ramme, der ikke måtte skride, og derfor indgik vi ret hurtigt i et samarbejde med en entreprenør, fortæller Lars Krog Hansen. 

Der er som udgangspunkt allerede besparelser at hente med husets enkle og rationelle form uden mange hjørner, kanter og indhak, forklarer han. Det gør både produktionen af de bærende elementer og selve byggefasen mere enkel. 

– Det blev derefter besluttet, at huset skulle laves i træelementer bestående af seks væg- og fire tag­elementer. Da fundamentet var støbt, blev huset rejst på et par dage i entreprenørens lagerhal, så elementerne ikke blev udsat for regn, uddyber han. 

Derudover er der ikke fyldt på med køkken, fliser eller armaturer i luksusklassen, men med enkle og ærlige materialer, som kan tåle at blive brugt. Det har været en prioritet fra Tennas side:  

– Jeg tænker tit over, hvad luksus egentlig er. Det er jo et definitionsspørgsmål fra person til person, men for mig er det en hverdagsluksus, at det er ærlige og gode materialer. Jeg er gammel billedkunstlærer, og jeg tror, at jeg derfor lægger rigtig meget mærke til flader, taktilitet og naturlighed i materialer. Det giver ro, og det er luksus for mig. 

Det var også luksus, at datteren Oline, som var teenager, da de flyttede ind, fik sin egen indgang, og at Tenna selv fik eget badeværelse i forbindelse med soveværelset.  

– Jeg kan huske, vi talte om, hvorvidt det var frås eller ej med to badeværelser på 152 kvadratmeter, men det prioriterede jeg, og det er jeg virkelig glad for i dag. Det var rart med en teenager, at hun havde en afdeling med et toilet og bad, og i dag er jeg også glad for, at der er et gæstetoilet.

Til gengæld gik hun på kompromis med andre ønsker for at skære ned på husets størrelse. Idéen om et viktualierum og et walk-in-closet blev sløjfet. 

– Jeg ville gerne have en brændeovn som et samlende element i husets store rum, men i et lavenergihus ville den simpelthen være overflødig, fordi det er meget nemt at varme huset op.

Et bump på vejen

Huset er varmet op med jordvarme, som er gravet ned i jorden på det meste af grunden. I forbindelse med udgravningen, inden huset skulle bygges, blev der taget jordbundsprøver, og de afslørede desværre, at bæreevnen i den gamle inddæmmede havbund ikke var så stabil som håbet, og at der var brug for pilotering. 

Med hjælp fra et ingeniørfirma besluttede bygherre og arkitekt sig i stedet for at bruge en løsning i form at et kompenseret fundament. Det går ud på, at husets vægt skal modsvare vægten af den fjernede jord, så undergrunden så at sige ikke opdager forandringen. Huset står derfor nu på en stiv plade fyldt med et isolerende letvægtsmateriale, som kompenserer for dets vægt. 

Det har fået Tenna og arkitekten til at spøge med, at huset i tilfælde af oversvømmelse bare kan flyde væk. Men dagen, hvor jordprøverne blev taget, var en af dem, hvor de skulle tage ekstra luft ind. På trods af benspændet i forhold til fundamentet lykkedes det alligevel at holde budgettet, og huset er i dag i den grad ovenpå. Det gennemgående køkken-alrum og stue er noget af det, som Tenna er allermest glad for. Der er liv og lys, god plads til gæster omkring spisebordet og samtidig ro og rummelighed.

– Noget andet, som jeg er rigtig glad for, er at gå ude i haven om aftenen og så have det kig der hele vejen igennem huset og ud til fjorden på den anden side, siger hun.

Fokus på bæredygtighed

  • Huset er opført med tanke på naturlige materialer og lav klimabelastning. Der er bl.a. valgt skruefundament, træfiberisolering, indvendige vægge i lerplader samt miljø- og allergivenlig maling indvendigt og udvendigt. Facaden er beklædt med ubehandlet ThermoWood.
  • Huset er endt med et meget lavt klimaaftryk på 7-8 kg CO₂-e/m²/år. Siden det blev tegnet, har arkitekten videreudviklet husets koncept og optimeret det yderligere i forhold til bæredygtighed. 
  • En realistisk overslagspris for et lignende hus lyder ifølge arkitekten i samråd med entreprenøren, Byggeselskabet ARV ApS, på ca. 3,795 millioner kr. inkl. moms. Prisen er inklusive arkitekthonorar til myndighedsprojekt, byggetilladelse og tilsyn. Pris ved projekter på Sjælland. Et mere uddybende projektmateriale kan rekvireres ved at kontakte arkitekten.