Par fik penge tilbage for dårligt telt

Det kan betale sig at klage. Det kunne det i hvert fald for et nygift par, viser en sag fra Forbrugerklagenævnet.

Den vordende brud havde bestilt telt, borde og stole og hendes kommende mand tog imod. Parret og udlejerne var uenige, om parret havde godkendt det leverede, da det plettede telt, de beskidte stole og de hullede duge blev afleveret inden festen. Parret fik medhold i Forbrugerklagenævnet og et mindre nedslag i prisen.

Kilde: forbrug.dk

Det er hyggeligt at holde fest i telt i haven, men husk bl.a. at  tjekke teltet, når du får det, så du undgår kedelige oplevelser.

Skal du snart holde konfirmation eller forårsbryllup i haven? Så stop op et øjeblik, for der er en del ting, du skal overveje, så festen ikke blæser eller regner væk, eller så du pludselig står med en stor ekstraregning fra teltudlejeren.

Få en skriftlig aftale, når du lejer telt

Du skal se sig for, når du vælger en teltudlejer. Forhør dig, om andre har haft nogle erfaringer med udlejere af telte og undersøg via nettet.

Sørg for at få en klar aftale på plads, lige meget hvilken udlejer du vælger. Så I er helt enige om, hvad du har bestilt, hvornår det bliver leveret, sat op og afhentet igen.

En mundtlig aftale er lige så juridisk bindende som en skriftlig. Men man kan nemt misforstå hinanden, og med en mundtlig aftale kan det også være svært at dokumentere, hvad der er aftalt. Så det anbefales, at du får en skriftlig aftale.

Tjek, at teltet er i orden

Så snart du har fået teltet leveret, skal du tjekke, at de ting, der skulle leveres, er der. Tjek, at teltet er i god stand.

Klag med det samme, hvis alt ikke er som aftalt. Leje af et telt er ikke direkte reguleret af købeloven, men principperne er de samme. Udlejeren skal være bekendt med manglerne og have mulighed for at reparere dem. Hvis det ikke lykkes at få udlejeren til at gøre noget ved fejlene, vil det være en god idé at dokumentere det ved billeder. I sidste ende har du mulighed for at klage til Forbrugerklagenævnet, hvis du ikke mener, du har fået det, du har betalt for.

Det er dog sjældent, at der er problemer, og det er yderst sjældent, at der klages over kvaliteten af festudlejningsmateriel.

Få styr på forsikringen, før du lejer festtelt

Du skal også undersøge, hvordan du er dækket forsikringsmæssigt, hvis en af dine gæster fx kommer til at rive teltdugen i stykker.

Når du har lejet et telt, er det som udgangspunkt ikke dækket af din almindelige indboforsikring. Så du skal tjekke med udlejeren, om han har en forsikring, der dækker. Alternativt skal du tjekke med dit eget forsikringsselskab, hvordan du er dækket, eller om du kan tegne en særlig forsikring.

Indhent og sammenlign forskellige tilbud

Udover forsikring og skriftlig kontrakt med teltudlejeren, er der mange praktiske ting at overveje, når du skal vælge det helt rigtige telt til festen.

Det er en god idé at indhente flere forskellige tilbud, du kan sammenligne. Du betaler normalt per kvadratmeter, men sørg for at få udspecificeret, hvad du får med i prisen (teltets kvalitet, gulv, varme, service i forbindelse med opsætning osv.).

Hvor stort skal teltet være?

Når du skal finde ud af, hvor stort teltet skal være til festen, kan du regne med 1-2 kvadratmeter per gæst. Og så skal du tænke over, om der derudover skal være plads til buffet eller dansegulv.

Det anbefales, at teltet er minimum to kvadratmeter per person, hvis I skal sidde nogenlunde komfortabelt.

Undgå, at teltet blæser væk

Når du har bestemt dig for, hvor stort teltet skal være, skal du også tænke over sikkerheden.

Du har et ansvar for de gæster, du inviterer. Festen må ikke blæse bort. Du kan fx gå efter at bruge telte med EU-godkendelsen EN 13 782, som kan klare vindhastigheder på 100 kilometer i timen.

En anden ting, der skal sikre teltet mod at blæse væk, er, at det bliver forankret ordentligt. Du kan fx bruge jordspyd med minimum en meters længde.

Opklodset gulv kan holde fugten væk

I disse tider med kraftige skybrud er der set flere eksempler på folk, der kommer galt af sted med at bruge niveaugulve, der lægges direkte på græsset. Møblerne vipper, og det bliver fugtigt. Det bedste er at klodse gulvet op mindst 15 cm, så du undgår, at vejret spiller dig et puds.

Pas på med gasovne i teltet

Det anbefales også at sørge for varme i teltet. Det er tilladt at anbringe op til 5 CE-godkendte gaskatalysatorovne i teltet.

At der ikke må anbringes flere, skyldes, at gasovne udvikler kulilte. Hvis teltet er for tæt, kommer der til at mangle ilt, og dermed kan det farlige stof kulmonooxid, der kan dræbe folk, udvikles. Af samme grund skal du aldrig placere en grill i et telt.

Elvarme giver et dårligt indeklima i teltet. Så et råd er at benytte termostatstyret varme i teltet. Det koster dog ekstra, så det er en balance mellem pengepungen og vejrudsigten.

Hvad koster det at leje et festtelt?

Du kan leje telte til fest i haven fra nogle få tusinde kroner og helt op til 55.000 kr. afhængig af, om du vil have det monteret, om du vælger, gulv, lys og varme, og om du samtidig lejer borde, duge, service osv.

Vi har fundet eksempler på priser, men de varierer meget. Eksempelvis kan 2 specialbyggede telte på 100 kvadratmeter til 70 personer med montering, borde, duge, service, vask af duge og service, oliefyr, gulv og lys koste 30.000 kr.

Et telt på 67 kvadratmeter kan koste ca. 7.000 kr. at leje inklusive moms. Med montering, men uden kørsel.  Samme telt vil koste 11.600 kr. inklusive moms at leje med gulv og lys.

Til varme, kan du fx vælge gasovne, som koster omkring 250 kr. plus moms per ovn (med gas til cirka 12 timer). Et lille oliefyr (termostatstyret varme) koster ca. 1.500 kr. plus moms og olie.

Her kan du leje telt til fest i haven

Der er mange steder, du kan leje telt til fest i haven. Vi har fundet nogle af udlejerne her. Vi har ikke taget stilling til, om de enkelte teltudlejere er gode eller dårlige.

Se udlejere af telte fordelt på postnumre hos Brancheforeningen Danske Festudlejere på festudlejer.dk

Særlige krav for store telte

Afhængig af, hvor stort et telt du vælger, skal du også være opmærksom på, at der gælder forskellige regler fra Beredskabsstyrelsen.

Telte med op til 150 personer kan i princippet bygges helt tæt ind til hus på egen grund - forudsat flugtveje fra huset ikke spærres, og der er andre flugtveje fra teltet end gennem huset.

For telte under 50 kvadratmeter er der ellers ingen krav. Men når teltet er over 50 kvadratmeter, skal det stå minimum 5 meter fra naboernes huse. Og det skal stå minimum 12,5 meter fra et stråtækt hus, der er placeret på en anden grund. Hvis der er over 150 gæster til festen, skal du indhente en særlig tilladelse.

Læs reglerne hos Beredskabsstyrelsen

Baldakin kan forbinde telt til huset

Hvor teltet skal stå, kan altså komme an på, hvor stort det er. Men selvfølgelig også, om der skal være nem adgang til huset.

Det kan være relevant at sætte teltet tæt på huset i forhold til brug af køkken eller toilet. Du kan også overveje at lave et appendix til teltet til køkkenanretning. Eller du kan forbinde teltet og huset med en baldakin, så du ikke skal løbe gennem regnen fra huset til teltet med en flamberet hovedret.