Hvilket vaskepulver er bedst til hvidt vasketøj?

Hvis du vil vaske dit tøj hvidt, skal du bruge vaskepulver til hvid vask og ikke flydende vaskemidler. Flydende hvidvaskemidler indeholder nemlig ikke blegemidler, som vaskepulver til hvidt tøj gør, og derfor kan de ikke holde tøjet hvidt lige så godt.

I en test af 21 vaskemidler til hvid vask, som Forbrugerrådet Tænk lavede i juli 2017, blev Miele UltraWhite vaskepulver kåret som bedst i test. 

Vil du også tænke på, hvad der er bedst for miljøet, anbefaler Fru Grøn miljømærket vaskepulver til hvidvask, der også får gode karakterer i Forbrugerrådet Tænks Test, selvom de ikke er tilsat optisk hvidt.

Hvor mange grader skal man vaske hvid vask med?

Hvidt vasketøj af bomuld, fx sengelinned, håndklæder, undertøj og karklude, tåler normalt vask ved høj temperatur, fx 60-95°C, og kraftig mekanisk bearbejdning i vaskemaskinen. 

Finere tekstiler af syntetiske garner tåler ikke alle en høj temperatur. Strikkede bluser, finere skjorter og hvide tekstiler med broderier eller perler og fx viskose skal vaskes ved finvask, hvor temperaturer er lav, og ofte på skåneprogram. 

Læs på vaskeetiketten eller se skemaet herunder:

Skal hvidt tøj vaskes alene?

Hvis du vil bevare den hvide farve, er det vigtigt, at tøjet sorteres, så det farvede tøj ikke smitter af på det hvide. Naturfibre som bomuld, hør og uld optager meget nemt farvestoffer i fiberen, og det binder sig så fast, at der skal en ekstra blegning til for at gøre det hvidt igen. 

Flere farvede bomuldstekstiler kan være farveægte - holder på farven - og kan dermed godt vaskes sammen med hvidt tøj uden, at det smitter af. Fx er flere pastelfarvede bomuldstekstiler som viskestykker og sengetøj farveægte. 

Men vær opmærksom på, at nyt, farvet tøj kan smitte af de første gange, det vaskes. Vær specielt varsom med stærkt farvede håndklæder, som kan afgive farve i lang tid. 

Generelt om pletfjerning

  • Vurdér, om der er gamle pletter, der skal forbehandles.
  • Smør sulfo eller flydende tekstilvaskemiddel på pletten, og lad det virke en halv time.
  • Evt. blodpletter lægges i koldt vand.
  • Vask hvidt bomuld ved 60 grader og med et godt hvidvaskepulver, som indeholder blegemiddel og enzymer til at fjerne pletterne.
  • Luk beholderen med hvidvaskemiddel til, så blegemidlet ikke fordamper.
  • Vask hvid finvask ved max 40 grader og et godt colour-vaskemiddel. Her er det en god idé at forbehandle pletter med flydende vaskemiddel inden vask og lade det virke en halv time.

 

Vejledning: Hvordan fjerner man pletter fra hvidt vasketøj? 

Hvis hvidt tøj af bomuld og af polyester vaskes på et normalprogram ved 60°C og med et godt hvidvaskepulver, vil alle pletter som regel forsvinde. 

En undtagelse er dog blodpletter. Fjern dem ved at lægge det hvide tøj i blød et par minutter i koldt vand inden vask. 

Hvis tøjet er meget snavset, og har mange pletter, kan du lægge det i blød natten over med et vaskemiddel eller med soda. Doser vaskemidlet efter vejledningen på pakken, start vaskemaskinen og sluk den efter ca. 10 minutter og start den næste morgen, så de vaskeaktive stoffer får tid til at virke længere, inden vaskeprocessen startes. Hvis maskinen har et program for iblødlægning, kan det anvendes. 

Sådan fjerner du pletter fra hvidt vasketøj

  • Proteinholdige pletter: Blod, æg og mælkepletter lægges i blød i koldt vand i ½-1 time.
  • Fedtpletter: Dub pletter af olie, stegefedt og læbestift med flydende vaskemiddel og lad det ligge ½-1 time. 
  • Pletter fra rødvin: skal straks skylles i koldt vand, og vask derefter tøjet i vaskemaskinen. Salt dur ikke, da det kan fiksere farvestoffet.
  • Pletter fra frugt, te, kaffe og tomatsovs: Dub med citronsyreopløsning, husholdningseddike, citronsyre eller flydende vaskemiddel, og lad det virke ½-1 time, før du vasker tøjet. 
  • Andre pletter: Hvidt tøj med pletter fra tyggegummi og stearin lægges i fryseren og skrabes af. Pletter fra kuglepen og tusch kan fjernes med sødmælk og evt. sprit.

Pletter på hvid finvask kan være vanskelige at fjerne, da de vaskes ved lavere temperatur. Men prøv at forbehandle farvede pletter fra frugt, tomat, sved, rødvin og måske også fedtholdige pletter som olie og makeup med samme metode som nævnt i ”Pletter fra frugt, te, kaffe og tomatsovs” i boksen ovenfor.

Der findes et utal af dyre pletfjerningsmidler på markedet, som ofte indeholder de samme ingredienser som et godt vaskepulver. Det er en meget dårlig vane at komme ekstra pletfjernere i sæbeskuffen, hver gang maskinen startes, eller at tilsætte pletfjerningsmiddel. Spar pengene og miljøet, og brug det vaskemiddel, du har.

Sådan forbehandler du pletter på hvidt tøj

Hvis pletter skal forbehandles, så brug håndopvaskemiddel (sulfo) eller endnu bedre et flydende tekstilvaskemiddel. Det er beregnet til tekstilvask, og skummer ikke så meget i tromlen som opvaskemiddel. For meget skum i vaskemaskinen nedsætter den mekaniske bearbejdning, så tøjet ikke bliver rent.

Pletrensning for hvid finvask:

  1. Kom flydende tekstilvaskemiddel i en gammel sulfoflaske
  2. Dryp lidt på pletten. 
  3. Lad den ligge en time eller længere.
  4. Kom tøjet i vaskemaskinen.

Kemien virker direkte på pletten. Er der mange pletter, doseres der lidt mindre med hvidvaskepulveret.

Kan man bruge klorin til at få vasketøjet hvidt?

Klorin har en god blegeevne, men lad være med at bruge klorin, da tøjet mørner. Det kan have uheldige virkning på andre tekstiler, på åndedræt og ikke mindst på miljøet. Blandes klorholdige produkter med syre, kan de danne giftig klorgas. 

Klorholdige midler fjerner ikke evt. kalkrester i tøjet, men bleger det. Tøjet er stadig stift. 

Hvis du alligevel vælger at bruge klor til blegning, anbefales det at neutralisere tøjet med Natriumthiosulfat, og efterfølgende at vaske tøjet.

Hvordan får man vasketøjet hvidt igen, hvis det er gult eller gråligt?

Hvis det hvide vasketøj er blevet gråt eller misfarvet, kan det skyldes fire ting:

  1. Ophobning af kalk/sæberester
    Hvis vandet er hårdt.
    Hvis dosering af vaskemiddel har været for lav.
    Hvis der er brugt et dårligt vaskemiddel.
  2. Gråning kan være tegn på ophobning af smuds i fiberen, og sker:
    Hvis der har været for lidt vaskemiddel i forhold til smudsmængde.
  3. Farveafsmitning
    Hvis fx en grå sok eller en nye, lyserøde kjole er kommet med i hvidvasken.
  4. Gulning
    Hvis hvidt bomuld ikke vaskes jævnligt, vil det efterhånden få den gullige farve, som bomuld havde, inden det blev bleget på fabrikken.

Er tøjet langsomt blevet mere gråt og stift, er det ophobning af kalk/sæberester eller gråning, hvor smudsen genudfældes på tøjet. 

Sådan fjerner du ophobning af kalk/sæberester

Iblødlægning: Opløs citronsyre i lunkent vand. (1 dl/5 liter vand), og læg rent tøj i blød natten over. Vaskes efterfølgende som normalt.

Eller brug vaskemaskinen: Kom det rene hvide/grå tøj i vaskemaskinen og kom 2-3 dl citronsyre direkte ind i tromlen og kør en 30 graders vask. Det må gerne være en lang vask, men uden vaskemiddel. Fordelen er, at vaskemaskinen nu også er afkalket, så tøm filteret.

På markedet findes mange forskellige afkalkningsmidler til vasketøj og vaskemaskine. De indeholder ligeledes en syre, der opløser kalk, men er noget dyrere i brug end fx citronsyre.

Rengøringsekspert Anne Grete Rasmussens test af forskellige metoder viser, at citronsyren er bedst, men du kan også lægge tøjet i varmt eddikesyrebad (1 dl eddikesyre til 1 liter vand) eller i rent eddikevand. 

Forsøg: Hvis du lægger de stive og grå håndklæder i kogende eddikesyrevand (1 liter kogende vand+ 1 dl eddikesyre), vil det syde og boble, indtil al kalk er opløst. 

Gråning fjernes sådan

  1. Lægges tøjet i blød natten over i varmt vand tilsat soda. 1 dl soda til 10 liter vand. 
  2. Vask tøjet ved 90 grader på et normalprogram og med et godt hvidvaskemiddel med CMC . 
  3. Tilsæt evt. miljømærket pletfjerningsmiddel med iltbasered blegemiddel (Sodium Carbonat Peroxid).

Sådan fjerner du farveafsmitning

  • Vask det nogle gange med et godt hvidvaskemiddel og gerne ved højere temperatur. Tilsæt evt. ekstra miljømærket blegemiddel.
  • Hvis det ikke virker, kan tøjet affarves med et affarvningsmiddel natriumdithionit (Na2S2O4) eller farves i en anden farve. 

Gulning fjernes sådan

Kræver afblegning med et blegemiddel, som ovenfor med farveafsmitning.

Kan man bruge bagepulver og citron til hvidt tøj?

Husråd anbefaler at vaske hvidt tøj med bagepulver eller citronsyre, men det er en dårlig idé, for det har ingen eller ringe effekt.

Det uvildige forbrugerinstitut i Tyskland, Stiftung Warentest, har testet, om gråt tøj bliver hvidere af at vaske det med bagepulver eller med citron. Anne Grete Rasmussen har også lavet sin egen test, og konklusionen er den samme: Citroner, citronsyre og bagepulver giver ingen hvidere vask. 

Flere kilder på nettet råder endvidere til at komme citronskiver eller halve brugte citroner i vaskemaskinen. Det hjælper heller ikke og sviner samtidig vaskemaskinen til.

Andre anbefaler at komme citroner, citronsyre eller eddike i vaskemaskinen sammen med vaskepulveret. Når man tilsætter syre (pH 1-2) til den basiske vaskelud (pH ca. 10), bliver vaskevandet så neutralt, at vaskeevnen nedsættes kraftigt.

Hvis du opløser citronsyre i vand, kan det dog anvendes som mildt blegemiddel til pletter fra frugt, te og rødvin på sarte stoffer og er også godt til at opløse kalken i tøjet. 

Bagepulver har også en vis blegende effekt og kan også anvendes til at fjerne farveholdige pletter fra frugt, te og rødvin. 

Gør sådan:

  • Lav en opløsning med bagepulver (½ spsk. bagepulver/½ dl vand), citronsyre (½ spsk. citronsyre/½ dl vand) eller vinsyre (½ spsk./½ dl vand) 
  • Duppes opløsningen på og lad det virke ½ time. 
  • Skyl efter med vand.

Kan man fjerne gamle pletter på hvidt bomuldstøj?

Meget gamle pletter af indtørret blod, rødvin, frugt og græs på hvidt bomuld kan fjernes med oxalsyre. Dub en blanding af 1 del oxalsyre og 9 dele varmt vand på de gamle pletter.

Bliver tøj mere hvidt af at hænge udenfor?

Der er ingen undersøgelser, der af- eller bekræfter, om hvidt tøj bliver hvidere, når det tørres i solskin.  

Men det er bedst at tørre vasketøj udendørs en dag med sol og luft. Det gør vasketøjet blødt og luftigt, og giver tøjet en frisk duft.