De fleste kan lave deres egen hjemmebiograf. Selv for ganske få penge kan du skaffe en projektor, et par højttalere og et lærred, og hvis ambitionerne – og pengene – er til det, er der ikke grænser for, hvor luksuriøs en biografoplevelse du kan have i vente. 

Hvad skal jeg vælge – fladskærms-tv eller projektor?

Når du skal bygge din egen hjemmebiograf, bør du først og fremmest fokusere på at skaffe et så stort billede som muligt.

Du kan købe et stort fladskærmsfjernsyn, men selvom det efterhånden er muligt at købe en billig model, kan det også være en dyr løsning, hvis kvaliteten af billedet skal være i top. Og selvom du vælger et stort tv på 60 tommer eller mere, giver det ikke den samme oplevelse som en projektor, der let kan blæse billedet op i størrelser langt over 100 tommer. 

Fordele og ulemper ved en bærbar projektor

Hvis du vil have en projektor, som du kan tage med på farten, kan du vælge en lommeprojektor. Den er mindre, kan let lades op og holder ofte strøm længe. Ulempen er dog ofte, at kvaliteten af både lys og billede er ringe. 

Det er dog muligt at få projektorer i god kvalitet. De koster bare ofte mere end en almindelig projektor, som giver en bedre biografoplevelse. 

En almindelig projektor kan også flyttes og tages med forskellige steder, såfremt den ikke er naglet fast til for eksempel loftet.

Hvilken projektor skal man vælge til sin hjemmebiograf?

Opløsningen er vigtig, når du skal vælge projektor. Opløsningen fortæller dig om detaljeniveauet og skarpheden i billedet. 

Vælg en projektor, der viser et billede på 1080p. Det betyder, at projektoren viser billeder i FullHD, som er billeder i høj kvalitet. 

Du kan også få projektorer med billeder i endnu højere kvalitet som for eksempel 4K eller Ultra HD.

I nogle tilfælde kan det være tilstrækkeligt med en projektor med 720p, men du vil kunne se de forskellige pixels på lærredet. Det kan du ikke, hvis du vælger en projektor med 1080p eller højere opløsning. 

Du kan få projektorer med forskellige indgange, men det er lettest at benytte en projektor med HDMI-indgang. Det gør den kompatibel med de fleste computere, tv-bokse og lignende. 

HDMI-indgangen passer også til en trådløs mulighed som Chromecast, som gør det muligt at streame tv, film og serier direkte fra din telefon. 

Hvor meget koster en hjemmebiograf og en god projektor?

En god projektor koster fra ny fra 3.000 kroner og opefter. 

Men du behøver ikke købe en ny projektor. Prisen på en god, brugt projektor er mellem 1.000 og 2.000 kr. (januar 2021).

Skal du god lyd til din hjemmebiograf, et såkaldt hjemmebiografanlæg, starter prisen ved 1.000 kr., men kan også løbe op i mere end 20.000 kr.

Kig på lumen, når du vælger projektor

Når du overvejer, hvilken projektor du skal købe, skal du sætte dig ind i projektorens lysstyrke. En projektors lysstyrke angives i ANSI-lumen – eller bare lumen. 

Lumen er et mål på, hvor meget lys projektoren producerer. Eftersom beregningen af antal lumen ikke er standardiseret, er det vanskeligt at sammenligne projektorer med hinanden. Men ANSI-lumen er branchens standardiserede mål for lumen og fastslår, hvor meget hvidt lys projektoren maksimalt kan producere. 

Lysstyrken har betydning for, hvor lyst der kan være i rummet, og hvor stort et lærred du kan bruge, før billedet bliver forringet. For lidt lys vil medføre et blegt billede, mens for meget lys givet et mere udvasket billede med lavere kontrast. 

De laveste lysstyrker ligger fra 1.000-2.500 lumen og er især egnet til mindre lokaler med lavt lysniveau. Denne lysstyrke vil også passe rigtig godt til en hjemmebiograf i en almindelig størrelse stue. 

Det næste lysniveau, som er et mellemniveau, ligger fra 2.500-4.500 lumen. Det betyder, at projektoren egner sig til mødelokaler med plads til cirka 100 mennesker og normalt lysindfald. 

Det højeste lysniveau ligger fra 4.500-6.000 lumen og er godt til store, lyse konferencesale med plads til mange mennesker. 

Projekter med Normal, Short eller Ultra Short Throw
Projektorer inddeles i tre kategorier: 

  • Normal Throw, hvor projektoren er placeret op til tre meter fra lærredet. 
  • Short Throw, hvor projektoren er placeret tættere på lærredet. 
  • Ultra Short Throw, hvor projektoren er endnu tættere på lærredet. 

Til en hjemmebiograf vil langt de fleste vælge Normal Throw. 

Skal jeg vælge surround/hjemmebiografanlæg for god lyd? 

De fleste projektorer har et indbygget lydsystem, men lyden er sjældent god. Stort set alle andre alternativer vil give dig en bedre lydoplevelse. Det kan for eksempel være en Bluetooth-højtaler eller dit eget anlæg.

En stor del af biografoplevelsen er lydbilledet, og hvis du ønsker den fulde biografoplevelse, er du nødt til at investere i et rigtigt anlæg. 

Det kan eksempelvis være et hjemmebiografanlæg, som består af højttalere, der placeres rundt om dig og giver følelsen af at være midt i handlingen, akkurat som i biografen. 

Et hjemmebiografanlæg har surroundsound, som registrerer, hvor lyden skal sendes ud, så lyden ender i den rette højttaler og passer til handlingen i filmen. 

I biografen er bassen også vigtig. Derfor kan du overveje at købe en subwoofer, som er en højttaler, der er lavet til at gengive bas- og andre lave frekvenser. 

Hjemmebiografanlæg svinger meget i pris. Du kan købe et billigt et til 1.000 kr., og du kan købe et dyrt til 20.000 kr. eller mere. 

Hvilket lærred skal jeg vælge til min hjemmebiograf? 

Der er mange muligheder, når du skal vælge lærred til din hjemmebiograf. Du kan bruge den hvide væg i stuen, et hvidt lagen, en voksdug, et hvidt rullegardin eller en anden billig løsning. 

Disse løsninger har dog ulemper. Det er for eksempel svært at undgå rynker og folder i lærredet, som vil have en ulempe på kvaliteten af billedet. 

Hvis du vil have en løsning af højere kvalitet, kan du også vælge at købe et lærred, der er lavet til formålet. Der er forskellige muligheder, og du kan vælge et lærred, der er motoriseret, har en fast ramme, er akustisk transparent, skræddersyet efter mål, og du kan også vælge et mobilt lærred, som du let kan flytte rundt i din bolig eller tage med til sommerhuset. 

Hvor skal projektoren til din hjemmebiograf placeres? 

Det er vigtigt, at du placerer projektoren korrekt. Projektoren skal hænge midt for lærredet og i rette højde. 

Det kan indebære udfordringer, og derfor er de fleste projektorer udstyret med funktioner, som afhjælper dem med at placere projektoren et brugbart sted. Eksempelvis kan funktionen Lens Shift forskyde projektorlinsen – og dermed billedet – i lodret og vandret plan, uden at det går ud over billedkvaliteten. Det betyder, at du for eksempel kan hænge projektoren (på hovedet) i loftet. 

Hvis din projektor skal hænge i loftet, skal du huske at købe et projektorophæng. 

Det frarådes at bruge den digitale ”keystone”-korrektion. ”Keystone”-funktionen er også designet til at forskyde billedet, så det passer med lærredet, hvis du eksempelvis placerer projektoren i loftet. Men denne digitale funktion skader samtidig kvaliteten af billedet. 

Inden du anskaffer en projektor, skal du notere dig din pladsfleksibilitet. Det nytter ikke at købe en projektor af høj kvalitet, hvis den ikke kan placeres dér, hvor du ønsker den. 

Hvad kan man se i en hjemmebiograf?

Kun fantasien sætter grænser for, hvad du kan se i din egen hjemmebiograf. Det store billede giver de bedste betingelser for store oplevelser inden for både, film, serier, sport og koncerter, ligesom hjemmebiografen også kan bruges til dagligdags-tv og nyhederne. 

Hvis du har valgt en projektor, skal du dog være opmærksom på, at den indbyggede projektor har en begrænset levetid. Typisk har projektorens pære en levetid på omkring 2.000 timer, men den kan svinge fra 500 timer til 3.000 timer. 

Hvis du køber en brugt projektor, skal du være opmærksom på, hvor mange timer pæren i projektoren har været brugt. Vælg en, der har været brugt i færre end 1.000 timer. 
  
Det miljø, projektoren har stået i, påvirker også pærens levetid. Hvis der for eksempel ryges cigaretter i lokalet, har det en negativ effekt på pæren. Husk at rense filteret i projektoren med jævne mellemrum.

På grund af blandt andet projektorpærens begrænsede levetid vælger mange at investere i et tv til dagligdagsting og primært benytte projektoren til de specielle biografoplevelser.

Typiske problemer med en hjemmebiograf (og hvordan man løser dem) 

Der er både fordele og ulemper ved projektoren. Hvis du ikke kan mørklægge lokalet, hvor du har valgt at bygge en hjemmebiograf, får du ikke altid nok ud af projektoren. Uanset, hvor god en projektor du har valgt, vil der om dagen ofte være for meget lys i lokalet til at få et tydeligt billede. 

Hvis du ikke vil gøre det muligt at mørklægge lokalet, kan et fladskærms-tv i stedet være den bedste løsning. Hvis du vælger en projektor i et lokale, som ikke kan mørklægges, får du mest ud af din hjemmebiograf, når det er mørkt udenfor. 

Den indbyggede lyd i en projektor er sjældent særlig god, så for at få en god lydoplevelse, skal du med en projektor også overveje at skaffe et godt lydsystem. 

Hvordan mørklægger jeg lokalet til min hjemmebiograf?

En hjemmebiograf kræver ikke noget stort lokale, men du får kun et ordentligt billede, hvis du mørklægger lokalet. Du kan enten vælge at blænde eventuelle vinduer permanent eller vælge mellem mange forskellige typer rullegardiner til formålet. Det kan både være med og uden motor og fjernbetjening. Hvis du ikke bruger lokalet til andet end hjemmebiografen, kan du vælge at male væggene i en mørk farve.

Du kan med fordel også placere hjemmebiografen i kælderen, hvis du har sådan en til rådighed. Du kan også bruge garagen, hvis du har en, hvor der er plads nok.  

Hvis du ikke kan mørklægge lokalet, kan måske kun bruge din hjemmebiograf om aftenen.