Selv et spritnyt badeværelse kan på kort tid komme til at se kedeligt ud, hvis du ikke tager kampen op mod kalken. Men du behøver ikke at ty til stærke rengøringsmidler.
Tør badet af efter brug, så slipper du for kalk
Husk at tørre badet af efter brug. På den måde forebygger du kalkproblemer og skåner dermed miljøet.
Du kan nemt opleve, at du først skal kalke af efter mere end tre år, hvis I i husstanden er grundige med at skrabe vandet af bruseoverfladerne af samt tørre dem af med håndklæde og åbne vinduet.
Kalk på håndvask, toilet og brusekabine fjernes nemt, hvis der rengøres jævnligt med et godt sanitetsrengøringsmiddel, som du enten selv kan blande eller købe. Læs rengøringseksperternes råd herunder.
Fjern kalk med sanitetsrengøring eller afkalkning
Fordelen ved et sanitetsrengøringsmiddel er, at det indeholder kemikalier, der løsner og fjerner både fedtbundet snavs og kalkaflejringer. De købes færdigblandet i sprayflasker. De er fortyndende opløsninger med under 5 % eller under 10 % vaskeaktive stoffer og et mildt, kalkbindende middel, og der kan også være tilsat konserveringsmiddel for at sikre produktets levetid. Enkelte sanitetsrengøringsmidler kan også indeholde flere forskellige unødvendige kemikalier som farver og parfumestoffer, der kan være skadelige for dig og miljøet.
Sanitetsrengøringsmidler kan dog være svære at finde i butikkerne, og vil du spare på kemikalierne og pengepungen, kan du nemt selv blande rengøringsmidler til baderummet.
Hvad er surt opvaskemiddel?
Surt opvaskemiddel er opvaskemiddel med en ph-værdi på 4-4,5. Opvaskemidlerne indeholder typisk citronsyre eller mælkesyre, men det er ingen garanti, for der findes også opvaskemidler med citronsyre eller mælkesyre, der har en ph-værdi på 6.
Varianten med en pH-værdi på 4 til 4,5 er mest effektiv sammenlignet med produktet med en pH på 6. Så kig en ekstra gang på deklarationen, inden du køber opvaskemidlet.
Videncentret Bolius' rengøringsekspert, Michael René, har i 2021 tjekket 23 opvaskemidler, og her havde følgende midler en ph-værdi på omkring 4-4,5:
Salling Fri (klar), Vel Ultra, Hello Sensitive (klar), Irmas (klar), Ânglemark (klar), Aloe Vera Coop (grøn), Lemon Coop (gul) og Coop 365 Minirisk (klar).
Sådan laver du et sanitetsrengøringsmiddel og fjerner kalk fra vasken
Tag rengøringshandsker på, da der arbejdes med syre. Kom dernæst enten ¼ dl eddikesyre, 1 spsk. mælkesyre eller 1 spsk. citronsyre i ca. 2 dl surt opvaskemiddel (pH4-4,5).
Brug blandingen til at rengøre håndvasken på badeværelset en gang om ugen. Kom meget lidt middel på en fugtig skuresvamp, og rengør vasken. Skyl og polér efter med en klud - så ophobes kalken ikke.
Du kan også bruge 1 dl klar husholdningseddike, men fordelen ved at anvende koncentreret syre er, at det bevarer viskositeten, så det bliver bedre på kluden, og man kan lægge det der, hvor der er meget kalk.
Sådan laver du et nemt og billigt afkalkningsmiddel til vask, fliser og toilet
Tag rengøringshandsker på, da der arbejdes med syre. Kom enten 1/4 dl eddikesyre, 2 spsk. mælkesyre eller 2 spsk. citronsyre i ca. 2 dl surt opvaskemiddel (pH4-4,5).
Kalk på vasken
Smør afkalkningsmidlet på flader og revner på vasken, hvor der er synlige kalkbelægninger.
Kalk på fliser
Midlet kan også anvendes til hovedrengøring af fliser i baderummet. Da syren kan angribe fugerne, skal du først mætte fugerne med vand, og så smøre blandingen på med en pensel eller en klud. Lad det virke i fem minutter.
Brune striber i toilettet
Brug også det hjemmelavede afkalkningsmiddel til kalkrande i toiletkummmen. Hvis de brune striber sidder under vandoverfladen, skal du pumpe vandet ud først med en svupper. Dub derefter lidt middel på et stykke toiletpapir, sæt det derefter på kalkrandende og lad det sidde en halv time eller natten over.
Undgå afkalkningsmidler med fosforsyre
Det er også muligt at købe andre afkalkningsmidler. Hvis du vælger det, bør du undgå at købe afkalkning med fosforsyre, da vandløb, søer og fjorde ofte har for meget fosfor. For meget fosfor giver iltsvind og forringer vandmiljøet.
Tjek på etiketten på afkalkningsmidlet, om det indeholder fosforsyre. Fosforsyre kaldes også orthophosphorsyre eller phosphorsyre.
Ikke alt tåler syre
Tåler eddikesyre, mælkesyre citronsyre og andre former for kalkfjerner:
- Håndvaske og toiletter af porcelæn.
- Fliser og klinker, men ikke fugerne imellem.
- Nogle vandhaner og armaturer, men ikke alle.
- Brusekabiner af polystyren.
- Badekar og håndvaske af akryl og kompositmaterialer
- Granit.
- Glas.
Tåler ikke syre:
- Marmor, skifer og andre natursten.
- Terrazzo.
- Emaljerede overflader, f.eks. i badekar.
- Fuger mellem fliser og gulvklinker.
Kilder: Anne Grete Rasmusen (Fru Grøn) og Michael René
Skyl fuger med vand, før du afkalker fliser
Fliserne er et særligt problem, når kalken skal af. For fugerne mellem fliserne kan ikke tåle syre. Du kan klare problemet ved at skylle fugerne, så de bliver mættet med vand. Så kan de ikke opsuge syren.
Da den ophobede smuds er en blanding af hudfedt, sæberester og kalk, kan du prøve at skrabe det af med en glasskraber. Som regel er der mest smuds på de nederste fliser.
Spray eller smør et sanitetsrengøringsmiddel på og lad det virke et par minutter. Skrub det med en skurebørste og skyl efter og polér fliserne.
Brug knofedt til snavs i fugerne
Til snavs i fugerne er det en god løsning at bruge følgende:
- Universalrengøringsmiddel
- Skuresvamp
- Fugebørste eller en tandbørste
- En god portion knofedt
Det er som oftest nok til den almindelige rengøring, men hvis du har meget skimmelvækst på dit badeværelse, kan det være nødvendigt at bruge Rodalon.
Skimmelvækst er et tegn på, at der trænger til at blive luftet mere ud på badeværelset.