Mos skader ikke fliser
Mos gør umiddelbart ingen skade på fliserne, men kan dog skade fugerne en smugle over tid - men mest, når du fjerner mosset, og får taget lidt fugemateriale med op. Hvor andet ukrudt kan ødelægge fugerne med deres rødder og vokser langt ned under fliserne, bliver mos på overfladen.
Overvej derfor, om det er nødvendigt at fjerne mosset.
Mos kan dog blive glat, når det er vådt, og derfor risikerer man at glide på det og evt. falde.
Hvorfor kommer der mos på og mellem fliser?
Mos trives godt, hvor der er skygge og fugt. Derfor vil du typisk opleve mos på nordvendte eller skyggefulde flisebelægninger. Hvis kombinationen af skygge og fugt er til stede, kan mos trives rigtig godt.
Mos trives også godt på fliser, der er ældre og ru i overfladen, frem for på nyere og glattere overflader. På de ru og slidte overflader kan vandet dårligere løbe af, og mossets sporer vil nemmere kunne få fat og etablere sig. Mos har også bedre betingelser, hvis hældningen på din belægning er for lav, så vand har sværere ved at løbe af belægningen.
Fugerne mellem dine fliser er mere eksponerede for mos end selve fliserne, da mossets sporer bedre kan få fat i fugerne.
Hvordan undgår du, at der kommer mos på og mellem fliser?
1. Fej jævnligt med kost med stive børster
Du kan forebygge mosvækst på dine fliser og fuger mellem fliserne, hvis du jævnligt fejer flisebelægningen. Vej at feje, forhindrer du mossporer i at sætte sig fast, ligesom du fejer jord og skidt væk fra fugerne, som mosset bedre får fat i end fugesandet.
2. Fyld op med fugesand
Fugerne mellem din flisebelægning bør jævnligt genfyldes med nyt fugesand. På den måde gør du betingelserne for mos i dine fuger sværere.
3. Brug ukrudtshæmmende fugemateriale
Bruger du almindeligt strandsand som fugemateriale, har mos lettere ved at sætte sig i fugerne. Bruger du derimod ukrudtshæmmende fugemateriale som stenmel, der kan presses tæt sammen, eller Danfugesand, der er lavet af knust granit med en høj PH-værdi, har mos svært ved at vokse i fugerne.
4. Vælg fliser med glat overflade
Nogle flisetyper giver sværere betingelser for mos end andre. Hvis du ønsker at minimere mos på fliserne, er natursten det absolut bedste valg, særligt sten af granit. Denne type sten har en hård overflade, sådan at mossets sporer ikke kan finde fodfæste. Også hårdt brændte klinker af ler er gode, ligesom fliser af nyere beton gør det vanskeligt for mosset at etablere sig. Kig efter fliser med en overflade, der er tæt og glat.
5. Vælg store fliser
Jo større fliser, du vælger, jo mindre fuge behøver du, og på den måde minimerer du mossets mulighed for at etablere sig i fugerne. På samme måde kan du også vælge smalle fuger for at forringe mossets vækstbetingelser.
6. Brug en terrasserenser - varsomt
Hvis du vælger at anvende en terrasserenser tilkoblet højtryksrenser, skal du være opmærksom på, at terrasserenseren stadig er hård ved flisernes overflade, selv om den ikke er lige så hård som højtryksrenseren alene. Efter behandlingen vil fliserne være flotte, men du risikerer stadig, at dine fliser får en mere ru overflade, og dermed er der skabt bedre grobund for mos fremover.
Hvordan fjerner du mos på og mellem fliser?
1. Slib med sand og kost
Ved at hælde fugesand på din flisebelægning og feje det rundt med en kost med stive børster, sliber du begyndende mos af fliserne. Slib med sand og kost 1-2 gange om året alt efter, hvor udsat din belægning er.
2. Lug med en fugerenser, stålbørste eller kniv
Hvis der er kommet mos mellem dine fliser, kan du kradse det op med en fugerenser eller en kniv. Og hvis mosset ikke er så fremskredet i sin vækst, kan du bruge en stålbørste til at rense fugerne. Husk at fylde fugerne op med ny fugemasse, når du er færdig.
Efter lugningen er fugerne åbne og mere modtagelige for mos og ukrudt end før. Du risikerer også, at fliserne rykker sig, så der kan trænge vand ned under belægningen, hvis fugerne ikke er fyldt ordentligt op.
Hvor ofte, du skal luge for mos mellem dine fliser kommer an på belægningens alder og placering. Men som grundregel skal du undgå at luge længst muligt, for når du først begynder, vil behovet for lugning opstå oftere end før. Det er bedst at forebygge mos med fejning et par gange om ugen, så længe du kan.
3. Algefjerner mod mos
Hvis du vælger algefjerner til dine fliser, så læs brugsanvisningen grundigt, så du er sikker på, at produktet er egnet til fliser, og ikke bruger mere algefjerner end anvist. Algefjerner virker ikke bedre, fordi du bruger mere.
Som udgangspunkt skal du dog huske, at alt, hvad der tilføres naturen unaturligt, forurener naturen. Derfor er den bedste bekæmpelse mod mos, den manuelle med fugerenser og slibning af fliserne med fugesand og kost.