Sådan passer du dine roser
Det er ikke svært at få succes med roser, hvis du følger nogle simple forholdsregler, siger Rosa Eskelund.
- Undersøg, hvilken rose du køber. Når du kender rosens navn, kan du søge på nettet og se, hvilke egenskaber den er kendt for, og eventuelt hvilke anmeldelser, den har fået. Det skal være en sund rose.
- Placér dine roser lyst og solrigt. Det er no go at plante dem under store træer, som skygger.
- Gød roserne med NPK Plus Mikro, som indeholder en masse gode stoffer til særligt roser.
- Du kan sagtens plante roser i store krukker. Du skal blot huske at vande dem, så de ikke tørrer ud.
- Klip roserne ned til 20 centimeters højde i begyndelsen af april. Mange begår den fejl at klippe dem for højt oppe på stænglerne – resultatet er, at den bliver meget nøgen og bar med højtsiddende blomster.
- Klip gerne en buket til vasen. Jo mere du klipper, jo flere nye blomster gror der frem.
Rosenhoveder på størrelse med tekopper vipper sagte i vinden i Rosa Eskelunds have i Dyreborg på Sydfyn. De inviterer til at bøje sig ned, lukke øjnene og indsnuse en duft af vanilje, bergamotte, eller måske er det citrus?
Rosa tager fat om et rosenhoved med forsigtige hænder.
- Se lige her. Den er da smuk. Der er ikke noget at sige til, at roser altid er blevet forbundet med skønhed, vel? Roser er jo skønhed, siger hun med eftertryk og viser rundt i sin have, som står med en overdådighed af roser i forskellige farver og størrelser.
Rosa forædler roser til hele verden i Roses Forever
For enden af græsplænen glitrer Det Sydfynske Øhav og rammer hele herligheden ind som et guldaldermaleri.
Vi er på besøg i en have, der ser ualmindelig flot ud, men også på mange andre måder er helt ualmindelig. For roserne i haven har havens ejer selv udviklet – eller forædlet – som det hedder i fagsproget.
- Ja, roserne er jo mine små babyer, siger Rosa Eskelund, der sammen med sin mand, Harley Eskelund, driver virksomheden Roses Forever. Her forædler hun roser, som er blevet så stor en succes, at hun har licenser på markeder i Kina, Japan, Europa, Australien og USA. Skandinavien er dog det allerstørste marked.
- Roserne bliver produceret lokalt, så der er ikke noget med fragt fra den ene ende af verden til den anden. Det er vigtigt for mig, at mine roser er bæredygtige, siger hun og anslår, at der bliver produceret seks millioner af hendes roser om året.
I gartnerlære som 17-årig
Rosa Eskelund har altid – som i ALTID – interesseret sig for haveliv og blomster. Hun voksede op i Kolding, hvor hun fik en lille havelod i sin farfars kolonihave. Som 17-årig gik hun i gartnerlære og scorede de højeste karakterer.
- Der var ingen tvivl om, at jeg var landet på den rette hylde, siger Rosa, der elskede at beskære, ompotte, snitte og gå udendørs hele dagen.
Hvorfor ikke bestøve roser?
En dag fik hun den idé, at hun ville prøve at bestøve roser og se, hvad der kom ud af det. Hun bestøvede nogle roser, og noget tid efter dannede de hyben. Hun tog kernerne ud af dem og såede dem. De spirede hurtigt og kom op i flere farver. Få år efter udviklede Rosa en storblomstret rose, som hun fik en pris for.
- Der fik jeg blod på tanden, husker Rosa og smiler igen.
Klik for større billeder og swipe for flere billeder
’Looking in your Eyes’, ’Our Last Summer’, og ’I have a Dream’
Det gør hun meget. Og hendes ord falder hurtigt og engageret. Især, når hun begynder at namedroppe rosennavne, stiger tempoet.
Roserne har Rosa døbt med poetiske engelske navne som bl.a. ’Looking in your Eyes’, ’Our Last Summer’, ’Inner Wheel Forever’ og ’I have a Dream’.
Roser forædles i drivhuset
Rosa tager en cardigan om sig og spadserer op til drivhuset, som ligger kun 100 meter fra hendes og Harleys hus i Dyreborg. Det ligner ikke arnestedet for en international succes, som det ligger lige dér på bakketoppen. Men det må man ikke tage fejl af. For inde i varmen udfolder en videnskab sig, når hun tager forklædet på og går i gang med at forædle.
Bestøvning af roser
- Kronblade fjernes fra rosen for at komme ind til pollen, som kan bestøves.
- Pollen (han) fra en rose pensles på kroppen af en mor-rose (hunnen) og bestøver den. Den skal nu modne i trekvart år, hvorefter det bliver til hyben med kerner indeni.
- Kernerne i de hyben, der bliver siddende på den bestøvede rose, pilles ud og sås enkeltvis i potter. Cirka 25 procent af dem vil spire.
- Herefter tager selektering og testdyrkning 10-15 år, før rosen er helt færdigudviklet.
Sådan foregår forædlingen
Processen begynder med, at Rosa piller kronbladene af en rose. Hun viser hvordan på en lille orange af slagsen. Når bladene er væk, kommer hun ind til pollenet, som hun opsamler og gemmer i små bægre. Nu er det fine støv klar til at bestøve en anden rose, som hun pensler med pollen.
I virkeligheden er der tale om en parringsproces, hvis man sammenligner med naturens levende væsner. Pollenet bestøver frugtknuden, som sidder på rosen og modner i trekvart år, hvorefter det bliver til store hyben fyldt med kerner.
Jeg kunne se det med det samme på dens farve, velformethed og kompakthed. Den var der
- Se, hvordan kernerne næsten popper ud af det her hyben, siger Rosa og peger med sin saks. Hun tager kernerne ud og sår hver enkelt i bittesmå bakker med jord. Og så er det ellers ind på køl i 15-16 uger, hvorefter nogle af dem spirer og kan ende som ”en verdensstjerne”, som Rosa siger.
For det er langtfra alle spirer, der bliver til noget. Men dem, der gør, kan have en glorværdig fremtid foran sig. Og det er her, Rosas viden og erfaring om roser kommer rigtigt i spil.
Kun de stærke roser kan bruges
- Selekteringen af frøplanterne er det allervigtigste i processen. Dur de som potteroser eller haveroser? Er de sunde? Jeg har besluttet, at alle mine roser skal være testet ordentligt for at sikre, at de er stærke, robuste og ikke bliver angrebet af sygdomme, forklarer Rosa.
Test af roser kan tage 10-15 år
Hun sender mange stiklinger afsted til Grønløkke Planteskole i Bogense. Her bliver de testet på kryds og tværs. Andre sætter hun ned i sin egen have, hvor hun vurderer, om de egner sig til at blive sat i produktion. Sådan en proces kan tage fra 10 til 15 år.
- Ja, det er ikke noget, vi lige gør fra den ene dag til den anden, som hun siger.
Tilbage i Rosas have har mørke skyer trukket sig sammen på himlen. Men det ændrer ikke på rosernes skønhed, som lyser op i al slags vejr. Næsten alle farver er repræsenteret – fra helt hvid over ferskenfarvet og lyserød til dyb mørkerød.
Når Rosa forædler, kan hun gå efter at lave en bestemt farve, fordi hun ’parrer’ to roser. Men hun kan ikke vide helt på forhånd, hvad resultatet bliver. Den spænding har hun altid til gode.
Roser opkaldt efter kendte personer
Flere af Rosa Eskelunds roser er blevet opkaldt efter kendte og kongelige personer. Rosa vælger selv, om hun vil opkalde en rose efter en person – sommetider kommer det bare naturligt til hende, siger hun.
Andre har fået lov at døbe en rose i forbindelse med begivenheder af forskellige slags. Prinsesse Benedikte har døbt rosen ’Inner Wheel Forever’ og kronprinsesse Mary har døbt ’Princess of Infinity’, ’What af Wonderful World Plant’n’Relax ’ og ’CPH Garden in Bloom’.
Roserne bliver døbt i champagne, som traditionen foreskriver.
’Princess of Infinity’ er den største succes
Hendes mission er at skabe smukke, robuste roser, og det lykkes hun i den grad med. Hendes største succes til dato er ’Princess of Infinity’, som hun skabte i 2012. Den er langtidsholdbar og fin i sin sartrosa farve. Et rent scoop inden for minipotteroser, siger roseforædleren.
- Jeg kunne se det med det samme på dens farve, velformethed og kompakthed. Den var der, siger hun og stikker en tommelfinger i vejret og tilføjer, at der da også har været missere på vejen.
Kun få rosenforædlere i Danmark
I Danmark findes der kun et par andre rosenforædlere, mens antallet er flere på verdensplan. Dog er Rosa en af de få kvinder i faget. Hun har vundet et hav af guldmedaljer for sine haveroser, og når hun skal på podiet, hæver hun altid armene i en jubelbevægelse.
Engang vandt hun for haverosen ’I am Grateful’. Og det var også Rosas ordvalg, da hun gik på scenen for at modtage sin pris.