Et større regnskyl kan hurtigt producere mange liter vand, og hvis du opsamler det i en regnvandstank- eller tønde, kan det fx bruges til bilvask, havevanding eller til at vaske tøj i.

Du skal dog huske at vedligeholde regnvandsbeholderen, så du holder vandet rent. Dette er relativt hurtigt gjort.

Se, hvordan du vedligeholder din regnvandsbeholder:

Regnvandstønde

1. Tøm tønden og rens den

Vandet i en regnvandstønde er udsat for at blive forurenet med skidt, og hvis vandet får lys, kan der vokse alger i det. Det kan give problemer med dårlig lugt. Når vandet i tønden står stille, vil skidt og døde alger nemlig bundfælde sig på bunden, hvor de går i forrådnelse.

Derfor bør du en gang imellem tømme regnvandstønden og rense den. Om sommeren, hvor det er varmt, er det en god idé at tømme og rense regnvandstønden cirka en gang om måneden - med mindre tønden bliver helt tømt, når du bruger regnvandet til at vande med.

Når det ikke er sommer, kan det variere, hvor ofte der er behov for, at tønden tømmes. En tommelfingerregel er cirka at tømme tønden hver anden måned – eller når den begynder at lugte eller vandet ser uklart ud.

2. Husk at lægge låg på tønden

Det er en god idé at lægge låg på tønden. På den måde undgår du alger, ligesom du sørger for, at mindre dyr som egern ikke drukner i tønden. Når der er låg på tønden, forhindrer du også myg i at lægge æg i vandet.

Regnvandstank

1. Rens filteret 1-2 gange om året

Hvis regnvandet opsamles i en underjordisk vandtank, skal der være et filter, som sørger for at rense vandet, inden det ender i tanken. Filteret skal renses 1-2 gange om året.

2. Spul tanken 1 gang om året

En gang om året skal tanken kigges efter. Tanken tømmes, og de indvendige sider afrenses, fx ved spuling.

3. Brug vandet

Så længe du husker de to første punkter, kan du bruge vandet uden yderligere foranstaltninger. Nede i tanken er der ikke noget lys, og temperaturen er under 18 grader, så vandet holder sig helt rent.