Spørg Bolius

Plettet græsplæne

Min græsplæne var mørkegrøn til at starte med, men lysegrønne områder er ved at overtage den mørke farve. Tænker ikke plænen mangler vand, men hvorfor ændrer farven sig (pletvis)?

Vh. Brian

Kære Brian

Er det mon en nyanlagt græsplæne?

Ud fra det vedlagte foto ser det ud til, at græsplænen er anlagt uden fald. Det stiller store krav til jorden nedenunder, for den skal kunne optage alt det regnvand, vi har fået i det sidste års tid, og som formentlig vil fortsætte fremover. Hvis vandet ikke kan trænge igennem jorden på grund af, at den er for komprimeret, eller jorden er blevet mættet med vand, og derfor ikke har kunne optage mere, og der yderligere ikke er nogen hældning på græsplænen, så overskydende vand kan løbe fra, så står græsrødderne i vand, hvilket kvæler dem og deraf den gule farve.

I dette tilfælde er det bedste du kan gøre at tilføre filtergrus på et par centimeters tykkelse hvert forår. Det fordeles jævnt ud over plænen med en kost eller rive, således at det fordeler sig ind mellem græsstråene.

Lad græsset vokse og klip det kun ned til ca. 6 cm. Du skal helst undgå gødning. Denne proces gentages i 4-5 år.

Ved at tilføre filtergrus vil regnen over tid fordele gruset i det øverste lag jord under din plæne. Her vil det sikre en større vandgennemtrængelighed på grund af de mange små luftrum i jordlaget, som gruset laver. Det kan på den måde sikre, at græsset ikke drukner i det tilbagestående vand.

Med venlig hilsen

Kilder, henvisninger og metode

Spørg Bolius: Dette er et brevkassesvar fra Videncentret Bolius’ gratis brevkasse. Her kan alle stille et spørgsmål om deres bolig. Emnet undersøges og besvares af en uvildig fagekspert med ekspertise på netop det emne. Spørg Bolius her.

Alle bidragsydere:

  • Louise Axholm, ekstern fagekspert

Aktuelt på forsiden