Spørg Bolius

Optager planter ftalater fra plast i jorden?

Kære Bolius

Jeg vil anlægge et jorbærbed i kanten af græsplænen og vil gerne afgrænse bedet fra græsplænen. Har overvejet at bruge en græskant i plastic på rulle som skal ned i jorden (fx Turfline),

Der findes også andre mærker, så spørgsmålet er, om plastic afgiver skadelige stoffer gennem jorden. Kan det afgive skadelige stoffer som fx ftalater til jorbærplanterne?

Hilsen Christine

Kære Christine

Sandsynligheden for, at plastkanterne frigiver skadelige stoffer, vil jeg mene er minimal, men skulle det ske, at der efter nogle år skulle ske en nedbrydning af materialet, vil planterne som udgangspunkt ikke optage stoffer fra jorden gennem deres rødder.

Der er ikke lavet mange forsøg med dyrkning af grøntsager i forurenet jord, men noget tyder på, at langt de fleste skadelige stoffer, der eventuelt skulle være i jorden, ikke kan optages af planterne, men kun er at spore på overfladen af afgrøder med direkte kontakt til let forurenet jord.

Det er derfor i mange tilfælde nok at skylle eller skrælle grøntsagerne grundigt, inden de skal spises. Dvs., at skulle det ske, at der blev frigivet stoffer fra plastikken, vil det ikke have påvirkning på jordbærrene. 

Med venlig hilsen

Kilder, henvisninger og metode

Spørg Bolius: Dette er et brevkassesvar fra Videncentret Bolius’ gratis brevkasse. Her kan alle stille et spørgsmål om deres bolig. Emnet undersøges og besvares af en uvildig fagekspert med ekspertise på netop det emne. Spørg Bolius her.

Alle bidragsydere:

  • Berit Rørbøl, haveekspert

Aktuelt på forsiden