Spørg Bolius

Nybygget hus bliver alt for varmt indendørs - er det en byggefejl og kan vi stille krav til byggefirma/entreprenør?

Hej Bolius

Vi har et hus fra december 2018 (bygget efter BR15), som på lune dage (altså blot ved 21-22 grader og moderat sol) ofte er +27 grader i K/A samt værelserne, der er vestvendte (begge børneværelser).
Med små børn er det selvsagt en kæmpe udfordring.
Vi har hverken solfilm, screens eller udhæng, så pt kan det kun løses ved hjælp af parasoller.
Hvordan er vi stillet, hvis huset - rent juridisk - har for mange af de varme timer (jf. bygningsreglement)? Kan vi hyre en boligadvokat og køre sag mod bygherre for at få hjælp til
nedkøling?
Eller er huset "bare" bygget forkert og det er så det?

Venlig hilsen Thomas

Hej Thomas

Det er desværre et problem jeg hører oftere og oftere. Og de gode arkitekter syntes ignorant overfor problemstillingen.

Årsagerne kan være mange, og skyldes generelt store vindues- og dørpartier mod syd og dertil manglende udhæng på huset, blandt andet.

Dertil kan være tale om fejl på ventilationssystemet, men også fejl i isoleringen mv.

Til jeres nye hus er der lavet en energimæssig beregning. Denne kunne man starte med at lade en uvildig rådgiver/ingeniør kigge igennem for fejl. Dertil kan denne lave en BSim simulering eller anden simulering, for at undersøge om husets er konstrueret energimæssigt korrekt, herunder med behov for køling.

I skal videre klage over forholdet til jeres entreprenør/byggefirma.

Jeg vil videre anbefale at få ”tracket” og logget temperaturforholdene i huset. Dette findes der forskellige apparater til. Min favorit er NetAtmo, som jeg selv bruger. Ellers er IC-Meter også god.
Køb gerne et sæt, plus 2-3 ekstra inde-moduler, som du sætte rundt omkring i huset, inkl. i børneværelserne.
Det fede ved Netatmo og IC-meter er også målingen af CO2, som kan vise mængden af udluftning og ventilation. Er CO2-niveauet højt luftes/ventileres der for lidt ud.

Jeg håber du kan bruge mit svar. Tag fat på et ingeniørfirma som laver både energimærkeberegninger og evt. BSim simuleringer.

Held og lykke med det, og hold hovedet koldt.

Med venlig hilsen

Kilder, henvisninger og metode

Spørg Bolius: Dette er et brevkassesvar fra Videncentret Bolius’ gratis brevkasse. Her kan alle stille et spørgsmål om deres bolig. Emnet undersøges og besvares af en uvildig fagekspert med ekspertise på netop det emne. Spørg Bolius her.

Alle bidragsydere:

  • Morten Mathiasen, ekstern fagekspert

Aktuelt på forsiden

Vis resten af forsiden