Bor du i et parcelhus- eller rækkehuskvarter, er brændeovnsilden ikke kun lig med hygge og varme. Den kan også være lig med røggener i din stue og i nabolaget. Det problem har Grundejerforeningen Fasanvænget i Kokkedal i Nordsjælland kæmpet med i flere år.
– Vi er en grundejerforening med 360 kædehuse, der ligger i klynger omkring 15 forskellige gårde. 110 af boligerne har brændeovn, og fordi der flere steder er niveauforskel mellem husene, kan røgen nemt genere på terrassen ved huset overfor, eller den kan gå ind gennem vinduerne, fortæller Steen Kledal, bestyrelsesmedlem i grundejerforeningen.
Røgsugere fjerner brændeovnens røg
– Vi talte derfor med vores skorstensfejer, der puslede med en idé om en røgsuger, som blandede røgen med frisk luft og pustede den længere op i luften, så den ikke generede mellem husene. Det lød som så god en idé, at grundejerforeningen besluttede at være med i et forsøg, hvor røgsugeren blev sat på fire skorstene, siger Steen Kledal.
Både de brændeovnsejere, der var med i forsøget, og deres naboer var så glade for resultaterne – mindre røg i stuen og ingen nedfaldende røg i nabolaget – at grundejerforeningen nu opfordrer alle medlemmer med brændeovn til at montere røgsugerne. Det har ca. 30 fået indtil nu, og Steen Kledal håber, at flere følger.
– Et meget konkret bevis på, at det har været en succes, var, at jeg i foråret i år modtog en mail fra en nabo til en af dem, der har fået monteret røgsugeren, som skrev: ”Tak for den bedste vinter i mange år. Det har været dejligt at kunne trække vejret og kunne slippe for de sorte fnug”.
- Nogle gange har der også været nogle ældre damer, der har stoppet mig, når jeg har gået tur, og sagt: "Ih, hvor sover jeg godt nu, hvor der ikke er røg i soveværelset mere", fortæller han.
3 spørgsmål til opfinderen af BlueChimney
Ole Vedsted-Jakobsen, fagekspert i Videncentret Bolius, stiller tre kritiske spørgsmål om BlueChimney, som skorstensfejer og opfinder
Morten Bjørklund her besvarer.
Hvorfor er der kun tre års garanti på BlueChimney? (Købeloven giver automatisk to års garanti).
Dette er den eneste røgsuger på markedet, som giver så lang en garanti, fordi en røgsuger sidder i et barskt miljø med meget varme. Men sammen med fabrikken, hvor den produceres, kan jeg stå inde for, at den er meget holdbar.
Man kan vel ikke påstå, at luftforureningen bliver mindre, fordi man flytter røgen længere op?
Nej. Men fordi suget i BlueChimney hverken er for kraftigt eller for svagt, sikrer det den helt rette forbrænding i brændeovnen, og dermed reduceres partikeludledningen og dermed den luftforurening, der slipper ud af skorstenen.
Er 5.000 kr. ikke dyrt for en røgsuger?
Prisen er meget rimelig i forhold til andre røgsugere. Jeg er gået efter at lave et pænt design i robuste materialer – bl.a. med en dyr og kraftig motor.
Nemt at montere en røgsuger
Skorstensfejeren bag den nye røgsuger, Morten Bjørklund, har arbejdet med sin opfindelse i fem år. Han har testet, bygget om og forfinet og har nu taget patent på den og kalder den for BlueChimney. Den er sort og formet som en cylinder og ligner næsten en skorstensfejerhat, som sættes oven på skorstenen. Indeni sidder den lille propellignende motor, som giver sug i skorstenen, trækker frisk luft ind og puster røgen op i luften.
– Det er lovligt og enkelt selv at montere den, fordi den kun kører på 24 volt, så man kan trække en ledning og tilslutte den til en almindelig stikkontakt. Med en fjernbetjening er BlueChimney programmeret til at suge ekstra kraftigt i de første 20 minutter. Det giver det optimale sug til en hurtigere optænding, så partikeludledningen bliver mindre.
- Når røgen kommer op igennem skorstenen, sikrer røgsugeren, at den bliver fortyndet op til 25 gange og blæst langt op, og dermed reduceres røg og lugt markant. Røgsugeren går på minimum og slukker af sig selv, når fjernbetjeningen ikke har været aktiveret i henholdsvis to og fire timer, forklarer Morten Bjørklund.
Naboer klager ikke længere over brændeovne
John og Vibeke Groser, der bor på Fasanvænget, var de første, der testede røgsugeren.
– Vores naboer er tilfredse, fordi de ikke længere mærker lugtgener eller får sorte partikler på vasketøjet, når vi tænder op i brændeovnen. Og samtidig oplever vi, at det er nemmere at tænde op, og der kommer ikke røg ud i stuen, når vi lægger nyt brænde på, som der gjorde før, fortæller John Groser.
Der er trukket kabler fra røgsugeren på skorstenen ned til en lille transformer, der sidder uden på huset, og så har de en kontakt inde i stuen, hvor de kan tænde og slukke for suget.
– Der er jo ikke så meget i det. Det virker bare. Så jeg kan kun anbefale det. Og det får jeg altså ikke procenter for at sige, griner John Groser.
Også andre beboere, der har fået installeret røgsugeren, har bemærket, at det er blevet meget lettere at tænde op.
Røgen blæses længere op
Der er flere andre røgsugere på markedet, og røgsugere er generelt en god idé, forklarer Ole Vedsted-Jakobsen, fagekspert i Videncentret Bolius.
– De fleste skorstene er ikke høje nok i forhold til, hvor de er placeret. En røgsuger er derfor en god løsning til at få røgen længere op. Det er billigere end at bygge oven på skorstenen og kræver ingen særtilladelse, siger han og fortsætter:
– Systemet i BlueChimney ser ud til at skille sig positivt ud fra andre røgsugere, fordi den iblander frisk luft og blæser røgen opad i stedet for ud til siderne, så man undgår at genere naboerne i tæt bebyggelse.
Kåre Press-Kristensen, seniorrådgiver ved Det Økologiske Råd, ser også det positive i røgsugere.
– En røgsuger kan hjælpe til bedre optænding og reducere lokale gener hos naboer, fordi røgen fortyndes og lugter mindre. Den kan sandsynligvis også afhjælpe indeklimaforurening med brændeovnspartikler. Men den reducerer ikke forureningen på villakvarter-niveau – den fortynder den blot. Og så er der undersøgelser, der tyder på, at et øget træk i skorstenen kan øge radonforureningen i boligen. Det bør man undersøge nærmere, mener han.
Korrekt optænding af brændeovnen er vigtigst
Ole Vedsted-Jakobsen og Kåre Press-Kristensen minder om, at det vigtigste – røgsuger eller ej - er at tænde korrekt op i sin brændeovn.
– Ved at følge fyringsrådene - anvende mindre stykker rent, tørt træ, tænde op i toppen og sikre rigeligt med lufttilførsel – kan forureningen reduceres. Og bruger man samtidig en ny miljømærket ovn med en ny velisoleret skorsten eller en røgsuger, vil de fleste naboklager kunne undgås, siger Kåre Press-Kristensen.
Ifølge ham vil brændeovne dog alligevel altid udgøre et miljøproblem.
– Uanset hvad, kan man desværre ikke undgå røgudvikling. Selv en helt ny miljømærket brændeovn testet under optimale laboratorieforhold udleder ca. 25 gange flere partikler end en 10 år gammel lastbil uden filter, siger han.
7 gode råd om optænding i brændeovnen
Du kan mindske røggenerne fra din brændeovn i stuen og udenfor, hvis du tænder rigtigt op:
- Tænd kun op med rent og tørt træ.
- Fyr aldrig med reklamer, magasiner, kartoner, pap eller træ, som er malet eller behandlet.
- Sørg for korrekt træk i skorstenen.
- Tænd op oppefra og ned: Læg to stykker brænde i bunden. Ovenpå rigeligt med pindebrænde i lag med luft imellem. Øverst avispapir eller optændingsblokke. Dette giver bedst brændværdi, mindst røgudvikling og færrest sundhedsskadelige partikler i røgen.
- Sørg for rigelig luft under optænding gennem ventil eller spjæld. Skru først ned for lufttilførslen, når flammerne er lyser.
- Tjek, at røgen, der kommer ud af skorstenen, er usynlig og lugtfri.
- Åbn og luk lågen til brændeovnen forsigtigt, hver gang du lægger et nyt stykke træ på.
Kilder: braendefyringsportalen.dk og www.energitjenesten.dk