Spørg Bolius

Ny nabo - tvivl om skel og hæk

Mine nye naboer har fjernet en gammel rosenhæk. De har ikke inden, talt med mig, og der er intet andet hegn/hæk imellem os. Jeg troede det var en fælleshæk, men de siger den var deres, og at de har fundet
en skelpæl.

De har placeret en ny ligusterhæk 25 cm fra det de mener er skel. Hvis de har ret i skellets placering, hvordan er jeg så stillet når - jeg mener at de 25 cm er for lidt ift at naboerne fremtidigt selv kan vedligeholde deres hæk. - når jeg nu står med en meget åben have som i forvejen ligger lavere end deres?

Hvis jeg er usikker på deres placering af skel, - er der så en måde at genkende om en jernpæl er en hegnspæl og kan jeg kræve at naboerne også checker deres placering af skel ud, ud fra et måleblad? 

Hilsner Zanne

Hej Zanne.

Det er meget vigtigt at adskille selve skellet (den retlige og juridiske ejendomsgrænse mellem grundene) fra hegnet (den fysiske adskillelse mellem grundene).

Skel
Selve skellet er normalt markeret med 80 cm lange jernrør med kronepræget messingplade. Ældre skelmarkeringer kan dog sagtens være vinkeljern, almindelige jernrør, betonpæle eller andre former – det vigtigste er således ikke selve jernrørene; det er at de fysiske forhold er i overensstemmelse med de gældende matrikulære oplysninger på målebladene.
Hegn
Ved fælleshegn forstås her hegn, som rejses således, at der til hegnet afgives jord fra begge de tilstødende ejendomme. Begge naboer skal være enige om hegnet, deler omkostningen til opførelse og hver nabo vedligeholder hegnet på hver deres side.
Ved egne hegn forstås hegn, som rejses på egen grund langs ejendommens skel. Ejeren af hegnet betaler selv for hegnets etablering af vedligeholdelse – og begge sider af hegnet skal kunne vedligeholdes på egen grund. I praksis skal egne hegn stå 40-50 cm inde på egen grund.
Ønskes et fælleshegn ombyttet eller ændret til hegn af anden beskaffenhed, og kan der ikke opnås enighed herom er det hegnssynet der afgør om ændringen bør imødekommes.

Egne hegn kan hegnets ejer til enhver tid ombytte, ændre eller sløjfe under iagttagelse af hegnslovens bestemmelser - dog må arbejdet, såfremt andet hegn ikke findes mellem de pågældende ejendomme, tidligst påbegyndes 1 måned efter, at naboen har modtaget meddelelse om, at hegnet agtes ombyttet, ændret eller sløjfet.

Naboen kan således – uagtet om der er tale om fælleshegn eller egne hegn – IKKE uden videre fjerne hegnet.
Hegnssynet kan alene tage stilling til hegnes beskaffenhed og kan IKKE tage stilling til skellet; det er alene en praktiserende landinspektør der kan varetage denne opgave.

Held og lykke, håber I finder en god løsning

 

Med venlig hilsen

Kilder, henvisninger og metode

Spørg Bolius: Dette er et brevkassesvar fra Videncentret Bolius’ gratis brevkasse. Her kan alle stille et spørgsmål om deres bolig. Emnet undersøges og besvares af en uvildig fagekspert med ekspertise på netop det emne. Spørg Bolius her.

Alle bidragsydere:

  • Kristian Baatrup, ekstern fagekspert

Aktuelt på forsiden