Katte skal have fri passage overalt – også mellem boligejernes haver. Derfor skal alle danske haveejere gøre deres have let tilgængelig for naboens – og andres – katte senest 1. juli 2016.
Det er resultatet af et nyt EU-direktiv, der skal øge kattens bevægelighed.
Sådan laver du en indgang til naboens kat
- Kattelem i hegnet: Lav en kattelem i hegnet.
- Hul i hækken: Skær et hul på minimum 20 centimeter i diamater i dit hegn eller hæk.
- Lav en trappe: Lav en trappe eller stige, der forbinder din have med naboens, evt. kombineret med en lille rutsjebane.
- Fjern forhindringer: Fjern hække, hegn eller andet, der forhindrer katten i at komme ind i din have.
Katte får klaustrofobi i egen have
Hvis katten har nemmere mulighed for at komme rundt, øges kattens velfærd – både psykisk og fysisk.
- Katte lider i høj grad af klaustrofobi, så det er vigtigt for katten at kunne bevæge sig frit omkring på et større område.
- Det mindsker også livsstilssygdomme som diabetes, hjertekarsygdomme og gigt, hvis katten får bevæget sig mere. Så det nye direktiv er rigtig godt nyt for kattene og deres ejere, der sparer penge på dyrlægen, siger formanden for Foreningen for Kattens Frie Bevægelighed, Misse Katrine Jensen.
Forening: Synd for hækken
Da katten skal have fri passage til din have, vil det oftest kræve, at du laver et hul eller lignende i hækken ind til naboen. Derfor vækker den nye lov stor utilfredshed hos Hækkenes Beskyttelse.
- Jeg synes, det er dybt problematisk, at vores flotte hække skal lide, fordi kattene har brug for mere motion.
- Det viser med al tydelighed, at EU vægter katte højere end hække. Og det forstår jeg simpelthen ikke. Hvad bliver det næste – at vi også skal lave hul i hækken til naboens dræbersnegle, spørger formand for Hækkenes Beskyttelse, A. P. Snarre.
Positiv effekt for haven
Selvom det nye direktiv medfører en ekstra udgift for de danske haveejere, da der skal anlægges en ny passage, kan direktivet faktisk have positiv virkning på havens beplantning.
- Kattens afføring indeholder rigtig mange gode næringsstoffer, der kan få dine blomster og træer til at blomstre i højere grad. Så det er god, gratis gødning, hvis naboens kat har let adgang til din have, siger Videncentret Bolius’ fagekspert, Poul Gyllebjerg.
Det nye EU-direktiv vil forløbe som en prøveperiode over det næste år. 1. april 2017 vil Kommissionen for Dyrenes Motion og Trivsel evaluere ordningen og vurdere, om det skal fortsætte.