Markfirbenet, klitrosen og skotsk lostilk er bare nogle af de dyr og plantearter, som er i fare for at blive udryddet, hvis ikke danskerne får bugt med en plante, kun få opfatter som en plage.
Den vilde hybenrose – eller rynket rose, som den også kaldes – er en velduftende plante, som ser uskyldig ud med sine rynkede blade, de hvide eller violette roser og bærrene, der gør sig godt til både marmelader og desserter.
Men planten vokser hurtigt og danner tætte krat, hvor intet kan gro. Dermed er der risiko for, at hybenrosen udkonkurrerer den naturlige vegetation i et område og overskygger andre områder, så der bliver sværere levevilkår for både dyr og planter. Derfor blæser Naturstyrelsen i en pressemeddelelse til kamp mod den genstridige plante.
- Hybenrosen har ingen naturlige fjender i den danske natur, og der er mange steder, hvor den overvokser det oprindelige planteliv. Det er frygteligt at se, siger Karsten Frisk projektleder i Naturstyrelsen.
Sådan bekæmper du hybenrosen
Hybenrosen findes landet over, men er i særdeleshed udbredt i naturarealerne langs den jyske vestkyst. Det er et område med mange sommerhuse, og derfor håber Karsten Frisk og Naturstyrelsen, at sommerhusejerne vil finde haveredskaberne frem og give et nap med i kampen.
- Du skal bruge en buskrydder. Slå hybenrosen helt ned, og hver gang den begynder at vokse, slår du den ned igen, f.eks. med en græsslåmaskine. Selv hvis den kun er 10 cm over jorden.
- Vær ihærdig, og så kan du have en forhåbning om, at du har udpint plantens rodnet efter 2 eller 3 år, forklarer Karsten Frisk. Projektlederen råder til at trække et gammelt gulvtæppe over stubbene, når du har slået planten ned. Læg nogle sten på tæppet, så det ikke blæser væk.
På den måde kvæler du planten ved at fratage den sin lyskilde. Uanset metode kan kampen tage flere år.
Brug ikke pesticider
I Thisted Kommune erfarer man, at hybenrosen ofte viser sig at være mere ihærdig end sommerhusejeren, og hvis planten først får lov at vokse, breder den sig hurtigt.
På bare et år kan den vokse en meter i diameter.
- Derfor siger vi, at sommerhusejere også kan benytte sig af pesticider. Det er ikke noget, vi normalt anbefaler, men jeg er bange for, at det er mere effektivt end at bruge en buskrydder, fortæller skov- og landskabsingeniør i Thisted Kommune, Kristian Rønnow Nielsen.
Men selvom de vilde hybenroser kan være svære at slippe af med, er det ikke en god idé at ty til pesticider, vurderer haveekspert Jesper Carl Corfitzen.
Søg professionel hjælp mod rynket rose
Hvis du forgæves har forsøgt dig med buskrydder, græsslåmaskine og gulvtæppe, foreslår haveeksperten, at du i stedet laver en aftale med en anlægsgartner om at få fjernet hybenrosen fra din grund. Det kan du f.eks. gøre, hvis du sammen med din grundejerforening beslutter, at I sammen vil bekæmpe den upopulære plante.
Når du skal erstatte hybenrosen, er det ifølge Jesper Carl Corfitzen en god idé at gennemlæse Naturstyrelsens liste over invasive plantearter i Danmark. På den måde undgår du andre planter, som kan udvikle sig til en trussel for områdets natur.
At hybenrosen er invasiv, betyder, at den ikke hører naturligt hjemme i Danmark, og at dens tilstedeværelse truer den danske naturs oprindelige arter. Hybenrosen kom til Danmark fra Asien i 1800-tallet og blev især i 1950’erne brugt til at skabe læ i f.eks. sommerhusområder.
Plant andre roser i haven
Mens Naturstyrelsen foreslår, at du planter en hæk i stedet for hybenrosen, fortæller haveekspert Jesper Carl Corfitzen, at du ikke behøver vinke helt farvel til roser i baghaven.
- Du kan f.eks. vælge imellem klitrosen, hansaland, Dagmar Hastrup og Louis Bugnet. Roser, som sagtens kan erstatte hybenrosen.
- Men kig dig omkring i den natur, du befinder dig i. Benyt de planter, som trives godt i området. På den jyske vestkyst, hvor jorden er meget sandet, er det for eksempel en dårlig idé med haveroser, som trives bedst i lerjord, siger Jesper Carl Corfitzen.