Spørg Bolius

Naboen bygger - hvordan undgår jeg selv at stå med de skader der kan ske på min ejendom?

Hej Bolius

Min nabo er en erhvervsejendom, som er i gang med at opnå tilladelse til byggeri meget tæt på mit rækkehus, og i værste fald får de accept til at bygge helt op i skel direkte ind til mit hus, som også går til skel.

Mit hus er fra 1949, og jeg er nervøs for, om naboens byggeri, som vistnok også indbefatter en kælder i fuld højde, kan meføre skader på mit hus i form af revner i mur, fundament m.v.

Kan der være risiko herfor? I givet fald, hvordan sikrer man sig så bedst muligt? Kan jeg selv gøre noget? Hvad hvis skaden sker, og der er bygget så tæt ind mod mit hus, at man ikke kan komme ind og reparere evt. skader? Kan de i givet fald repareres indefra?

Jeg skal selv i gang med noget renovering i form af nye badeværelser m.v., men er lidt nervøs ved situationen: altså at bruge mange penge, hvis der opstår skader fra naboens ejendom.

Jeg hører meget gerne jeres syn på dette. I har før hjulpet mig godt. På forhånd tak.

Venlig hilsen

Susanne

Hej Susanne

Hvis der bliver bygget så tæt op ad dit gamle hus, så er jeg nødt til at sige, at der bestemt er en risiko for skader på dit hus. Det kan netop være alt fra sætningsskader hvis de graver fuld kælder lige op ad dit hus og fundamenter, ligesom der er risiko for rystelser og vibrationer, som kan lede til revnedannelser. Dertil kommer – uden at piske en større stemning op – er der også risiko for almindelige skader såsom gravemaskiner mv. som regulært rammer/støder ind i dine vægge.

Mit bedste råd er en god og åben dialog med dine nye naboer; bygherren inde ved siden af. På den måde får du sikret dig, at de som naboer og bygherre får fokus på de risici der er i byggeriet, samt at der projekteres og planlægges med sikkerheden for dit hus for øje.

Bygherre skulle meget gerne have tegnet en All-risk forsikring hos sit forsikringsselskab, ligesom de ansvarlige entreprenører også skal have deres erhvervsforsikringer på plads – i tilfældet af ulykker.

Dertil, meget vigtigt, så skal du minutiøst have registret de nuværende forhold på dit hus. Det vil sige at du skal tage en masse billeder af dit hus, ude som inde, så du evt. senere kan dokumentere nye revner og skader.

En fornuftig og prof. entreprenør vil netop gøre det samme, således at du ikke kan komme med alle mulige krav om skader, for skader som var på dit hus i forvejen.

Det er i den forbindelse vigtigt at du er lidt omhyggelig med billederne. Det nytter ikke noget at tage billeder 20 cm fra væggen, for så kan man ikke senere se HVOR du har taget disse billeder, og så er de ubrugelige.

Sørg derfor altid for gode oversigtsbilleder, hvor man kan se hvor billedet er taget henne, og derefter kan du tage nærbilleder.

Sidst men ikke mindst, så skal du også give din egen forsikring besked om dette byggeri. Det kan være de har nogle krav til naboen, som enten eller de direkte kan bære videre overfor de andres forsikring.

Mht. din egen renovering kunne jeg bestemt godt finde på at anbefale dig til at vente til naboen er færdig. Det er da bare supertræls hvis du havde planlagt din egen renovering tidligere. Men det vil da være ærgerligt at lave dit fine badeværelse(r) og at der så kom skader på dem.

Held og lykke med det.

Med venlig hilsen

Kilder, henvisninger og metode

Spørg Bolius: Dette er et brevkassesvar fra Videncentret Bolius’ gratis brevkasse. Her kan alle stille et spørgsmål om deres bolig. Emnet undersøges og besvares af en uvildig fagekspert med ekspertise på netop det emne. Spørg Bolius her.

Alle bidragsydere:

  • Morten Mathiasen, ekstern fagekspert

Aktuelt på forsiden

Vis resten af forsiden