Mit Sted

'Mit Sted' er en podcast, hvor kendte danskere viser os bygninger eller steder, som har dannet den arkitektoniske ramme for en helt bestemt følelse i deres liv. Lyt med, og bliv klogere på arkitekturens betydning for vores livskvalitet.

Tilgængelig på iTunesTilgængelig på Spotify

SÆSON 3 - Min By

Podcastvært / kommentator

Thomas Stokholm er din vært og Ditte Marquard Jessen fra Realdania perspektiverer.

I Mit Sted – Min By tager Thomas og en række kendte danskere dig med rundt til nogle af landets byer og bysamfund, hvor samtalerne kredser om hvordan de har formet deltagernes liv og hverdag.

Gæsterne i sæson 3

Anders Agger

Hvordan finder man en ny identitet og nye fikspunkter i sit liv, når man som journalisten og forfatteren Anders Agger, pludselig flytter fra den ene del af Jylland til den anden? Væk fra 30 år ved Vesterhavet og Ringkøbing fjord og til en villa forstad i Århus. Hvad betyder det for Anders, familien og baglandet i Ringkøbing? Lyt med, når vi taler om bedsteforældre emigration, om at finde en god kaffebar og troen på, at store livsændringer har en mening. 

Maria Kavita

Selv om iværksætteren og formanden for det Nationale Integrationsråd, Maria Kavita Nielsen, ikke har boet i hjembyen Faaborg i mange år, så er hun først rigtigt hjemme, når hun kan se byens vartegn, det gamle gule klokketårn. Men med årene har hun også set, hvordan byen kæmper med butiksdød og et centrum, som kun vækkes til live om sommeren af de mange turister. Hvad skal Faaborg være i fremtiden, og for hvem? 

Jonas Risvig

En opvækst i byen Sejs ved Silkeborg var så perfekt på overfladen for filminstruktøren Jonas Risvig, at han bare måtte forlade byen og finde ridser og huller i livet i København, hvis han skulle udvikle sig som menneske og kunstner. Nu er han tilbage på barndomsvejen for at mærke, om det noget nær perfekte og smukke område i provinsen måske alligevel er stedet at skabe sig et liv med sin egen familie. 

Ditte Giese

Det tager et lille kvarters tid at cykle fra indre by København til Amager. For de fleste uden for København en ubetydelig rejse.  Men for indbyggerne på begge sider, er der en verden til forskel. Det ved journalist og forfatter Ditte Giese en masse om. Efter 10 år på Amager flytter hun tilbage til København. Kom med, når hun går en af sine sidste elskede ture med hunden på ”lorteøen” og sætter ord på de små og store forskelle. 

Jan Gintberg

Han kommer aldrig nogensinde tilbage til fødebyen Lynge i Nordsjælland. Men hvorfor har Jan Gintberg så beholdt sin tandlæge i byen, som han ellers aldrig kommer til? Hvordan kan et bibliotek betyde noget for ens opvækst? Hvordan kan man være en bonderøv, når man kun bor lidt uden for en forstad til København Og hvorfor skal grimme bygninger rives ned? Det, og meget andet sætter komikeren ord på, når vi tager en tur ned ad hovedgaden i Lynge. 

Katinka Bjerregaard

Der er noget mytisk ved at være født og opvokset på Christianshavn. En helt særegen identitet, som nok kun Christianshavnere forstår. Så det kan sangerinden, skuespilleren og forfatteren Katinka Bjerregaard sætte ord på. Hun drømmer om en dag selv at kunne komme tilbage og købe en lejlighed i sit barndomskvarter. Et område som i dag er karakteriseret ved markante forskelle mellem gamle smukke huse og nybyggeri langs vandet, og mellem beboere fra alle livets hylder og en faretruende strøm af turister. 

Hvem lytter du til?

Podcastvært

Thomas Stokholm

Lad Thomas Stokholm føre dig med rundt i det danske land, hvor han sammen med kendte danskere ser på arkitektur og bygninger, der har påvirket gæstens liv.

Gæsterne i sæson 2

Natasha al-Hariri

Da direktøren og feministen Natasha al-Hariri er blot fem måneder gammel kommer hun til Danmark med sin familie. Flygtet ud af Libanon, op gennem Europa, for til slut at ende i Flygtningelejren Sandholm.

Først nu har hun endelig fået mod på at vende tilbage til den gamle kaserne i det smukke Nordsjælland, og gå rundt i sin fortid. Tag med Natasha med på det første gensyn med Sandholm. En rammende fortælling om en opvækst i det fremmede.

Rikke Hørlykke

Familiefælleskabet i det store gamle stråtækte sommerhus i Nordsjælland har formet coach og tidligere landsholdspiller, Rikke Hørlykkes, liv.

Hør Rikkes fortælling om fællesskab og dannelse, som tager afsæt i sommerhuset i Nordsjælland. Huset ved himlen og havet var i mange år rammen for hendes læring om, hvor meget fælleskabet og hensynet til andre kan berige dit eget og andres liv. Og så har det med hendes egne ord også givet hendes børn en helt basal dannelse, som ingen kan tage fra dem.

Christian Degn

Hør Tv-værten Christian Degns meget personlige fortælling om det trygge i at vokse op ved gadekæret i barndomsbyen Råby ved Randers. Det rummer mere end minderne om skøjteløb og det smukke missionshus ved bredden.

Gadekæret er for ham selve symbolet på trygheden og stoltheden af at komme fra provinsen. Det betyder noget at søge hjem. At det så ovenikøbet med stor sandsynlighed er Nordeuropas, hvis ikke Europas største gadekær, er også meget vigtigt for selvforståelsen.

Mads Steffensen

Tv- og podcastværten Mads Steffensen tager os i hånden med tilbage i det gamle Radiohus på Rosenørns Allé på Frederiksberg. Her trådte han sine første skridt som ung og grøn radiovært.

Arkitekter og studerende fra hele verden lægger stadig vejen forbi det gamle Radiohus, når de vil studere en ikonisk bygning i funktionalistisk stil.For Mads har den smukke bygning i årtier været en arbejdsplads. Et sted, hvor materialer, arkitektoniske løsninger og kvalitet den dag i dag minder ham om, at vi skal være stolte af og værne om stedet.

Christina Krzyrosiak Hansen

Hvis man værner om den gamle bygningsmasse og forsøger at tage den med ind i fremtidens byplanlægning, så kan det ikke alene løfte den lokale stolthed og identitet. Det kan måske også højne uddannelsesniveauet og skabe jobs i lokalområdet.

Holbækborgmester Christina Krzyrosiak Hansen tager os på besøg i den gamle kaserne i Holbæk, som for længst er rømmet for soldater. Den står for hende som et eksempel på, hvordan ældre, tomme bygninger, sagtens kan indramme ungt liv og fremtidige håb, eksempelvis i form af studerende.

Morten Kirckhoff

Fotografen, forfatteren og eventyreren Morten Kirckhoff har rejst i mere end 100 lande, og er sammen med makkeren Jan Elhøj blandt andet kendt for bøger og film om forladte steder og bygninger. Og nu er interessen rykket ind i hans private liv, i kraft af en drøm om at bygge en ramponeret kemifabrik på Frederiksberg om til en levende arbejdsplads.

Det var i en baggård på Frederiksberg, at han fandt den gamle industribygning, som fostrede planerne om drømmekontoret for hans virksomhed. Hør om det, og en helt speciel grøn farve på en historisk vej på Frederiksberg.

Martin Bigum

Boligbyggeri i beton kan for nogen være så grimt og skræmmende, at det ender med at forme dig som menneske. Den danske billedkunster Martin Bigum har opvæksten i de grå betonblokke i Brøndby Strand med i sin kunst.

Gennem sin personlige udvikling og kunstneriske udtryk har Martin Bigum siden forsøgt arbejde sig ud af blokkene, som kastede kæmpe skygger over hans barndom. Den grå farve og trøstesløsheden sidder så dybt i ham, at han mener, at arkitekters ideer og planer skal bestå en prøve i empati, før de må bygges.

Anne Hjernøe

Anne Hjernøe har et særligt tilhørsforhold til Aarhus Havn, som rækker langt tilbage. Nu tager hun Thomas Stokholm under armen for at tale om hvordan hun oplever sammenstødet mellem den gamle industrihavn og de nye, skinnende byggerier. Om autenticitet og det konstruerede, om miljø og form. Varme emner på en kold dag.

Gæsterne i sæson 1

Signe Wenneberg

Kan man leve sine drømme og tanker om et bæredygtigt liv helt ud. Hedder man Signe Wenneberg og er ivrig debattør og foredragsholder om bæredygtighed, så er svaret et rungende JA. Hun har brugt 6 år og ikke mindre end 14 træsorter og en masse gamle smukke vinduer på at bygge sit sommerhus i Nordsjælland 100 procent certificeret bæredygtigt.

Mikkel Frey

Danmark er broernes land. De forbinder landsdele og sikrer sammenhængskraft. Eller skaber overgange og nye oplevelser mellem bydele.

For journalisten, forfatteren og den passionerede lystfisker Mikkel Frey Damgaard er Dronning Alexandrines bro mellem Sjælland og Møn en evig vej til magiske oplevelser.

Umut Sakarya

Kokken landende midt på Strandvejen, da han pludselig fik elevplads på Skovshoved Hotel. Vi taler om hans forhold til Strandvejen, hvor han ikke kunne drømme om at bo, fordi det er for pænt og stille.

Vi taler også om det smukke gamle badehotel. Det er måske en drøm for ham at få sig et badehotel med tiden.

Anna Thygesen

Hun besøger først Københavns Politigård, og vi taler om magtens strenge arkitektur og indretning. Anna har det svært med stedet, da hun har siddet derinde til en hel del afhøringer i Kurt Thorsen sagen. Hun er dog også imponeret og stedet, som er kendt som den sidst opførte nyklassisistiske bygning i Nordeuropa. Indvendigt er bygningen inspireret af den sydeuropæiske renæssance samt barokkens arkitektur. Fra Politigården går vi ned til Blox, som hun elsker, og hvor hun har kontor. Hun mener blandt andet, at bygningen med vilje er svær at finde rundt i, så man hele tiden er på udforskning.

Tommy Ahlers

Tilbage til den nu nedlagte og forladte Sommersted Efterskole. Det var en tradition i familien, hvor både hans mor og søskende har været en tur om den indremissionske skole. Han kan huske en hel del. Men podcast præges også af skolens fremskredne forfald, så vi på den måde får talt om indretningen, rektors kontor, den store spisesal, drenge- og pigeafdeling med mere. Om hvordan minderne om en bygning 20 år senere møder virkeligheden. Selve byggeriet er ikke særpræget, men typisk stor rødstensbygning med knopskydninger og kæmpe park.

Line Kjeldsen Jensen

Vi besøger hende i sommerhuset på Møn. Vi taler om en rejse fra forstads Århus over hippe Vesterbro og den splinternye kolonihave på Amager, som hun i øvrigt ikke er ret glad for. Huset på Møn er købt på tvang i et område, man vel stadig kan kalde udkants Danmark. Line og familiens drøm er , som så mange andre fra den kreative klasse i København, at flytte permanent til Møn, hvorfor de også er ved at ombygge/tilbygge en nedlagt garage til det oprindelige hus. Vi kredser meget om det perfekte uperfekte som rød tråd i stil, livsstil og indretning.

Le Gammeltoft

Christians Kirke på Christianshavn. Begge Le's børn er døbt her, og hun er meget begejstret for både placering og den specielle indretning.

”Teaterkirken” rummer masser af gode ekstra fortællinger om dens tilblivelse, specielle arkitektur og måske en vinkel om brugen af kirken rum til andet end gudstjeneste.

Flemming Møldrup

Flemming tager tilbage og genser sin gamle folkeskole, Jellebakkeskolen.  Skolen optager elever fra et miks af villakvarterer, socialt boligbyggeri og parcelhusområder. I dag hedder skolen nu Ellevangskolen. Jellebakkeskolen var fra starten af 70érne meget fremsynet bygget og drevet. Det handlede om at give plads og ro, både i bygningsmasse og pædagogik. Det taler Møldrup meget om, og hvordan, det var med til både at redde ham og danne ham. Der er en dejlig anekdote, som nok er værd at bruge tid på at undersøge. Da skolen skulle udtænkes og tegnes, startede arkitekten, den kommende skoleinspektør samt Amtsskoledirektøren med at tage en uge på Kro i Nordjylland. Det kom der så en masse gode ideer og bygninger ud af.

’Mit Sted’ sætter fokus på, hvad arkitekturen, landskabet og de bygninger og byrum, vi færdes i, betyder for din, min og vores alle sammens livskvalitet. Serien er lavet på initiativ af den filantropiske forening Realdania og Videncentret Bolius, der arbejder for at skabe livskvalitet for alle gennem det byggede miljø.