Spørg Bolius

Min kompost lugter

Hej Bolius.

Jeg komposter alt mit madaffald, men har lidt problemer med lugten her i sommervarmen. Jeg har forsøgt med at strå kalk i beholderen, men det giver ikke nogen nævneværdig effekt.

Har Bolius et godt råd?

En kompost der lugter er ofte et tegn på at komposteringen ikke foregår optimalt. Typisk hvis komposten ikke får nok ilt eller hvis komposten er for våd, vil der i stedet for en kompostering af plantematerialet foregår en dissideret forrådnelse og det er dette der giver den dårlige lugt. 
 
Jeg kan ikke af dit spørgsmål tyde, om det er en mindre beholder, hvor du alene komposterer køkkenaffald, eller om der også er iblandet andre plantedele fra haven. Hvis det første er tilfældet er din kompost med stor sandsynlighed for våd, da frisk køkkenaffald indeholder meget væde, der kan have svært ved at nå at fordampe inden en forrådnelse går i gang. Du kan forsøge at afhjælpe problemet ved at vende lidt grovere materiale i den, prøv fx med tørre kviste eller tørt halm, der kan give en mere luftig struktur. 
 
Er det en større kompostbeholder med både køkken- og haveaffald kan du ligeledes forsøge dig med at vende den godt og tilsætte grovere materiale som grene. Er det en åben beholder, kan du dække den til så den får en chance for at tørre lidt ud. 

Med venlig hilsen

Kilder, henvisninger og metode

Spørg Bolius: Dette er et brevkassesvar fra Videncentret Bolius’ gratis brevkasse. Her kan alle stille et spørgsmål om deres bolig. Emnet undersøges og besvares af en uvildig fagekspert med ekspertise på netop det emne. Spørg Bolius her.

Alle bidragsydere:

  • Berit Rørbøl, haveekspert

Aktuelt på forsiden