Spørg Bolius

Maling på vægge i badeværelse?

Hej

Vi er igang med at sætte microcemt på fliser i vores badeværelse ( lille vådrum da væg til væg kun er 87cm) . Vi har haft en byggesagkyndig ude som hævder at vådrumsmembran og vådrumsmaling er tilstrækkelig som vægbeklædning uden for brusekabinen, men vores håndværker mener der skal fliser på alle vægge for at det er korrekt vådrumssikret. Hvad er rigtigt? Håber meget I kan hjælpe da jeg ikke ved hvordan jeg ellers kan få et
korrekt svar.

Mvh Helene

Hej Helene,

Selvom det egentlig er et simpelt spørgsmål, er svaret og retningslinjerne lidt komplicerede. 

Da dit badeværelse er under 1,3 m bredt, betragtes alle overflader i rummet som vådzone, og de skal derfor være helt vandtætte. Det betyder, at både gulv og vægge skal være vandtætte. 

Det er SBI anvisning 252 som angiver hvilke konkrete løsninger som kan anvendes. Det kommer bl.a. an på om du har lette vægge eller tunge vægge. 

Vandtæthed af lette vægge (skeletvægge) kan opnås ved;

  • En vandtæt beklædning, fx vandtætningsmembran, med flisesystem
  • En mindst 1,5 mm tyk PVC-beklædning.
  • En vandtæt malerbehandling

I vådrum med lette vægge (skeletvægge med beklædning af gips- eller kalciumsilikatplader eller andre vægge, der indeholder organisk materiale, fx træ), må vandtætte malebehandlinger dog kun benyttes i fugtig zone.

Derved må du ikke bruge malerbehandling i vådzonen, hvis dine vægge er lette.

Vandtætte malebehandlinger (systemer) kan anvendes på murede vægge og betonvægge, såfremt leverandøren kan dokumentere, at behandlingerne er anvendelige på disse underlag.

Så hvis der er tale om tunge vægge, kan du godt bruge et vandtæt malesystem i vådzonen. Dette sidestilles i øvrigt i SBI-tabellen med et flisesystem uden membran.

Ved renovering af eksisterende badeværelser gælder som udgangspunkt, at konstruktioner, som var lovlige på udførelsestidspunktet, fortsat kan anvendes. Så hvis der er tale om en løsning som er udført på et tidspunkt hvor det fx ikke var et krav at alle vægge i små rum er vådzone, kan løsningen fortsat være ok. 

Det kan være en idé at låne bogen på biblioteket, men vær forberedt på at den primært er skrevet til fagfolk og er på 200 sider. 

Og til sidst - selvom en løsning måske er godkendt, er det ikke sikkert at håndværkeren vil udføre den, og give garanti på arbejdet.  

Held og lykke

Med venlig hilsen

Kilder, henvisninger og metode

Spørg Bolius: Dette er et brevkassesvar fra Videncentret Bolius’ gratis brevkasse. Her kan alle stille et spørgsmål om deres bolig. Emnet undersøges og besvares af en uvildig fagekspert med ekspertise på netop det emne. Spørg Bolius her.

Alle bidragsydere:

  • Christina Schjervig, fagekspert

Aktuelt på forsiden