Spørg Bolius

Må udlejer overvåge min bolig?

Jeg lejer et hus som er beliggende ved siden af min udlejers hus. Udlejer har udendørs videoovervågning opsat på sit hus, som filmer ind mod huset/grunden/indkørsel jeg lejer, og videre ud mod offentlig vej.

Er dette lovligt, eller er dette ulovlig overvågning af sin lejer/ offentlig vej?

Mvh Tine

Kære Tine

Din udlejer må ikke overvåge områder, hvor der foregår almindelig færdsel, såsom offentlig vej, eller din private lejegrund. Dette tilfælde er dog lidt specielt da det muligvis er hans egen stikvej og matrikel?
 
Ifølge TV-overvågningsloven må private kun overvåge deres egen matrikel og ikke gade, vej, plads eller lignende områder, som benyttes til almindelig færdsel. Desuden er det ulovligt at overvåge personer på et ikke frit tilgængeligt sted, som fx din private lejegrund, uden samtykke. 
 
Der findes dog en undtagelse i reglerne i TV-overvågningsloven (retsinformation.dk). Du må godt filme steder med almindelig færdsel og adgang, hvis du sætter et overvågningskamera op for at holde øje med eksempelvis indgangen til dit bolig eller en indhegning. Men i så fald må kameraets optagelser ikke lagres på bånd, computer, harddisk eller lignende. Man må altså i sådanne tilfælde ikke gemme optagelserne fra overvågningskameraet på nogen måde.
 
Det fremgår desuden af §2 Stk. 4. at politiet i særlige tilfælde kan give private tilladelse til at foretage tv-overvågning i nærmere bestemt omfang, når det er nødvendigt for at imødegå en sikkerhedstrussel. En tilladelse kan gives for højst 5 år ad gangen og kan, hvor det er relevant, være underlagt vilkår. Optagelser må alene videregives til politiet.
 
Det fremgår også af § 3. Private, der foretager tv-overvågning af steder eller lokaler, hvortil der er almindelig adgang, eller af arbejdspladser, skal ved skiltning eller på anden tydelig måde give oplysning herom. Om dette gælder for ved overvågning af fælles adgang fremgår ikke entydigt.
 
Hvis du føler dig generet af overvågningen, kan du kontakte din kommune eller kontakt eventuelt politiet eller Datatilsynet for konkret vurdering.
 
Relaterede artikler:
Overvågning med overvågningskamera
Må man flyve en drone med kamera over naboens have?

 

Med venlig hilsen

Kilder, henvisninger og metode

Spørg Bolius: Dette er et brevkassesvar fra Videncentret Bolius’ gratis brevkasse. Her kan alle stille et spørgsmål om deres bolig. Emnet undersøges og besvares af en uvildig fagekspert med ekspertise på netop det emne. Spørg Bolius her.

Alle bidragsydere:

  • Christina Schjervig, fagekspert

Aktuelt på forsiden