Spørg Bolius

Må min nabo sætte en kæmpe antenne op på sit tag?

Til Bolius.

Hjemkommet fra ferie konstaterede vi, at der på ejendommen over for os var opsat en megastor antenne. Den er grim at se på, men gør os også utrygge. Hvad udsender den af stråler?

Jeg har spurgt på kommunen, men de påstår, at de ikke kan gøre noget. Der er jo fornuftige regler for hegn og bebyggelse, og kommunen har lokalplaner, så borgerne ikke overraskes.

Jeg forstår ikke, at opsætning af et sådant monster er tilladt, men vil gerne kende reglerne, og beder Bolius om at henvise mig til dem.

Venlig hilsen Ole

Kære Ole.

Ifølge reglerne i Bygningsreglementet skal en antennes højde ikke regnes med i bygningens højde. Antennen må gerne bære flere forskellige antenner til radio og tv. Den må godt rage højere op over hustaget.

I Bygningsreglementet er det angivet, at antenner, hvis øverste punkt ikke er mere end 5,50 m over tagfladen, tagkviste, skorstenspiber, ventilationshætter, gavltrekanter og tagudhæng, ikke medregnes ved beregningen af en bygningshøjde, såfremt de er af sædvanligt omfang. Se bygningsreglementets §456 

Hvis antennen er højere, skal der søges byggetilladelse hos kommunen. Man skal også søge byggetilladelse, hvis man ønsker at opsætte en parabol med en skærm, der har en diameter på over 1 meter.

I lokalplanen eller en eventuel servitut for din grund kan der være regler, der sætter begrænsninger for, hvor stor en antenne eller parabol du må sætte op, og hvor du må placere den.

Er det mon en mobilantenne, der er sat op? Sundhedsstyrelsens mener på baggrund af danske og internationale undersøgelser, at de er ufarlige. Undersøgelser i både Danmark og EU har vist, at det elektromagnetiske felt allerede få meter fra en mobilmast er mange tusind gange mindre end de anbefalede grænseværdier. Og det elektriske felt, man er udsat for fra sin mobiltelefon, er 3.000-5.000 gange større end det, du er udsat for fra en mobilmast.

Se mere her: Strålebeskyttelse - SIS - Sundhedsstyrelsen

Med venlig hilsen

Kilder, henvisninger og metode

Spørg Bolius: Dette er et brevkassesvar fra Videncentret Bolius’ gratis brevkasse. Her kan alle stille et spørgsmål om deres bolig. Emnet undersøges og besvares af en uvildig fagekspert med ekspertise på netop det emne. Spørg Bolius her.

Alle bidragsydere:

  • Christina Schjervig, fagekspert

Aktuelt på forsiden