Hvad skal du huske, når du tager væk i sommerferien?
Vand-, varme- og elinstallationer er typiske årsager til, at der sker skader på huset, mens du er væk.
Hvis lynet er slået ned i boligen eller tæt ved, kan el-apparaterne have taget skade, stikkontakterne kan være blevet blæst ud, og der kan være opstået sodskader.
Vandhaner, som er utætte eller blot ikke er lukket helt til, kan give et stort vandspild med en høj vandregning til følge.
Elregningen kan også risikere at få et skub opad, hvis du ikke sørger for at få slukket for fx el-gulvvarmen, eller hvis du har mange el-apparater på standby-funktion.
Du kan aldrig gardere dig fuldstændig mod skader og uheld på huset, når du tager på ferie. Men med få indsatser, kan du minimere risikoen for ubehagelige overraskelser.
Her er et par gode råd til, hvordan du lukker dit hus ned, inden du tager på ferie.
Hvad kan du gøre for at undgå indbrud?
Det kan du gøre inden døre for at tyverisikre:
Når du tager på ferie, skal du naturligvis sørge for, at alle vinduer og døre er lukkede og låste.
Har du en dør, der skal låses indefra, skal du fjerne nøglen, så tyven ikke kan låse sig ud. Det gør det mere besværligt for tyven at få dine ting ud af huset.
Lad der være frit indkig igennem alle vinduer. Det giver indtryk af, at der er nogen hjemme. Lad gerne en kaffekop stå fremme, så det ser ud som om, der er nogen hjemme.
Sæt evt. timer på nogle af lamperne, så de tænder, når det bliver mørkt. Du kan også sætte en timer på radioen, så der kommer lyd fra huset.
Fortæl naboerne, at du er på ferie, så kan de måske holde lidt ekstra øje med dit hus, mens du er af sted.
Det kan du gøre udenfor for at tyverisikre:
Lås haveværktøj inde - det kan anvendes til at bryde ind i huset med. Gem også stigen af vejen eller lås den forsvarligt fast. Det er nemmere for tyven at bryde ind, hvis der står værktøj og stige til fri afbenyttelse.
Husk at afmelde avisen, sæt evt. et "Reklamer nej tak "-skilt på postkassen og få naboen eller familie til at tømme din postkasse. En overfyldt postkasse fortæller tyven, at der ikke er nogen hjemme.
Smid affald i din skraldespand lige før, du tager på ferie, så den ikke står tom. Få naboen til løbende at putte noget i skraldespanden.
Kan du få nogen til at slå græsset, er det også en god idé. Har du en robotplæneklipper, så lad den slå plænen. En nyklippet græsplæne giver også indtryk af, at huset er beboet. Ligeledes er det en god idé at hænge lidt tøj til tørre på tørresnoren, da det også signalerer, at du er hjemme.
Har du en indkørsel, kan naboen måske parkere sin bil i den, mens du er væk.
Hvad gør du ved potteplanterne i ferien?
En del potteplanter kan klare sig i ugevis uden at blive vandet, mens andre løbende skal vandes for at overleve.
Det bedste du kan gøre, er at lave en aftale med naboen eller et familiemedlem om, at de vil vande planterne.
Kan det ikke lade sig gøre, kan du sætte blomsterne et skyggefuldt sted. Du kan lave en selvvander ved at sætte en vandfyldt flaske omvendt ned i potten. En anden mulighed er at sætte alle planterne i vasken på et tykt gennemvædet stykke stof eller købe forskellige typer af selvvandingssystemer. Bruger du en af disse løsningsmuligheder, er det dog et signal til evt. indbrudstyve om, at der ikke er nogen hjemme.
Se videoen 'Sommerferietips: Sådan lukker du huset ned inden ferien'
Hvordan forebygger du skadedyr i huset?
Myrer kan komme ind mange steder. Ved du, hvor myrerne kommer ind, er det en god idé at stille en myrelokkedåse ved stedet.
Du kan også prøve at finde selve myreboet og ødelægge det. Er det udenfor, kan du hælde kogende vand ned i boet. Gentag det flere gange for at være sikker på, at myreæggene er ødelagt.
Inden du tager på ferie, bør du lukke alt sukker og andet sødt inde i tætsluttende æsker eller plastikposer.
Myrer kan komme ind mange steder. Ved du, hvor myrerne kommer ind, er det en god idé at opsætte en myrelokkedåse ved stedet.
Du kan også prøve at finde selve myreboet og ødelægge det. Er det udenfor, kan du hælde kogende vand ned i boet. Gentag det flere gange for at være sikker på, at myreæggene er ødelagt.
Inden du tager på ferie, bør du lukke alt sukker og andet sødt inde i tætsluttende æsker eller plastikposer.
Hvad skal du lukke og slukke, før du tager på ferie?
Sluk for cirkulationspumpen, inden du rejser væk, hvis du ikke allerede har slukket den. Cirkulationspumpen får vandet i dit varmeanlæg til at cirkulerer rundt. Der er sjældent behov for varme om sommeren, så sluk for selve pumpen. Det er ikke nok bare at skrue ned for radiatorerne.
Sluk også for gulvvarmen, hvis du er væk i mere end en uge, og en evt. el-vandvarmer.
Sluk for alt elektronisk udstyr - fra opladere til tandbørste og mobile enheder til router, tv, spillekonsol og elevationsseng - på stikkontakten, så de ikke bruger standbystrøm. Det allerbedste er at tage strøm- og netværkstik ud fra stikkontakten, for så undgår du, at elektronikken tager skade, hvis lynet skulle slå ned. Sluk også for transformeren til halogenlamper.
Tjek, at der er vand i alle toiletterne, at ingen toiletter løber, og at vandhaner ikke drypper. Luk evt. for al vandet på hovedhanen.
Hvordan undgår du dårlig lugt og skimmel, mens du er væk?
Det er en god idé at lade både opvaskemaskine og vaskemaskine stå på klem, så maskinerne kan tørre indvendig, mens du er væk. Det samme gælder køleskabet, men selvfølgelig kun hvis du har tømt det for madvarer, så det kan slukkes.
Skraldespanden og filteret i kaffemaskinen skal selvfølgelig også ud i affaldscontaineren inden du tager af sted, så det ikke bliver til et godt levested for bakterier og skimmel. En god idé er også at tømme bundsien i opvaskemaskinen, hvis du vil undgå dårlig lugt.
Udtørrede og/eller snavsede afløb kan give lugtgener.
Vandet i vandlåsen kan fordampe i løbet af en varm sommer, og så kommer du hjem til et hus, der lugter af kloak. Hvis du sikrer dig, at der er vand i alle vandlåsene, lige inden du tager af sted, kan du sandsynligvis undgå, at vandet fordamper. Hæld derfor 2-5 liter vand i alle vaske og i gulvafløb, lige inden du tager af sted på sommerferie.
Snavset i afløbene kan stå og gære i løbet af sommeren. Rens derfor alle gulvafløb og hæld meget varmt vand i vaskene. På den måde minimerer du risikoen for, at snavs i afløbene begynder at rådne og lugte.
Gør generelt rent i hele huset, inden du tager af sted, og smid frugt, grøntsager og afskårne blomster ud (eller forær dem til naboerne, så de kan få gavn af dem) – det gælder om at sørge for, at de ikke ligger i huset og rådner.
Har du ventilationsslidser i vinduerne, skal du åbne dem alle, inden du tager på ferie. Det kan give lidt ventilation, så huset holdes tørt, og det mindsker risikoen for lugtgener.