Lyserød, petroleumsblå, jadegrøn og lys lilla. Lammeskindet, der oprindeligt kun er blevet brugt i de originale råhvide, grå og sorte nuancer direkte fra fårene, er blevet ekstremt populært igen i alle regnbuens farver.
- Lammeskindet er jo blevet brugt i rigtig mange år, men havde nok sine fuldmagtsdage sidste gang i 1970’erne, hvor babyerne blev lagt på det, og de blev proppet ned i barnevognen for at give varme. Men at man har kunnet få det i IKEA i de sidste 10 år er en indikator på, at det aldrig er dødt. Og nu har det fået en opblomstring i alle mulige farver, fordi det passer godt ind i den her stil, hvor new nordic møder new ethnic, forklarer Mille Fly, indretningsarkitekt i Studie FLYHELSTED.
Du kan selv garve lammeskind
Hvis du har mulighed for at få fat på et lammeskind fra et nyslagtet lam, kan du selv garve det. Sådan gør du:
- Læg skindet med hårene nedad på en presenning i et tørt, ventileret rum eller skur.
- Drys ca. 1,5 kilo salt hen over skindet i et tykt lag.
- Lad skindet ligge mindst en uge.
- Skrab salt og alt, der følger med, af. Skrab med en dolk fra midten og ud mod kanten.
- Læg evt. skindet i blød i 30-35 grader varmt sæbevand (sæbespåner eller uldvaskemiddel) i en times tid og skyl derefter med lunkent vand.
- Bland alun, salt og vand i en balje og læg skindet i baljen med hårene opad. Lad skindet ligge i ca. 14 dage – dette er selve garvningsprocessen.
- Tag skindet op og hæng det til tørre.
- Stræk skindet grundigt, før det er helt tørt, så du sikrer at det bliver blødt i stedet for stift. Stræk så meget, at skindsiden er helt hvid.
Kilder: skoven-i-skolen.dk, lammeskindet.dk og skindoguld.dk
Danskere har brugt lammeskind siden stenalderen
Danskerne har garvet lammeskind helt tilbage til stenalderen og forfinet deres teknikker op gennem bronzealderen og jernalderen. Dengang var skindet dog ikke et festligt indslag i boligen, men et meget nødvendigt og praktisk materiale, der blev brugt til alt fra at lave sejl til skibene, holde kulden ude af husene eller sikre varme på kroppen, alt efter hvordan det blev garvet.
Ifølge Nationalmuseet er ca. 40 % af alle de beklædningsgenstande, arkæologer har fundet i tørvemoserne, fremstillet i skind. Skindene er både fra får, geder og kvæg – og enkelte fra hjorte, oddere og ulve – og er blevet brugt til bl.a. kapper, huer, kilte, sko og tasker.
Få naturen indenfor med lammeskind
I 1970’erne fik lammeskindet en mere æstetisk betydning, og ifølge Mille Fly har lammeskindet aldrig været dårlig stil, som koskindet eksempelvis har været det. De fleste har et nostalgisk forhold til lammeskind, der altid har signaleret hygge, varme og barndomsminder. Og så er der flere forklaringer på, at det har taget et spring til nye popularitetshøjder i boligindretningen, mener hun.
- Det er enormt stofligt og en skøn måde at få noget natur ind i stuen på. Det kan gøre en kold stol rar og magelig, og det er overkommelig pris, fordi du kan få skind fra 300 til 1.000 kr. afhængig af størrelse og kvalitet. Og så er det blevet en sjov pyntegenstand, fordi der er blevet skruet op for farverne, og man kan få dem i mange forskellige stykker, størrelser og fx afklippet til stolesæder, forklarer hun.
Billedserie: Lænestole med komfort og stil
Klik for større billeder og swipe for flere billeder
Flere køber lammeskind – i forskellige farver
At lammeskindet er blevet hipt igen, vidner flere nye firmaer, som specialiserer sig i salg af lammeskind, om. Bl.a. Lammeskindet.dk, der i de sidste to år har solgt rigtig mange lammeskind på nettet.
- Det var egentlig lidt tilfældighedernes spil og en god idé, der gjorde, at vi endte med at sælge lammeskind, men vi kan se, at der er en enorm vækst i salget. Og interessen går kun opad. Vi kan se, at folks søgninger på ”lammeskind” på google er steget med 30 procent i løbet af det seneste år, fortæller Patrick V. Olesen, partner i Lammeskindet.dk.
Han fortæller, at der er mest salg i de grå, hvide og sorte lammeskind, men også de blå, gule og grønne vinder frem.
Lammeskindet en del af bæredygtig trend
Den vigtigste målgruppe for lammeskind er kvinder mellem 25 og 40 år, forklarer Patrick V. Olesen. Det betyder meget for dem, at mange af skindene er økogarvede og kommer fra bæredygtig produktion på fx Island og New Zealand, fortæller han.
Samme melding kommer fra Emil Lyng, direktør i Nordicdeco.dk, der også oplever en konstant stigning i salget af lammeskind i det år, webshoppen har eksisteret.
- Tendensen startede i 2008 og 2009, og så er kurven bare gået op. Alle vores lammeskind kommer fra Sverige, Danmark og Island. Vi kan mærke, at det betyder noget for folk, at det ikke er et produkt, der bliver lavet i en produktionshal i Kina, siger han.
Lammeskind er ikke bare lammeskind
Du kan både få korthårede og langhårede lammeskind. Det kommer helt an på, hvordan det er klippet.
Du kan også få både lammeskind med lange, lige hår, der rejser sig på skindet (fra fx shropshirelam) eller lammeskind med en hel masse krøller (fra fx gotlandske pelsfår).
Uanset, hvilken type lammeskind, du vælger, skal du vedligeholde det ved at børste det, vaske det med lanolinshampoo i hånden og tørre det ordentligt.
Kilder: nordicdeco.dk og lammeskindet.dk